fbpx
 • Joods Monument Utrecht
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Joods monument Utrecht onthuld

  30 oktober 2015

  In Utrecht is een monument onthuld ter nagedachtenis van de uit de Domstad weggevoerde Joodse bevolking. Van de 1.400 joden die er in 1941 in Utrecht verbleven is bijna 90 procent omgebracht. Een schrikbarend percentage dat ook veel hoger ligt dan voor de totale Joodse bevolking van Nederland.

  Desondanks is Utrecht de laatste van de vier grote steden waar nu de Joodse bevolking wordt herdacht. Veel later ook dan in andere grotere, kleinere of vergelijkbare plaatsen.

  Uiteindelijk is het een comité onder leiding van Wim Rietkerk geweest dat de totstandkoming van het monument heeft doorgezet. “Het werd wel eens tijd”, zei Rietkerk, voorzitter van de Stichting Joods Monument Utrecht bij het welkomstwoord. “Na 70 jaar is er eindelijk een monument voor de vele joodse slachtoffers die Utrecht heeft gekend in de Tweede Wereldoorlog”.

  De onthulling vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Van Zanen en opperrabbijn Jacobs. De laatste ging in zijn toespraak (lees de toespraak hier) aan de late en moeizame totstandkoming van het monument niet voorbij.

  Het monument bestaat uit drie hoofdelementen: een zeven meter lange gedenkmuur, een Sjofar (bazuin) en een plateau. Het Jeruzalemstenen plateau biedt rond de boom een zithoek voor bezinning. Op de zitbanken gezeten valt het oog nog op het elektriciteitspaaltje rechts van de gedenkmuur, waarop een barcode iedereen met een smartphone uitnodigt om via een mobiele website meer informatie te krijgen over de personen wier namen hier gegraveerd zijn. Het monument is vervaardigd door Amiran Djanashvili, een Joods-Georgische vluchteling die sinds 1991 in Utrecht woont en werkt als beeldend kunstenaar.

  Stil staan bij hen die op brute wijze uit hun Utrecht werden weggerukt en die nu toch nog in hun eigen Utrecht zijn vereeuwigd.

  Bron: NIK

  Thema