fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Chanoeka-licht brandt in Maastricht!

  8 december 2015

  Meer dan 300 mensen kwamen gisteravond naar Maastricht om de officiële aansteking van de grootste menorah ter wereld mee te maken. Speciaal voor de tweede avond van Chanoeka organiseerde Christenen voor Israël samen met een aantal Joodse organisaties een evenement rond het Joodse feest.

  Het twaalf meter hoge bouwwerk stond pal voor het stadhuis van Maastricht, een prachtig decor voor dit bijzondere evenement.

  Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht heette de aanwezigen welkom in haar stad. Ze zei trots te zijn dat zo’n evenement kon plaatsvinden in Maastricht, ondanks alle onrust die er in de wereld is.

  Ook het Maastrichtse gemeenteraadslid èn vriend van het Joodse volk Jan Hoen was erg blij dat Chanoeka zo groots werd gevierd in Maastricht. Hij zet zich al jarenlang in voor de contacten met de Joodse gemeenschap en mocht gisteravond het eerste kaarsje van de menorah aansteken. “Ik ben in deze stad al tot grote hoogten gestegen, maar zó hoog nog nooit”, merkte Jan Hoen glunderend op toen hij weer met beide benen op de grond stond.

  Namens de Israëlische ambassade sprak honorair consul Benoit Wesly, die zich sterk had gemaakt om de menorah voor het stadhuis van Maastricht te plaatsen. Als geboren Maastrichtenaar was het dan ook een bijzondere avond voor hem.

  Opperrabbijn Binyomin Jacobs en ds. Willem J.J. Glashouwer zorgden tijdens het evenement voor de geestelijke inbreng. Met Chanoeka wordt de overwinning van het licht op het duister gevierd, een boodschap die vandaag nog steeds actueel is en hoop biedt.

  De muziek werd verzorgd door klezmerband Trio C tot de Derde en seminariekoor Redemptoris Mater.

  Foto’s: Hans van Eijsden en Ruben Ridderhof

  Thema

  chanoeka