fbpx
 • Joodse en Arabische arbeiders installeren betonnen palen bij een bushalte waar eerder een Palestijnse man met zijn auto op een groep wachtende reizigers in reed. - Foto: Yonatan Sindel/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Terreuroorlog ernstig probleem (deel 1)

  Yochanan Visser - 21 december 2015

  Na bijna drie maanden van voortdurende Palestijnse aanslagen begint Israël tot het besef te komen dat dit geen ‘terreurgolf’ is, maar een vorm van oorlog.

  Israëlische media noemen de huidige terreuroorlog al geruime tijd ‘de Intifada van het individu’. Sommige commentatoren in Israël zijn tegen het gebruik van het Arabische woord ‘Intifada‘ dat letterlijk ‘afschudden’ betekent.

  De Palestijnse Arabieren zien het gebruik van alle vormen van geweld en terreur als een legitiem middel om de ‘Israëlische bezetting af te schudden’. Tegenstanders van het gebruik van het woord Intifada zeggen dat het overnemen van de terminologie van de Arabieren legitimatie geeft aan de terreur.

  De huidige terreuroorlog – want dat is het juiste woord – zadelt Israël op met een ernstig probleem.

  “De IDF en de veiligheidsdiensten in Israël hebben niet de mogelijkheid en de middelen om preventief in te grijpen of om te weten waar en wanneer de volgende aanslag zal komen.”

  De Tweede Intifada die van september 2000 tot 2004 Israël terroriseerde via voornamelijk zelfmoord- en schietaanslagen die door de Palestijnse terreurbewegingen werden georganiseerd, werd door Israël beantwoord met een grote militaire actie die de IDF terugbracht in de gebieden onder PA-bestuur. Het doel was om de zogenaamde terreurinfrastructuur te ontmantelen.

  In de praktijk betekende dit dat de IDF een einde maakte aan de georganiseerde aanwezigheid van Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen in de door de PA bestuurde gebieden.

  De vijand was dus een groep terreurbewegingen en het Israëlische tegenoffensief (Defensive Shield) slaagde erin om een eind te maken aan de terreur en om een nederlaag toe te brengen aan de Palestijnse terreurbewegingen.

  Andere situatie
  De situatie is nu totaal anders. Individuele Arabieren die in de meeste gevallen niet tot een terreurbeweging behoren, pakken hun auto of een mes uit de keukenlade en proberen Joden te vermoorden die op hun weg komen. De IDF en de veiligheidsdiensten in Israël hebben niet de mogelijkheid en de middelen om preventief in te grijpen of om te weten waar en wanneer de volgende aanslag zal komen.

  De terroristen worden aangezet tot moord door een ophitsingcampagne in de Palestijnse media en door het Palestijnse leiderschap. Deze week bijvoorbeeld werd in Gaza een manifestatie gehouden die was georganiseerd door Hamas en waar de leiders van de terreurbeweging toespraken hielden waarin zij de Palestijnse Arabieren opriepen tot meer individuele terreuracties. Khaled Mashal de Hamasleider die nu in Abu Dabi leeft was ook ‘aanwezig’ via een Skype videoverbinding.

  Maar ook PA leider Mahmoud Abbas hitst de Palestijnse bevolking op en zei deze week dat de terreur die al aan 21 Israëli’s het leven heeft gekost een legitieme volksopstand is die werd veroorzaakt door ‘gebrek aan toekomstperspectief onder de Palestijnse jeugd’.
  De Palestijnse president voegde eraan toe dat ook de ‘invasie’ van de el-Aqsamoskee en de voortdurende bouw in nederzettingen het geweld hadden veroorzaakt.

  Invloed van ISIS
  Andere factoren die een rol spelen bij de keuze voor individuele terreur en het gebruik van auto’s en messen als moordwapens is een campagne op de Palestijnse sociale media en de invloed van de Islamitische Staat.

  In feite is de huidige individuele terreur een middel dat werd gepropageerd door de ISIS-ideoloog Musab al-Suri. Deze ideoloog schreef een manifesto van 1600 pagina’s waarin hij de strategie van ISIS uiteenzette en uitlegde dat Westerse samenlevingen via individuele terreur op de knieën konden worden gedwongen. Verder zijn de videos met onthoofdingen en andere barbaarse daden door ISIS populair in de Palestijnse maatschappij. Ook dit speelt een rol voor de keuze voor messen om zoveel mogelijk Joden te vermoorden.

  Later deze week publiceren wij deel 2 van deze analyse.

  Thema

  ISISterreur

  Over de auteur