fbpx
 • Grootmoeder Galia neemt afscheid van haar kleindochter Nastia die achterblijft in Oekraïne. - Foto: Koen Carlier
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hartverscheurend

  Koen Carlier - 1 mei 2015

  Op 14 en 15 april vertrokken 76 Joden uit Kiev voorgoed naar Israël. Met vier busjes brachten we velen van hen de dag ervoor naar onze schuilplaats in Kiev voor overnachting. Het zijn ritten van soms meer dan zeshonderd kilometer! Vooral de ouders met kleine kinderen vinden het fijn om niet de hele nacht te hoeven reizen.

  Uit het stadje Gaisin haalden we Galia en Genadi op en hun 25-jarige zoon Igor. Galia en Genadi hebben nog een zoon en schoondochter, maar die blijven voorlopig in Oekraïne. Hartverscheurend was het om mee te maken hoe Galia afscheid nam van haar enige kleindochter Nastia. Het vierjarige meisje heeft een spierziekte en kan moeilijk lopen. We gaven de zoon die achterblijft een brochure met Bijbelteksten die heel duidelijk spreken over de terugkeer.

  Eenmaal onderweg vroeg Galia om nog zo’n brochure. Ze las het een paar keer door en was verwonderd dat wat al zolang beschreven was nu voor hen persoonlijk in vervulling ging. Zij en haar man hadden voor hun werk overal gewoond in de voormalige Sovjet-Unie, tot in Siberië toe. Nu ‘verhuizen’ ze voor het laatst, naar hun thuisland. Jaren hadden ze op dit moment gewacht. Galia smeekte ons om haar zoon te blijven bezoeken en er bij hem op aan te dringen ook naar Israël te vertrekken.

  Een andere passagier in ons busje, een oude Joodse man, luisterde met grote aandacht naar de motivatie waarom we dit werk doen. De emigranten zijn altijd verwonderd wanneer we hen vertellen dat christenen in Nederland en België bidden en betalen voor hun terugkeer.

  Oost-Oekraïne
  In de stad Zaporozhe ontmoetten we enige tijd geleden een grote groep Joodse vluchtelingen die geen intentie hadden om te vertrekken naar Israël (alija maken). Nu moeten we voor 104 mensen twee busjes inhuren om hen naar het Israëlische consulaat in Dnepropetrovsk te brengen. Veel Joden willen nu toch gaan. De gevechten rond Doneck en Marioepol zijn de afgelopen tijd toegenomen. Graag uw blijvend gebed voor de vele alijaveldwerkers en de chauffeurs!

  Het kost € 135 om een Jood uit Oekraïne en € 900 om een Jood uit India naar Israël te brengen. Maak uw gift over op NL38 ABNA 0529 310 252 van Christenen voor Israël onder vermelding van ‘Noorderland’ of ‘India’ of doneer online en selecteer ‘Breng de Joden Thuis – alija Noorderland’. Alvast hartelijk dank.

  Over de auteur