fbpx
 • De groep van de werkreis. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Feest’ in Oekraïne!

  Koen Carlier - 23 december 2015

  Van 12 tot 19 december hebben we met negen Nederlanders en een Belg in totaal 1.800 voedselpakketten ingepakt! Vlak voor die werkreis hebben we in het oosten van Oekraïne met twee medewerkers voedselpakketten uitgedeeld.

  Zoals gewoonlijk startte de reis in Kiev waar we meer hebben geleerd over het bloedbad bij Babi Yar, vlakbij het centrum van Kiev! De opperrabbijn van Kiev Jonathan Markovich en zijn vrouw Inna waren er ook bij. In dit ravijn zijn zeker 100.000 Joden doodgeschoten en de kans om deze gruwel te overleven was heel klein.

  Daarna kregen we een rondleiding op de Joodse school waar als het ware de kinderen voorbereid worden om, wanneer ze eenmaal de leeftijd hebben, met een alija-studeerprogramma naar Israël te gaan!

  Op weg naar Vinnitsa, in het westen van Oekraïne stopten we nog even in Berdichev om bij een Joodse bakker 700 koosjere cakes op te halen! Eigenlijk had ik de bestelling te laat gedaan, een paar minuutjes voor Sjabbat maar Rubin zei me ‘ik zal mijn best doen’! En inderdaad de bestelling was klaar, dat was een extraatje om bij de voedselpakketten
  te doen!

  Henk Poot, Israëlpredikant bij Christenen voor Israël, was voor de eerste keer in Oekraïne en wij allen hebben genoten van zijn Bijbelkennis. Maar toen we de voedselpakketten moesten inpakken, was Henk samen met alle anderen een goede hulp! Samen met lokale vrijwilligers hebben we op maandag 14 december maar liefst 1.800 voedselpakketten ingepakt en in de dagen daarop uitgedeeld! Dit onder koude temperaturen, maar wel met een stralend zonnetje!

  Op dinsdag 15 december hebben we in een klein dorpje vlakbij Bratslav officieel een Holocaustmonument onthuld. Nellie en Willem Vlak,
  ook voor de eerste keer in Oekraïne hebben dit monument officieel geopend, wat voor hen een bijzonder maar ook een emotioneel moment was.

  Op de betreffende plek zijn 400 Joden of gedood door de kogel of levend begraven! Nu, meer dan zeventig jaar later, staat er eindelijk een monument om de slachtoffers van deze vreselijke gebeurtenis te gedenken!

  Overal waar we kwamen met de voedselpakketten was het ‘feest’. Inderdaad, de arme Joden in de kleine Joodse gemeenschappen hebben het knap lastig en voor elke vorm van hulp zijn ze enorm dankbaar! Ook de extra koosjere cake vonden ze een leuke verrassing! Maar we vertellen er altijd de boodschap bij van de ‘terugkeer’ bij en geven nuttig advies en tips! Ook lazen we uit de profeten!

  s’Avonds hadden we altijd een ontspannen avond met wat muziek erbij en lekker Oekraïens eten en tijd om wat bij te praten! Er is heel wat gebeurd tijdens de Holocaust in Oekraïne waar nog te weinig over bekend is in West-Europa.

  Op vrijdag 18 december, de laatste dag dat we in verschillende groepjes voedselpakketten zouden uitdelen, hadden we te maken met ijzel, maar gelukkig was er hier en daar wat zand gestrooid zodat we toch konden rijden.

  Op de laatste avond genoten we allen van een uitgebreide maaltijd en als verrassing kwam het groepje ‘Simcha’ voor ons zingen in het Jiddish, Hebreeuws en Russisch!

  De tijd zat erop en het was moeilijk voor de groep om afscheid van ons te nemen! We grapten even ‘back to reality’ en ‘let my Dutch/Belgian people go’! Vlak voor afscheid aan de luchthaven in Kiev hebben we met z’n allen de Heere gedankt voor Zijn bescherming tijdens het vele rijden!

  Tot het einde van dit jaar gaan we nog voedselpakketten uitdelen en daar gaan we begin volgend jaar meer door en plannen we weer een actie in het oosten van Oekraïne waar de oorlog nog steeds gaande is!

  De volgende werkreis zal plaatsvinden van zaterdag 12 tot zaterdag 19 maart! Het aantal plaatsen is beperkt! Voor meer info mailt u naar: vanderhoff@christenenvoorisrael.nl.

  Steun de voedelpakkettenactie. Eén voedselpakket kost slechts 10 euro. U maakt een arm Joods gezin in de Oekraïne hier enorm blij mee en geeft ons de gelegenheid om hen te vertellen over Gods beloften om terug te keren naar het beloofde land en onze diensten aan te bieden bij de voorbereidingen voor deze alija.

  Klik op de foto’s voor een vergroting

  Over de auteur