fbpx
 • Naar Israël emigreren is niet altijd alleen maar leuk. Gelukkig biedt een nieuwe Facebook-pagina perspectief. - Foto: Jewish Agency for Israel
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Facebook

  Joanne Nihom - 13 juli 2015

  Facebook is voer voor psychologen. Mensen hebben door Facebook een medium om hun hele hebben en houden met de mensheid te delen. Foto’s van intieme familiemomenten, een chocoladegebakje tijdens een wandeltocht in de Pyreneeën, een ontstoken kleine teen – en wat moet ik daar aan doen – en ga zo maar door.

  Maar tussen al deze ‘oh wat ben ik toch happy en oh wat ben ik toch niet happy-mededelingen’ is ook veel nuttige informatie te vinden. Over tal van onderwerpen. Een pagina die me al twee weken bezighoudt is ‘Keep Olim in Israel’. Vertaald: ‘Houd nieuwe immigranten in Israël.’

  De pagina is opgezet door de Amerikaan Liami Lawrence die naar Israël verhuisde, geen werk vond en terug wilde naar Amerika. Aangespoord door vrienden maakte hij een Facebook-pagina aan waar hij nieuwe en minder nieuwe immigranten oproept om een grote vuist te maken, want: ‘samen zijn we sterk en kunnen we dingen veranderen.’

  In een kleine drie weken heeft de pagina al meer dan 10.000 volgers, is Liami een bekendheid geworden (hij woont nog steeds in Israël) en heeft een fulltime baan aan zijn bijzondere initiatief.  Het gaat er hard aan toe op de pagina. Veel kritiek op het land, op de eindeloze bureaucratie, de opvang voor immigranten, het in de rij staat bij de bank, de hoogte van de huur van huizen. Een veelvoud aan kleine en grote problemen, met twee steeds weer terugkomende ‘klachten’: het niet hebben van een goede baan en het niet spreken van de Israëlische taal.

  In een kleine drie weken heeft de pagina al meer dan 10.000 volgers.

  Zulke kritiek over ‘mijn land’, ik heb er altijd wat moeite mee. Het land is zevenenzestig jaar jong en verkeert sinds haar oprichting in staat van oorlog met een aantal buurlanden. Een groot gedeelte van het staatsbudget en de overheidsaandacht gaat helaas, helaas, naar het leger en de veiligheid. En… is niet iedere immigratie, naar welk land dan ook, een uitdaging?

  Tussen het geklaag zijn er ook veel positieve berichten. Geslaagde verhalen, immigranten die zijn opgegaan in de Israëlische maatschappij en zich hier thuis voelen. Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. De klagers en de positivo’s hebben beiden gelijk. Settelen in Israël is allesbehalve makkelijk. Een andere mentaliteit, andere gewoontes, een andere taal (ik stoei er nog steeds mee), ander eten, een ander klimaat, het is wennen.

  Ja, eindeloos wachten bij de bank is vervelend. Ja, de Israëlische bureaucratie verdient een lintje. Ja, de huurprijs van woningen overstijgt alles. Maar de bottom line is dat het een fantastisch, gek, moeilijk en leuk land is, waar je als Jood vrij kan leven en waar iedereen, als het nodig is, voor elkaar klaarstaat. Want, en dat is het mooie van deze nieuwe Facebook-pagina, ontroerend is het aantal aanbiedingen voor banen, de ontelbare uitnodigingen om te komen eten op vrijdagavond en allerlei andere initiatieven om de nieuwe immigranten te helpen.

  Dus Liami Lawrence, kol hakawod (vertaald: alle eer)!

  Over de auteur