fbpx
 • Oekraïense Joden ontvangen een voedselpakket. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De Joodse Roza moet rondkomen met 23 eurocent

  Koen Carlier - 13 november 2015

  Deze week laat op een avond kregen we een telefoontje van Roza die we al een paar jaar kennen. Ze had gehoord via kennissen dat er weer voedselpakketten uitgedeeld werden en ze vroeg of we een paar voedselpakketten voor haar hadden. Toen dacht ik bij mezelf: ‘Roza heeft dat toch niet nodig?’ Maar omdat we altijd extra voedselpakketten in onze busjes hebben, reden we er direct naartoe en Roza begon te vertellen.

  23 eurocent voor twee weken
  Ze werkte als kokkin op een school maar onlangs ontslagen wegens besparingen, maar ze kookte nog hier en daar bij behoeftige families om iets extra’s te verdienen. Maar omdat de prijzen voortdurend stijgen kreeg ze te horen dat ze niet meer moest komen. Roza was radeloos en wist eerst niet wie ze kon bellen voor hulp! We hadden lang geleden bij een bezoekje aan Roza voorgesteld om alija te maken en een paar Bijbelteksten over de terugkeer gelezen maar dat wilde ze niet. Roza zei: ‘tot voor kort kon ik rondkomen maar nu gaat het niet meer, ik heb nog welgeteld zes grivna (omgerekend 23 eurocent) om twee weken van te leven, en dat red ik niet. We gaven haar twee voedselpakketten waar ze enorm dankbaar voor was. Tot slot gaven we advies aan Roza: ‘veel mensen van jouw leeftijd (vijftigplussers) maken nu alija, dus informeer en bereid jezelf door’! Roza knikte: “ja, misschien is dit nu wel het moment dat ook ik moet gaan?” Ze gaf een knuffel aan mijn vrouw Ira, bedankte ons en ze vertrok met haar twee voedselpakketten en verdween tussen de grauwe flatgebouwen op weg naar haar appartementje.

  Praten over alija
  Ook vorige week vrijdag hebben we in een klein stadje Gaisin 45 voedselpakketten uitgedeeld. We vroegen of we mochten komen met Rita Trachtenberg van het plaatselijk Joods Agentschap om vóór het uitdelen tekst en uitleg te mogen geven over alija. De verantwoordelijke zei: ‘we hebben nood aan voedselpakketten maar geen behoefte om te horen over alija.’ Maar we argumenteerden dat het belangrijk is om er toch over te spreken. Tot onze verbazing kwamen 25 families, er werd aandachtig geluisterd en er was gelegenheid om vragen te stellen. En jawel, gisteren hebben we iemand gebracht vanuit Gaisin naar Kiev, samen met nog andere Joodse families, voor hun eerste interview!

  Nieuwe lading voedselpakketten
  Een nieuwe lading van 1.900 voedselpakketten is besteld waarvan een deel in het oosten van Oekraine zal uitgedeeld worden, en een ander deel aan de Joodse vluchtelingen in Kiev. Helaas is er meer vraag dan aanbod, maar we doen wat we kunnen. Het rommelt weer in het oosten, vooral in de omgeving van de grote steden Donetsk, Lugansk en Mariupoel. Ook wordt het schiereiland de Krim nu al meer dan vijftig dagen geblokkeerd door leden van een ultra-rechtse organisatie, als protest tegen de annexatie door Rusland.

  Uw steun voor deze winteractie blijft nodig!
  Help mee met de voedselpakkettenactie. Doneer online (selecteer: ‘ACTIES: Voedselpakketten Oekraïne’ of stort uw gift op rekeningnummer NL38 ABNA 052 931 0252 van Christenen voor Israël. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.

   

  Over de auteur