fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Sjoa museum in Amsterdam

  Marijke Terlouw - 24 juni 2015

  De plannen voor een Nationaal Sjoa Museum in Amsterdam zijn al vergevorderd. Op 27 januari, Holocaustherdenkingsdag, opent het museum in de voormalige Hervormde Kweekschool met een expositie van Jeroen Krabbé. Het museum zal bestaan uit de Hollandsche Schouwburg en de Hervormde Kweekschool.

  Vlnr. Cees van der Veer, Joel Cahen en burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de perspresentatie over de opening van het Nationaal Sjoa Museum in Amsterdam. | foto: CvI

  Vlnr. Cees van der Veer, Joel Cahen en burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de perspresentatie over de opening van het Nationaal Sjoa Museum in Amsterdam. | foto: CvI

  “De Shoah was een aanslag op de beschaving als geheel”, begint Joel Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum, de bijeenkomst. “In Mokum maakten Joden ruim elf procent van de bevolking uit. De Hollandsche Schouwburg was in de decennia voor de oorlog het toonbeeld van integratie. Iedereen kwam er. Maar het werd het toonbeeld van segregatie. Daarom is Umschagplatz Middenlaan een veelzeggende naam.”

  Verbinding
  Het nieuwe museum wordt eerst ingericht met een expositie op de benedenverdieping van het Kweekschool. In de komende jaren moeten de benodigde financiële middelen, zo’n 21 miljoen euro, verder bijeengebracht worden. Dan zal de hele Kweekschool op alle verdiepingen worden ingericht als museum.

  “De tram willen we ook betrekken in de plannen”, zegt Cahen. “De tram vervulde een belangrijke rol. Het bracht de mensen naar de Hollandsche Schouwburg en naar het station. Maar nog meer: zodra de tram er aan kwam, konden baby’s van de crèche van de Kweekschool snel uit het zicht van de nazi’s naar een veilig adres worden gebracht. De Hollandsche Schouwburg was een plek van ellende en angst; de Hervormde Kweekschool was juist de plek van hoop, redding en burgermoed.”

  Verhaal vertellen
  Het museum kan in januari de deuren al openen door sponsoring van het Vfonds. Cees van de Veer, voorzitter van de raad van bestuur, legt zijn persoonlijke motivatie uit om zich voor vrijheid in te zetten. “Ik ben een paar maanden na de oorlog geboren. Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat vrijheid kostbaar is. Ik was tijdenlang overtuigd dat wij in Europa de lessen hadden geleerd. Tot ik aan de rand van Europa bij een open massagraf stond. Vrijheid is iets waar we ons elke dag voor moeten inzetten, het is niet vanzelfsprekend. Dat verhaal moet verteld worden.”

  Burgemeester Van der Laan vult aan: “Als burgemeester van Amsterdam word ik geconfronteerd met twee zielen, die van de Februaristaking – het enige verzet tegen de bezetting – en het feit dat er weinig steden zijn die zo’n dramatisch hoog percentage gedeporteerde kennen. Het museum biedt de mogelijkheid beide zielen in context te plaatsen en bij elkaar te brengen.” Joel Cahen: “Er is geen plek in Nederland waar het verhaal van de Shoah van A tot Z vertelt wordt.” Er is ook geen betere plek dan Amsterdam waar dat gedaan kan worden.

  Foto boven: Het gebouw van de Hervormde Kweekschool

  Over de auteur