fbpx
 • Rook stijgt op in het noorden van de Sinaï, na een actie van het Egyptische leger. - Foto: Abed Rahim Khatib/Flash 90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Analyse: ISIS actief rond Zuid-Israël

  Yochanan Visser - 8 juli 2015

  Afgelopen vrijdag werd het zuiden van Israël opnieuw aangevallen met raketten, maar deze keer kwamen ze niet uit Gaza. Een filiaal van de Islamitische Staat, Walayat Sinai (Sinai provincie), eiste de verantwoordelijkheid op voor het afvuren van drie Grad-raketten op Israël.

  Om twintig minuten over vier op vrijdag loeiden de sirenes in het zuiden van Israël. Bewoners van de grensdorpen haastten zich naar de schuilkelders. Korte tijd later ontploften drie raketten in open veld. Er waren geen meldingen over schade of slachtoffers. De aanval kwam op een moment dat de Egyptische autoriteiten beweerden dat de situatie in de Sinaï onder volledige controle was na de aanval van de Islamitische Staat op het Egyptische leger van de woensdag ervoor. Vierenzestig Egyptische soldaten, evenals 90 islamistische strijders, werden die dag gedood in een golf van aanvallen op controleposten en posities van het Egyptische leger op het Sinaï-schiereiland.

  President Abdel Fattah al-Sisi van Egypte zei op zaterdag dat de aanval in feite een poging was om grondgebied in de Sinaï in handen te krijgen voor het opzetten van een extremistische staat in de Sinaï-woestijn. Hij zei dat Walayat Sinai had geprobeerd een islamitische staat uit te roepen volgens hun beproefde concept. Dat was de boodschap die Wayalat Sinai had proberen over te brengen, volgens al-Sisi. Hij voegde er aan toe dat het gebied nu weer onder de controle van het leger was. Al-Sisi prees het leger voor het “verijdelen een zeer groot plan.” “Niemand kan de Egyptenaren iets opleggen wat ze niet willen. Om de Egyptenaren te bereiken zullen ze door het leger, de zonen van Egypte, heen moeten”, zei hij.

  De actie leidde tot een oproep van de Moslim Broederschap aan het Egyptische publiek om in opstand te komen ‘om het vaderland te verdedigen’.

  Op zondag werd duidelijk dat de strijd in de Sinaï verre van voorbij is. De Egyptische krant al-Yom al-Sabah meldde dat de Egyptische veiligheidstroepen ‘zware anti-ISIS operaties’ aan het uitvoeren waren in het noorden van de Sinaï. Apache-helikopters en infanterie namen deel aan de operatie tegen Walayat Sinaï. Persbureau Reuters meldde later dat het Egyptische leger 63 leden van Walayat Sinai had gedood tijdens de operatie in het gebied rondom Rafah en Sheikh Zuweid in het noorden van de Sinaï.

  Eerder had het Egyptische leger de Moslim Broederschap (MB) aangepakt nadat de regering de organisatie beschuldigde van samenwerking met Islamitische Staat om zo Egypte te destabiliseren. Bij een actie tegen de MB op woensdagavond doodde het leger negen prominente leden van de Moslim Broederschap. De actie leidde tot een oproep van de Moslim Broederschap aan het Egyptische publiek om in opstand te komen ‘om het vaderland te verdedigen’.

  De jonge leden van de beweging denken dat de tijd is gekomen om terrorisme te gebruiken om het regime van al-Sisi te ondermijnen. De nieuwe woordvoerder van de Moslim Broederschap Mohammed Montasser riep zelfs op tot een ‘revolutie die hoofden zou afsnijden’. Op de korte termijn is het echter onwaarschijnlijk dat de huidige MB-leiders openlijk de jonge leden zullen steunen in de gewelddadige strijd. Een dergelijke stap zou de beweging de steun kostten van de huidige Amerikaanse regering en waarschijnlijk ook van Turkije.

  Het is echter duidelijk dat de Moslim Broederschap van richting aan het veranderen is in Egypte. De oude Moslim Broederschap die haar doelen probeerde te bereiken door niet-gewelddadige middelen is op sterven na dood en heeft de steun van het Egyptische volk verloren na het wanbeleid tijdens Mohammed Morsi’s presidentschap. De meeste leiders van de Broederschap zijn gearresteerd sinds de militaire staatsgreep en zitten nu weer in de gevangenis. Sommigen van hen (met inbegrip van Morsi) wacht de doodstraf. Dus op de lange termijn kunnen we verwachten dat Moslim Broederschap-leden zullen toetreden tot ISIS in Egypte.

  Hamas begint zich langzaam te beseffen dat Islamitische Staat een bedreiging vormt voor haar tot dusver vrijwel onbetwiste regime.

  Iets dergelijks gebeurt op dit moment in Gaza, waar Hamas steun verliest en langzaam begint te beseffen dat Islamitische Staat een bedreiging vormt voor haar tot dusver vrijwel onbetwiste regime. Op vrijdag gaf Hamas-leider Musa Abu Marzoul voor de eerste keer toe dat ISIS aanwezig is in Gaza. In een interview met Al Quds TV reageerde Marzouk op een recente video van Islamitische Staat in Syrië waarin het dreigde Gaza over te nemen.

  “Waarom keren zij zich tot Gaza in een zee van bloed, en welke mogelijkheden heeft deze groep om ons zo bedreigen?” zei Marzouk. Hij bespotte de kracht van Islamitische Staat in Gaza en beweerde dat Hamas binnenkort korte metten zou maken met ISIS. Marzouk beweerde ook dat ISIS slechts tientallen supporters heeft in de Gazastrook.

  Israëlische deskundigen zeggen echter dat ISIS ‘aanwezigheid in Gaza veel groter is dan Marzouk beweerde. Zij schatten dat Islamitische Staat minstens honderden leden heeft in Gaza, en sommigen zelfs zeggen dat de organisatie al een paar duizend leden en loyale terroristen heeft in de Gaza-strook. Israël begint zich langzaam aan te passen aan de nieuwe realiteit bij de zuidelijke grens, maar is er niet zo zeker van dat Hamas tegen de opkomst van Islamitische Staat is, in Gaza en de Sinaï.

  Het hoofd van de IDF-divisie die zich bezighoudt met Gaza (COGAT), Majoor Generaal Yoav Mordechai, vertelde aan nieuwszender Al-Jazeerah dat de IDF informatie heeft verworven over de ondersteuning die Hamas geeft aan ISIS-activiteiten in de Sinaï. Hij zei dat Hamas wapens en andere steun verstrekt aan Walayat Sinaï en dat de organisatie gewonde ISIS-strijders Gaza binnensmokkelt om hen medische behandeling te geven. Mordechai voegde eraan toe dat Hamas commandant Abdullah Kishta ISIS-terroristen in de Sinaï traint en dat de IDF solide bewijs heeft van de directe steun voor ISIS door Hamas. De IDF is momenteel bezig om haar posities te versterken aan de zuidelijke grens en volgt de gevechten in de Sinaï met onbemande vliegtuigen, volgens de Israëlische Radio.

  Het Israëlische leger weet dat de dag nadert dat Wayalat Sinaï zijn wapens zal wenden tot Israël. Zoals de gecoördineerde reeks aanslagen op het Egyptische leger en de raketten op het zuiden van Israël op vrijdag aantoonden is Islamitische Staat in de Sinaï haar militaire capaciteit aan het opbouwen en beschikt al over zware wapens.

  Op de lange termijn kan Israël dan ook meer aanvallen op de grens en raketbeschietingen verwachten. Deze aanvallen zullen een mes zijn dat aan twee kanten snijdt voor Wlayat Sinai. Het zal de druk op Israël verhogen en het leven in de Israëlische gemeenschappen langs de grens ondraaglijk maken. Aan de andere kant zullen die aanvallen een wig drijven in de momenteel goede betrekkingen tussen de IDF en het Egyptische leger. De IDF kan zich niet veroorloven om passief te blijven wanneer Islamitische Staat Israël aanvalt vanuit de Sinaï-woestijn, maar de Egyptenaren zullen Israëlische tegenaanvallen op haar grondgebied niet tolereren.

  Dus een jaar nadat de derde Gaza Oorlog eindigde maakt Israël zich al weer op voor de volgende confrontatie in het zuiden.

  Thema

  egypteISIS

  Over de auteur