fbpx
 • Ben Peter Weissenstein in fotohuis Pri-or in Tel Aviv. - Foto: © Matthias Hinrichsen.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Life in Stills: duik in de geschiedenis van Israël

  Joanne Nihom - 27 juli 2015

  In Tel Aviv deze zomer? Een bezoek waard: het Photo House Pri-Or, neem er wel de tijd voor. Duizenden en duizenden foto’s van de geschiedenis van Israël. Een prachtige winkel met een ontroerend verhaal waar de documentaire ‘Life in Stills’ over gemaakt is. Afgelopen week heb ik ‘m weer bekeken. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

  Het vertelt over Ben Peter, zijn grootmoeder Miriam Weissenstein en hun pogingen om het Photo House Pri-Or, hun beroemde fotozaak in Tel Aviv, te behouden. Nooit had Miriam Weissenstein zich kunnen voorstellen dat ze op haar 96e nog aan een nieuw hoofdstuk in haar leven zou beginnen, maar toen Photo House Pri-Or, de winkel en het levenswerk van haar en haar overleden echtgenoot -fotograaf Rudi Weissenstein- moest wijken voor een nieuwbouwproject, begreep ze dat ze iets moest doen.

  Op een dag kreeg hij een geheime uitnodiging om, met camera, op vrijdagmiddag 14 mei om vier uur naar Rechov Rothschild 16 te komen, feestelijke kleding was gewenst.

  Samen met haar kleinzoon Ben (36) gaat ze de strijd aan om de winkel te redden. Ze verzamelen handtekeningen en bezoeken bijeenkomsten van de bouwverenging en de gemeente om hun protest te laten horen. Het werkt. Er wordt naar ze geluisterd. Na de renovatie van het pand, die enige jaren zal duren, mogen ze terugkeren naar hun oude plek. Miriam maakt de verhuizing nog mee maar overlijdt op 22 juli 2011, vier maanden na de première van Life in Stills. Een paar jaar geleden interviewde ik Ben Peter.

  Een stukje uit het interview:

  ….“Mijn grootvader, Rudi Weissenstein (1910-1992), geboren in Tsjecho-Slowakije, emigreerde in 1936 naar het toenmalige Palestina. Safta (grootmoeder) is geboren in 1913 en kwam al in 1921 met haar familie uit Tsjecho-Slowakije. Ze zei altijd dat zij de eerste Tsjechische familie waren in Palestina, daar was ze reuze trots op. Mijn grootouders waren bezeten van hun winkel, ze werkten dag en nacht, het was hun leven. Mijn grootvader fotografeerde, Safta regelde de rest. Het Photo House begon als een plek waar ex-pat soldaten kwamen om foto’s te laten maken voor het thuisfront. Maar al snel werd mijn grootvader bekend en overal gevraagd. Zo was hij veertig jaar de officiële fotograaf van het Philharmonisch Orkest van Tel Aviv.

  Op een dag kreeg hij een geheime uitnodiging om, met camera, op vrijdagmiddag 14 mei om vier uur naar Rechov Rothschild 16 te komen, feestelijke kleding was gewenst. Het bleek de officiële bijeenkomst te zijn waar Ben Goerion de staat Israël uitriep. Mijn grootvader was de enige fotograaf. Het meest emotionele moment uit zijn leven, zo vertelde hij altijd, was toen alle aanwezigen opstonden om het Hatikva te zingen. Daar zijn dan ook geen foto’s van. Hij zong mee terwijl de tranen over zijn wangen liepen.”

  Waarschijnlijk de bekendste foto van Rudi Weissenstein: de onafhankelijkheidsverklaring op 14 mei 1948. © Rudi Weissenstein

  De bekendste foto van Rudi Weissenstein: de onafhankelijkheidsverklaring in 1948.

  Ben-Goerion, Golda Meir, Rabin, Peres, ze zijn allemaal weleens in het Photo House gefotografeerd. “Gezegd werd altijd: als je foto daar in de etalage hangt ben je zeker van een verkiezingsoverwinning. Nadat mijn grootvader overleed heeft Safta vijftien jaar lang het bedrijf alleen gerund. Ze duldde niemand om zich heen. Na het overlijden van mijn ouders in 2003 ging ik vaker bij haar langs. Langzaam maar zeker raakte ik meer bij het werk betrokken. En uiteindelijk heb ik mijn baan bij een telefoonbedrijf opgezegd en ben ik haar zakelijke partner geworden.”

  Photo House Pri-Or, een stuk bijzondere geschiedenis. Niet vergeten te bezoeken!

  www.lifeinstillsfilm.com | www.pri-or.com

  Photo House Pri-Or staat ook in HotspOTs Israel.

  Over de auteur