fbpx
 • Deelnemers aan de werkreis met voedselpakketten. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Indrukwekkende werkreis naar Oekraïne

  Koen Carlier - 2 april 2015


  Op maandag 23 maart hebben we met in totaal 30 jongeren en ouderen 1600 voedselpakketten ingepakt onder een stralende zon. De dagen daarna hebben we deze met drie busjes bij kleine Joodse gemeenschappen afgeleverd in de provincies Vinnitsa, Tjerkacci en Kiev.

  Hier was ook een groep Nederlanders bij aanwezig die op werkreis in Oekraïne waren om te helpen. Waar mogelijk maakten zij een praatje met de lokale Joodse bevolking. Er leeft duidelijk angst, vooral bij de oudere Joden, voor wat nog kan gebeuren! Maar ons bezoek werkte ook troostend.

  Het brengen van de voedselpakketten is nu in deze moeilijke tijd in Oekraïne heel erg nodig aangezien de prijzen voor voedselproducten de laatste maanden gemiddeld met 30 tot 80% zijn gestegen

  Het brengen van de voedselpakketten is nu in deze moeilijke tijd in Oekraïne heel erg nodig aangezien de prijzen voor voedselproducten de laatste maanden gemiddeld met 30 tot 80% zijn gestegen, maar de lonen en kleine pensioenen zijn gelijk gebleven!

  Donderdagmorgen hebben we eerst 135 voedselpakketten afgeleverd voor de Joodse gemeenschap in Tulchin en daarna 40km gereden op de ‘dodenweg’ naar het concentratiekamp Pechora waar Rita Schweibes als een van de weinige overlevenden haar verhaal vertelde. Haar verhaal is opgetekend in het boek Geboren om te lijden.

  Op donderdagmiddag hebben we in de eens Joodse stettl Bratslav een Holocaustmonument officieel geopend op een massagraf van 50 Joden, vlakbij een kindermonument waar meer dan 250 Joodse weeskinderen in de winter van 1942 op een vroege morgen in februari zijn vermoord door hen te verdrinken in een wak in het dikke ijs in de rivier.

  Het is een reis geweest waarin we veel hebben mogen leren over het verleden. Maar ook over de toekomst, zoals een beurs die we hebben bezocht in Kiev, waar 300 Joodse jongeren konden kiezen tussen twaalf verschillende integratieprogramma’s die zij kunnen volgen bij hun terugkeer naar Israël!

  Vrijdagmorgen hebben we in twee groepjes families in hun flatjes bezocht in het plaatsje Berschad en daarna hebben we ons allen voorgesteld in de oude lemen synagoge en ook gesproken over de alija, de terugkeer naar Israël.

  Daarna hebben we nog in de stad Uman 40 voedselpakketten gebracht en we sloten de week af met een Sjabbathsmaaltijd in de ‘schuilplaats’ in Kiev, waar gevluchte Joden uit Oost-Oekraïne wachten tot ze naar Israël kunnen vertrekken!

  Kortom: het was een werkreis met veel indrukken, lange afstanden over slechte wegen maar bovenal om tot zegen kunnen zijn van het Joodse volk woonachtig in afgelegen plaatsen!

  Ondertussen gaan de andere chauffeurs door met het brengen van olim (immigranten) naar de luchthaven in Kiev en zijn er deze week ook tal van Joodse vluchtelingen vertrokken die we een paar weken onder onze hoede hadden.

  Over de auteur