fbpx
 • Oleg en Elena Cherednichenko vertrekken deze week naar Israël. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een moeilijk vertrek

  Koen Carlier - 1 september 2015

  Dit is een familie die deze week naar Israël vertrekt (alija maakt): Oleg (37), Elena (37), Kostya (4) en Sofiya (1) Cherednichenko. Ze gaan via het Hamlet-alijaprogramma, een programma voor specialisten, dat anderhalf jaar duurt. Straks wonen ze in Nazaret Illit. Bijna negen maanden geleden vluchtten ze hals over kop uit Donetsk en ze kunnen niet meer terug.

  Ze hadden nooit serieus nagedacht over Israël; ze hadden alles wat ze nodig hadden: een mooi leven, werk en een flat. Verhuizen naar een andere plek was helemaal niet hun plan nu. Maar toen veranderde hun leven plotseling door de oorlog. Elena kwam toevallig bij Hesed om iets op te halen voor haar moeder.

  Dit bezoek veranderde haar leven. Kort daarna bezocht de familie een seminar van Hesed over de mogelijkheden van alija. Hierop bezochten ze het Joods Agentschap, ze maakten hun papieren in orde, ze gingen vervolgens langs bij de Israëlisch consul in Dnepropetrovsk, ze vonden onderdak in Baracuda – een huis dat Christenen voor Israël huurt voor Joodse vluchtelingen die alija gaan maken – en nu vertrekken ze dus bijna uit Oekraïne.

  Toen ik met ze sprak, voelde ik niet direct dat ze enthousiast waren en ik zag hun ogen niet sprankelen. En eigenlijk begrijp ik dat goed. Ze hebben de laatste tijd veel zorgen en spanningen te verwerken gekregen; ze laten hun ouders achter en alles wat en iedereen die hun dierbaar is; ze gaan een hele nieuwe toekomst tegemoet, een toekomst die ze niet kennen, met zorgen en verantwoordelijkheden.

  Maar een ding weten ze zeker: ze gaan naar een veilige plaats, beschermd en waar er voor ze wordt gezorgd. Ze zijn bereid hun best te doen, om hard te werken om het land te doen bloeien, om ervoor te zorgen dat hun kinderen alles krijgen wat ze nodig hebben. En ze vertrouwen daarbij op God in dit alles! Dit gezin had wat financiële steun nodig om enkele noodzakelijke dingen te kopen voordat ze alija maken. Christenen voor Israël hielp daarbij. Op de foto’s hieronder zie je hun gebombardeerde huis en hun vierjarige zoon Kostya die een tank tekent.

  Het verwoeste huis van de familie Cherednichenko.

  Het verwoeste huis van de familie Cherednichenko.

  Kostya tekent een tank.

  Kostya tekent een tank.

  Steun het Joodse volk in Oekraïne om terug te kunnen keren naar het beloofde land. Steun ons project Breng de Joden Thuis.

  Over de auteur