fbpx
 • Een Palestijnse koopman verkoopt etenswaren voor ramadan - Foto: Abed Rahim Khatib /Flash 90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ramadan

  Joanne Nihom - 22 juni 2015

  Afgelopen week begon de ramadan, een maand lang eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan valt samen met de negende maand van de islamitische maankalender. Omgerekend naar onze kalender betekent het dat de vastenperiode elk jaar tien dagen naar voren verschuift en dit jaar dus in hartje zomer valt.

  In warme landen is het vasten niet makkelijk. Zoals voor de bouwvakkers in ons dorp. Ze werken van ’s morgens vroeg tot laat in de middag. Niet eten is in het warme weer geen probleem, maar niet drinken als het rond de veertig graden is wel. Ieder jaar vraag ik ze of het wel te doen is. Maar mijn vraag wordt nooit begrepen. Ze weten niet beter.

  Net zoals ieder jaar ontvangen we weer veel uitnodigingen voor de Iftar, de feestelijke maaltijd die na zonsondergang wordt genuttigd. De eerste maaltijd hebben we al achter de rug. Zodra het donker is en het ‘mag’, wordt er gegeten. Eerst wordt er iets gedronken om de maag niet te veel te belasten. Vervolgens … heerlijk eten, veel gezelligheid en na afloop met zijn allen naar de Arabische zender El Jazeera kijken.

  Waarom halen dit soort verhalen het nieuws niet, wil iedereen die dit leest het verspreiden?

  Niet dat ik de programma’s kan volgen, maar het hoort bij het hele ritueel. Mohammed, een vriend van ons: “Het vasten leren we vanaf dat we heel klein zijn. Een maand lang zijn we dagelijks samen met vrienden en familie. Iedere maaltijd is een feest, met veel aandacht voor het eten. Het is een maand van zelfreflectie, ook van discipline, uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en respect ten aanzien van de medemens en Allah.”

  Op Facebook viel me deze week een bericht op van Leonie Lachmish, lerares op een gemengd, Arabisch/Joods college in het zuiden van Israël. Zij schreef dat ze bij het begin van de ramadan die ochtend een mail had ontvangen van het bestuur met speciale regels voor de moslimstudenten om tijdens de ramadan het leren en de examens voor ze te vergemakkelijken.

  Ook schreef ze dat het haar tijdens de les opviel dat de Joodse studenten geen flesjes water op hun tafel zetten. “Om hun Arabische medestudenten niet in verlegenheid te brengen. En na de lunch in het klaslokaal werden alle ramen opgezet. Op mijn vraag waarom ze dat deden, vertelden ze dat ze niet wilden dat de klas naar eten rook, omdat een gedeelte van de klas vastte. Waarom halen dit soort verhalen het nieuws niet, wil iedereen die dit leest het verspreiden?”

  Vanmiddag was ik naar de bloemenwinkel in het Arabische dorp, de eigenaars hebben naast de bloemenwinkel een restaurant, dat tot mijn verbazing open was. Hij legde uit dat zijn familie en hij zich aan de ramadan hielden, maar dat het restaurant toch open was. Op mijn vraag of je als vastende Moslim gedurende de dag wel eten mag bereiden en verkopen, zei hij lachend: “Natuurlijk mag dat. Gastvrijheid is een van de belangrijkste aspecten in ons leven. En iemand die bij ons komt eten, bedien ik.”

  Foto: Flash90

  Over de auteur