fbpx
 • Koen Carlier spreekt voor een groep Joden over alija. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Terugkeer vanuit Oost-Oekraïne

  Koen Carlier - 24 april 2015

  Maandagmorgen 20 april vertrokken we heel vroeg in de morgen voor een rit van twaalf uur op geen al te goede wegen naar de Oostelijke stad Zaporozhe waar momenteel negentig Joodse vluchtelingen verblijven die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld uit de steden Donetsk en Luhanck.

  Na ons vorig bezoek en tal van besprekingen met Joodse organisaties, waarin we onze visie deelden over de terugkeer (alija) was nu het moment aangebroken dat vanaf 21 april tot begin mei een groot aantal van hen een afspraak zou hebben op het consulaat in de stad Dnepropetrovsk om te zien wat precies nodig is om hun alija naar Israël op te starten.

  IMG_2666 with the big bus together to the consulate to start aliyah proces

  Voor tal van deze reizen zal voor hen vervoer ingehuurd worden. Als mensen in een groep reizen heeft dat natuurlijk vele voordelen. Je reist met mensen in dezelfde situatie en dat geeft minder angst en je kunt elkaar advies geven. Voor en nadien praat men met elkaar en het is makkelijker om zo alles voor ze te regelen.

  Doordat de situatie uiterst gespannen is en er op onregelmatige tijdstippen gevechten uitbreken en er gebrek is aan van alles en nog wat, denken nu velen na over hun toekomst. Vooral ouders met kleine kinderen.

  De eerste groep vertrok daarom op 21 april (zie foto boven) en dat is perfect verlopen. Iedereen weet nu wat hen te doen staat. We kregen ook lovende reacties over onze dienstverlening, de rit die voor hen betaald was alsook een eenvoudige lunch die we verzorgden. Men beloofde het ook verder te vertellen aan vrienden en familie die nog in Donetsk en Luhanck verblijven of ergens anders naartoe gevlucht zijn.

  Voedselpakketten inpakken voor Joodse vluchtelingen in Zaporozhe. | Foto: CvI

  Voedselpakketten inpakken voor Joodse vluchtelingen in Zaporozhe. | Foto: CvI

  Op woensdag 22 april hebben we voor in totaal 110 Joden (90 vluchtelingen en 20 arme gezinnen) voedselpakketten ingekocht, ingepakt en na een bijeenkomst uitgedeeld. (zie foto hiernaast). Dit was een heel emotionele ontmoeting. Eindelijk was er iemand die naar hen luisterde! We konden met hen spreken over alija en iedereen kreeg van ons een voedselpakket.

  Ook was het goed dat de verantwoordelijke van het Joods Agentschap voor Zaporozhe tekst en uitleg kon geven aan al die vluchtelingen. Nadien kon men vragen stellen en heel wat maakten van die gelegenheid gebruik.

  Eigenlijk waren deze Joodse vluchtelingen tijdelijk naar Zaporozhe gekomen om daarna weer terug te keren naar hun woonplaats. Maar doordat de situatie uiterst gespannen is en er op onregelmatige tijdstippen gevechten uitbreken en er gebrek is aan van alles en nog wat, denken nu velen na over hun toekomst. Vooral ouders met kleine kinderen.

  Blijven ze overleven als vluchteling om ooit terug te gaan of beginnen ze een totaal nieuw leven in Israël? Zeker geen gemakkelijke keuze. Vooral voor oudere mensen. Ook werd met grote aandacht naar ons getuigenis geluisterd waarom we dit werk doen. Hierbij citeerden we tal van Bijbelverzen! We weten zeker dat veel Joodse vluchtelingen nu hun alijaproces zullen opstarten dus dat is goed.

  In de avond reden we nog door naar een andere opvangplaats in een klein dorpje vlakbij de stad Dnepropetrovsk waar we ook hebben overnacht. s’Avonds spraken we met de Joodse vluchtelingen die daar verblijven. Zij allen zullen in de loop van deze en de volgende maand voorgoed naar Israel vertrekken.

  De gevluchte Joden zijn dankbaar dat dankzij de steun van de christelijke alijaorganisaties in de Oekraïne hun opvang en begeleiding wordt betaald tot het moment dat ze voorgoed naar huis, naar Israël kunnen gaan!

  Vermoeid, dankbaar en met gemengde gevoelens reden we terug naar huis. Volgende week staan tal van ritten op het programma naar de ambassade en de luchthaven in Kiev. Ondertussen zijn in onze ‘schuilplaats’ vlak bij Kiev weer enkele Joodse vluchtelingen uit het Oosten aangekomen waaronder een echtpaar van 74 en 76 jaar oud die de komende tijd ook voorgoed zullen vertrekken eenmaal alles in orde is!

  Ondersteun de terugkeer van Joodse vluchtelingen uit Oost-Oekraïne naar Israël. Selecteer ‘Breng de Joden Thuis – Alija Noorderland’.

  Doneer online

  Over de auteur