fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Lezing Jip Wijngaarden

  28 juli 2015

  Jip Wijngaarden, vooral bekend als Anne Frank in de film Het dagboek van Anne Frank, heeft op het hoogtepunt van haar filmcarrière een omslag gemaakt: zij ging op zoek naar authenticiteit, waarheid en geborgenheid. Die vond zij in het geloof in Jesjoea (Jezus), de Joodse Messias – iets wat zij ervoer als ‘thuiskomen’ bij de God van Israël. Jip Wijngaarden zoekt de verbinding tussen het christelijke geloof en de Hebreeuwse wortels daarvan. Tegelijkertijd maakte zij de omslag van acteren naar schilderen.

  Israëlfamilieweek
  Aan de hand van één aantal van haar schilderijen gaf Jip op 4 mei 2015 een inleiding op de film ‘La Colline aux mille Enfants’, waarin zij een rol had. De film werd vertoond na haar lezing.

  La colline aux mille enfants
  Deze Franstalige film (Nederlands ondertiteld) uit 1994 gaat over de opvang van Joodse kinderen in de Cévennen (Frankrijk), vooral in het dorpje Le Chambon-sur-Lignon. Cruciaal hierin is de visie en het optreden van de plaatselijke dominee, pasteur André Trocmé en zijn vrouw Magda. Zij kregen in 1971 met nog 32 andere dorpsbewoners de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren, van Yad Vashem.

  In de film zijn enkele namen veranderd, persoonlijke verhaallijnen geconstrueerd, maar blijft dichtbij de feiten.

  Bekijk hier de (Engels ondertitelde) trailer:

  Thema