fbpx
 • Joodse weeskinderen tijdens een zomerkamp in Oekraïne. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vakantie voor kinderen uit Oost-Oekraïne

  Koen Carlier - 15 juni 2015

  Iedereen kijkt altijd verlangend uit naar de vakantie. Of je nu thuisblijft of op reis gaat met het gezin of vrienden, het is altijd uitkijken wanneer die periode aanbreekt. Dat is ook zo voor kinderen en hun ouders in Oekraïne, maar dit jaar zal toch anders zijn dan andere jaren. Door de oorlog, de inflatie, de hoge werkloosheid en de stijgende voedselprijzen zullen velen dit jaar niet op vakantie kunnen. Of toch?

  Kinderen tijdens een van de zomerkampen die inmiddels van start zijn gegaan. | Foto: CvI

  Kinderen tijdens een van de zomerkampen die inmiddels van start zijn gegaan. | Foto: CvI

  Elk jaar proberen we iets te doen voor Joodse weeskinderen die verblijven in de weeshuizen in Zhitomir en Odessa. We ondersteunen hen met maaltijden tijdens zomerkampen. We zijn van plan om dit deze zomer ook weer te doen. Maar in het oosten van Oekraïne is de situatie dramatischer.

  Ook daar zijn we nu werkzaam. We helpen Joodse vluchtelingen met opvang en met hun terugkeer naar Israël. Daarbij werken we nauw samen met de Joodse hulporganisatie Hesed. Zij hebben ons nu gevraagd of we willen meehelpen om voor Joodse kinderen een vakantie te sponseren aan de Azovzee, tussen Zuid- oost-Oekraïne en de Krim.

  Het is belangrijk dat kinderen eventjes weg kunnen uit het oorlogsgebied. Het is de bedoeling dat de jongste kinderen vergezeld worden door hun moeders.

  Uitstel van vertrek
  Misschien vraagt u zich af: waarom gaan ze dan niet naar Israël? Dat vragen wij ons ook af, maar voor elk gezin kan de situatie anders zijn waarom ze besluiten om hun vertrek nog eventjes uit te stellen. Sommigen hebben onvoldoende officiële documenten. Sommige mannen moeten dienen in het leger. Er zijn ook oude, zieke Joden die niet weg kunnen en die worden verzorgd door hun kinderen of kleinkinderen die hen niet alleen willen achterlaten.

  Wel grijpen we deze gelegenheid aan om aan de kinderen te vertellen over Israël. Dit doen we in samenwerking met het Joods Agentschap. Voor de tieners zijn er tal van mogelijkheden om met een terugkeer- of studieprogramma gratis een opleiding in Israël te volgen. Op die manier wordt deze vakantie misschien wel een springplank naar Israël!

  Voor slechts 110 euro geeft u één Joods (wees)kind twee weken vakantie met al- les inbegrepen. Uiteraard is elk bedrag is welkom. Helpt u mee? Doneer online en kies als doel ‘Vakantie weeskinderen Oekraïne’

  Over de auteur