fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De hypocrisie van de pro-Palestijnse beweging

  7 juli 2015

  In de zomer kan met name het zuiden van Vietnam ontzettend warm en vochtig zijn.
  Behalve in Dalat, een stad gelegen op ruim 1.400 meter hoogte, omringd door schitterende wouden en rijstvelden. En met een nagebouwde Eiffeltoren.

  Dalat mag in de zomermaanden een veel aangenamere temperatuur hebben dan aan de Vietnamese kust, de stad kent ook een minder mooie kant. Een minderheidsgroep, de Cham, die in de omgeving van Dalat woont, wordt meedogenloos onderdrukt. Hun bezittingen worden door de Vietnamese regering in beslag genomen, hun religieuze tempels verandert in sportpaleizen. In 2012 nog werden verschillende jonge meisjes horende tot de Cham-minderheid door de Vietnamese politie verkracht.

  In 2014 heeft de Gemeente Amsterdam de notitie ‘Amsterdam Internationaal Verantwoordelijke Hoofdstad’ aangenomen. In deze notitie staat onder andere dat intensief zal worden samengewerkt met de stad Hanoi, de hoofdstad van het communistische niet-democratische Vietnam.

  Desondanks is er nog nooit ook maar een lid van de Internationale Socialisten voor het stadhuis van Amsterdam, de Stopera, gaan staan om tegen deze stedenband met Hanoi te demonstreren.

  Net doen alsof ze het allerbeste voor hebben met de mensheid. Maar als in Syrië honderden Palestijnen door Islamitische Staat worden afgeslacht in Yarmouk, een voorstad van Damascus, dan blijft het stil.

  Nog nooit heeft Abulkasim Jaberi, die banden heeft met de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hamas, het op de Dam voor de Cham opgenomen. En nimmer is Rob Groenhuijzen, die in Jemen een terreuropleiding heeft genoten bij het extreem-linkse Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, de barricaden opgegaan voor de vele slachtoffers van de mensenrechtenschendingen in Vietnam.

  En toch stonden deze organisaties en personen te demonstreren voor de Stopera. Niet om de politieke gevangen in Vietnam een hard onder de riem te steken, maar om te demonstreren tegen een mogelijke stedenband tussen Tel Aviv en Amsterdam.

  Het seculiere Tel Aviv is net als het seculiere Amsterdam een van de meest liberale plaatsen ter wereld. Nog geen twee weken terug vond er de jaarlijkse Gay pride plaats, met meer dan 180.000 bezoekers. Waarmee het de grootste Gay pride van heel Azië is. Tel Aviv heeft de titel van meest homovriendelijke stad ter wereld overgenomen van Amsterdam.

  De grootste politieke partij in de gemeenteraad van Tel Aviv is Meretz, een soort GroenLinks. Meretz pleit voor legalisering van cannabis, is voor een tweestatenoplossing, en wil de al erg milieuvriendelijke stad nog verder vergroenen. In Tel Aviv kun je 7 dagen per week 24 uur stappen: de stad slaapt nooit. En de bevolking is zeer divers: joden, moslims, christenen, expats, gastarbeiders uit Thailand, Mongolië en Vietnam, alles loopt er door elkaar heen, en zit naast elkaar koffie te drinken in een van de vele koffiebars.

  Juist tegen deze stad, die wat internationaal en progressief karakter als twee druppels water lijkt op Amsterdam, stond een bont gezelschap van extreem-linkse lieden en radicale moslims gisteren te demonstreren.

  Wat laat zien dat het gaat deze ‘mensenrechtenactivisten’ helemaal niet om mensenrechten gaat. Dat interesseert ze totaal niet. Anders stonden ze er ook wel om tegen de Chinese bezetting van Tibet te protesteren (Amsterdam heeft ook een stedenband met Peking). Wat de ongelofelijke hypocrisie van de pro-Palestijnse beweging in Nederland aantoont.

  Net doen alsof ze het allerbeste voor hebben met de mensheid. Maar als in Syrië honderden Palestijnen door Islamitische Staat worden afgeslacht in Yarmouk, een voorstad van Damascus, dan blijft het stil. Dan zie je alleen duiven op het plein voor de Stopera, en geen Palestijnse vlaggen. Alleen als het woord Israël valt kruipen ze uit hun schulp.

  Mag je dan geen kritiek leveren op Israel, de enige democratische staat in het Midden-Oosten waar meer dan 15 procent van de parlementsleden Arabier is? Ja natuurlijk! Burgemeester Van der Laan kan in Tel Aviv, als hij daar op bezoek is, de Israëliërs aansporen om toch maar weer met de Palestijnen te gaan praten.

  Ondanks dat Hamas, dat de baas is in de Gazastrook, onverminderd door gaat met het afschieten van raketten op Israëlische kindercrèches en supermarkten. En ondanks het feit dat de socialistische Fatah-partij, die de baas is in het autonome Palestijnse gebied op de Westbank, elke maand 6,5 miljoen euro uitbetaalt aan families van zelfmoordterroristen. Om hen voor de ‘heldendaad’ van hun zoon of dochter te belonen.

  Omgekeerd kan de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, van de Israëlische Arbeiderspartij, burgemeester Van der Laan in Amsterdam, als hij daar op bezoek is, vervolgens aanspreken op het feit dat anno 2015 Joden in vele stadswijken in Amsterdam amper nog met een keppel kunnen rondlopen.

  Een stedenband is er om van elkaar te leren, en om elkaar aan te spreken om bepaalde misstanden. Iets wat de pro-Palestijnse beweging niet begrijpt. Want die ziet maar een misstand in de wereld, namelijk dat Israël überhaupt bestaat.

  Het is een teleurstellend dat een meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam nu toch tegen een volwaardige stedenband met Tel Aviv lijkt te zijn. Mogelijk mede door de demonstranten die voor de Stopera stonden te demonstreren. Helaas buigt Amsterdam voor hun hypocrisie.

  Over de auteur