fbpx
 • - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe gaat het in Oekraïne?

  Koen Carlier - 15 mei 2015

  Om de twee jaar komen we samen in Jeruzalem voor een korte tijd met de verantwoordelijken van Christenen voor Israel uit de landen waar een afdeling is. Doel is om een update te geven wat in de landen gebeurt, Bijbelonderwijs, gebed. Ook reizen we het land door om projecten te bezoeken.

  Een bijzonder moment was toen Willem Glashouwer een intense Bijbelstudie gaf over de verbonden met Israël er op het einde zijn pas in het Engels gedrukte boek Why Jerusalem? aan alle aanwezigen werd uitgedeeld. Nu kan ook dit boek weer vertaald worden in veel andere talen.

  Ook van het bezoek aan Aleh in de Negevwoestijn waar jonge kinderen met een ernstige handicap liefdevol opgevangen en begeleid worden waren de deelnemers diep onder de indruk. Daar werken ook enkele vrijwilligers uit Nederland.

  Er was natuurlijk ook veel aandacht voor de situatie in Oekraïne, het werk onder de Joodse vluchtelingen en het project Breng de Joden Thuis! Nataliya (onze alijaveldwerkster en verantwoordelijk voor het opvangtehuis vlakbij Kiev) en ik kregen ruim de tijd om ons verhaal te doen, een update van het werk met op het einde tal van fotos!

  Bovenaan Koen en Nataliya. Onderaan de jonge Zjenia, die een maand geleden dankzij Christenen voor Israël naar Israël kon immigreren en ons bedankte. | Foto: John Henry

  Bovenaan Koen en Nataliya. Onderaan de jonge Zjenia, die een maand geleden dankzij Christenen voor Israël naar Israël kon immigreren en ons bedankte. | Foto: John Henry

  Als verrassing kwam op het einde de jonge Zjenia zijn verhaal vertellen. Hij was uit het Oosten gevlucht naar onze ‘schuilplaats’ begin maart en is dan uiteindelijk midden april voorgoed vertrokken toen zijn uitreisvisum en andere documenten in orde was! Hij bedankte alle aanwezigen dat Christenen voor Israël de opvang en het vertrek in een korte tijd had kunnen regelen.

  Zjenia bedankte Christenen voor Israël voor hun steun.

  Zjenia bedankte Christenen voor Israël voor hun steun.

  Ja, de laatste twee jaar is enorm veel gebeurd en is het werk gegroeid. We hebben nu 15 mensen en zeven mini-busjes in de Oekraïne en dat is zeker geen overbodige luxe. Ook onze nieuwe chauffeur die sinds januari dit jaar de olim (nieuwe immigranten) brengt vanuit de wijde omgeving naar de luchthaven in Kharkov is dankbaar voor de praktische hulp die hij kan bieden in samenwerking met het Joods Agentschap.

  Regelmatig vraagt men ons: Als de Joden eenmaal uit Oekraïne landen in Israël, wat dan?’. Wel, Elena Kovarsky, verantwoordelijke voor het integratieproject ‘First Home in the Homeland’ gaf tekst en uitleg over dit integratieproject. Daarnaast vertelden zeven immigranten hoe het nu is om in Israël te zijn.

  Nataliya spreekt met Vita, die we hielpen met haar alija en nu werkt in kibbutz Mashabei

  Gedurende vijf maanden volgen zij een intensieve taalstudie in een van de 42 deelnemende kibboetsen. Daarna moeten zij een plaatsje vinden in de Israëlische maatschappij. Een Joods echtpaar met hun 4-jarig zoontje Daniël dat was gevlucht uit de Oostelijke stad Luhanck woont nu sinds zes maanden in kibboets Revivim. De man heeft nu ondertussen in de elektrotechniek werk gevonden en zijn vrouw volgt nu een opleiding.

  Situatie Oekraïne
  Nu ben ik terug in Oekraïne. Afgelopen week zijn twee bussen uit de Zuid-Oostelijke havenstad Mariupoel aangekomen in Dnepropetrovsk met Joden die alija willen maken. Er zijn nu vier vluchtelingen in onze schuilplaats in Kiev en op maandag 18 mei komen er nog eens vijf vluchtelingen uit Luhanck en Donetsk. In Dnepropetrovsk wachten nu 35 vluchtelingen op voorgoed vertrek naar Israel.

  Nieuwe immigranten die zojuist in de ambassade in Kiev hun visa hebben ontvangen.

  Volgende week hebben we twee ritten naar de ambassade en een rit naar de luchthaven alsook gaan we terug naar het Oosten om Joodse mensen te bezoeken en vele vluchtelingen die nog niet goed weten wat te doen.

  De oorlog in het Oosten gaat door en sinds het ‘staakt het vuren’ van 15 februari zijn toch alweer 82 Oekraïense soldaten gesneuveld. Onvermoeibaar gaan we door met ons werk en weten ons gesteund door jullie gebed. Het lezen van Jeremia 16:14-16 is nu wel bijzonder. Vooral wanneer we dit mogen voorlezen aan de Joden die we in het Oosten bezoeken!

  Steun het project Breng de Joden Thuis. Doneer online en selecteer als bestemming ‘Alija Noorderland’

  Doneer online

  Over de auteur