fbpx
 • Vice-president van de Verenigde Staten, Joe Biden - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vice-president Biden: Amerikaanse Joden kunnen alleen op Israël terugvallen

  8 april 2015

  Een ongelooflijke bekentenis uit de mond van de vicepresident van Amerika, Joe Biden, is openbaar geworden. Hij heeft tegen Joodse leiders gezegd dat als de Amerikaanse Joodse gemeenschap in gevaar zou komen, ze alleen op Israël kunnen terugvallen, en niet op Amerika.

  Journalist Jeffrey Goldberg maakt in het aprilnummer van The Atlantic bekend hoe vorig jaar herfst op een Rosj Hasjanabijeenkomst bij Joe Biden thuis, de vicepresident Joodse leiders en Joodse ambtenaren werkzaam voor de Amerikaanse regering van Obama vertelde hoe hij als jonge senator de vroegere premier Golda Meir ontmoette.

  “Ik zal het gesprek over de Zesdaagse Oorlog in haar kantoor met haar en haar assistent – een man die Yitzhak Rabin heette, nooit vergeten,” herinnerde hij zich. “Aan het eind van de ontmoeting stonden we op en liepen naar de deur die open was, enne … persfotografen stonden in de aanslag. Ze keek recht voor zich uit en zei: ‘Senator, kijk niet zo verdrietig. Wees niet bezorgd. Wij Joden hebben een geheim wapen.’”

  Biden vroeg vervolgens aan Golda Meir wat dat wapen was, en hij merkte op: “Ik dacht dat ze me iets zou gaan vertellen over een nucleair programma,” – een ironische opmerking in het licht van de recente Amerikaanse vrijgave van documenten die Israëls nucleaire programma openbaar maken, een schending van de onderlinge afspraak met de Joodse staat.

  Maar volgens Biden , “bleef ze strak voor zich uit kijken en zei: ‘Wij hebben geen andere plaats om naar toe te gaan.’” Terwijl hij zijn Rosj Hasjana gasten bleef aankijken, zei hij nog een keer: “Wij hebben geen andere plaats om naar toe te gaan.”

  “Mensen, er is geen andere plaats om naar toe te gaan, en jullie weten dat in je diepste gebeente,“ zei Biden. “Jullie weten tot in het diepst van je ziel dat hoe gastvrij je ook bent, hoe gewetensvol en hoe druk, en hoe diep je betrokken bent bij Amerika, … dat er maar een zekerheid is.”

  “Er is werkelijk slechts één absolute zekerheid, en dat is de staat Israël,” merkte hij op.

  Corey Robin van Salon (een Amerikaanse website voor nieuws en entertainment) schreef als reactie hierop dat deze opmerking heel storend is, gegeven het feit “dat een zittend vicepresident een deel van de Amerikaanse bevolking meedeelt dat zij niet op de Amerikaanse regering kunnen rekenen als het gaat om hun vrijheid en veiligheid.”

  “De bekleder van het op een na hoogste ambt in het land gelooft dat Amerikaanse Joden op een buitenlandse regering zouden moeten vertrouwen als de basis van hun rechten en veiligheid,” voegde ze eraan toe. “Een land dat eens zichzelf aanbood als een haven voor vervolgde Joden wereldwijd vertelt z’n Joden nu dat bij een verschrikkelijke uitbraak van antisemitisme ze … wat zouden moeten doen? Aan boord gaan van het eerstvolgende vliegtuig naar Tel Aviv?”

  Dit artikel verscheen op Israel National News. | Vertaling: Evelien van Dis

  Foto: Vice-president van de Verenigde Staten, Joe Biden. | Foto: Flash90