fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jom Kippoer

  Yochanan Visser - 22 september 2015

  Israël bereidt zich voor op Jom Kippoer de Grote Verzoendag, de heiligste dag van het jaar voor de Joden.

  Binnen een paar uur, zal het hele land tot stilstand komen wanneer treinen, bussen, taxi’s en andere vormen van gemotoriseerde verkeer zullen verdwijnen uit het straatbeeld. Winkels, restaurants, bioscopen, theaters, alles zal worden gesloten, en kinderen op fietsen zullen bezit nemen van de straten in dorpen en steden. Radio- en tv-stations in Israël stoppen met hun uitzendingen een paar uur voor Jom Kippoer. In tijden van crisis stemmen mensen hun radio af op een speciale golflengte die alleen wordt gebruikt in het geval van nood.

  Een meerderheid van de Israëlische Joden houdt zich aan een 25-uur durende vastenperiode. Gedurende die periode is de consumptie van elke vorm van voedsel en drinken, waaronder water, verboden. Dit jaar zal het extra moeilijk om de vasten periode in acht te nemen vanwege een verwachte extreme hittegolf.

  Jom Kippoer komt na de negen ontzagwekkende dagen tussen Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar) waarin alle religieuze Joden de zogenaamde Slichot gebeden reciteren. Slicha (meervoud Slichot) is Hebreeuws voor spijt (sorry).

  De Slichot gebeden worden meestal heel vroeg in de ochtend gereciteerd voor het reguliere ochtendgebed (Shacharit) en zijn een voorbereiding op Jom Kippoer, wanneer Joden om vergiffenis vragen voor alle zonden die zij hebben begaan tijdens het vorige jaar.

  Op de dag voorafgaand aan Jom Kippoer behoort men moet men om vergeving te vragen van eenieder die zou kunnen zijn gekwetst door woorden en daden. Dit moet gebeuren op een persoonlijke manier, het plaatsen van een algemeen bericht op Facebook dat je spijt hebt, is niet genoeg. Dus vandaag waren velen in Israël bezig met telefoongesprekken of het schrijven van sms-berichten naar familie, vrienden of collega’s, waarin zij zeiden spijt te hebben en om vergeving vroegen.

  Even voor zonsondergang vlak voor het ingaan van Jom Kippoer, haasten veel Israëlische Joden zich naar de synagoge om te bidden en God om vergeving te vragen in speciale gebeden. Het is gebruikelijk om witte kleding of een zogenaamde Kittel dragen. Een Kittel is vergelijkbaar met het doodskleed waarin een overledene wordt begraven. Dit is een duidelijke reminder dat alle mensen zullen uiteindelijk sterven, en het is bedoeld om een nederige houding aan te nemen.

  De gewoonte is ook gerelateerd aan een vers in het Bijbelboek Yeshayahu (Jesaja) “Zelfs als uw zonden rood zijn als scharlaken, ik zal ze wit als sneeuw te maken.”

  Religieuze Joden brengen het grootste deel van de dag van Jom Kippoer in de synagoge door om te vasten en om intensief te bidden om vergeving. Eén van deze gebeden is het Viduigebed dat privé en publieke schuldbekentenissen bevat.

  Het laatste gebed van Jom Kippoer is Ne’ilah (Sluiting), dat wordt gereciteerd tegen zonsondergang. Religieuze Joden geloven dat dit is het moment waarin de ‘hemelse poorten sluiten’, en het definitieve vonnis door de hemelse rechter (God) wordt vastgesteld. Toen de Tempel in Jeruzalem nog op de berg Moria stond, werden de poorten van de Bayt ha-Mikdash (Tempel) gesloten op dit moment (Ne’ilah).

  De sjofar (ramshoorn) klinkt, net als op Rosj Hasjana, na de voltooiing van het Ne’ilah gebed. Het blazen van de sjofar refereert aan de terugtrekking van de Goddelijke Aanwezigheid aan het eind van Jom Kippoer en is een herinnering aan Mozes ‘beklimming van de berg Sinaï toen hij de tweede set van tabletten met de tien geboden ontving. Mozes schreef het blazen van de sjofar op Rosh Hasjana voor ter herinnering aan de dag dat hij de berg beklom, zegt de jJoodse traditie.

  Dit jaar waren de ontzagwekkende dagen dubbel moeilijk en inderdaad ontzagwekkend vanwege de golf van Palestijns geweld die Israel overspoelde. De explosie van geweld door Palestijnse Arabieren die begon op de Tempelberg in Jeruzalem vlak voor Rosj Hasjana wordt duurt nog steeds voort.

  Vandaag werd een Palestijnse terrorist in Hebron gedood toen een granaat die hij in zijn hand hield voortijdig ontplofte terwijl hij een IDF-checkpoint benaderde. Uren later probeerde een Palestijnse vrouw een Israëlische soldaat neer te steken in dezelfde stad. Ze werd door Israëlische soldaten neergeschoten en verkeert in kritieke toestand.

  In Jeruzalem zijn duizenden politieagenten ingezet om te voorkomen dat het geweld wordt voortgezet. De verwachting is dat tijdens het islamitische feest Eid al-Adha de situatie zal verergeren. Op Eid al-Adha herdenken moslims het verhaal van Abraham, die zijn zoon op de berg Moria als een offer wilde brengen, maar werd tegengehouden door een stem uit de hemel.

  Volgens de islamitische traditie bracht Abraham (Ibrahim) niet zijn zoon Yitzhak naar de berg, maar Ishmaël.

  De situatie dat Jom Kippoer samenvalt met Eid al-Adha heeft in het verleden tot spanningen geleid. Dit jaar, echter, zou de aanwezigheid van duizenden Joden op het plein tegenover de Westelijke Muur (Klaagmuur) tijdens de Jom Kippoergebedsdiensten gemakkelijk leiden tot een nieuwe explosie van islamitisch geweld. De Al-Aqsa moskee is boven de Westelijke Muur, en moslims hebben herhaaldelijk Joodse gelovigen bekogeld met stenen in het verleden.

  De IDF en de Israëlische politie hebben speciale veiligheidsmaatregelen afspraken getroffen om de veiligheid van de Joden te verzekeren. Een van die maatregelen is een totale sluiting van de toegang tot Jeruzalem voor Palestijnse verkeer en voetgangers. De sluiting zal van kracht blijven tot woensdag middernacht.

  Over de auteur