fbpx
 • - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tsjechië en Hongarije doen niet mee aan EU-etikettering

  22 december 2015

  Het Tsjechische Lagerhuis drong er vorige week bij de Tsjechische regering op aan om niet mee te doen aan het labelen van producten van Israëlische bedrijven die opereren in betwist gebied.

  In een gezamenlijke verklaring van alle partijen behalve de communistische partij lieten deze aan de regering weten dat het EU-besluit “gemotiveerd is door een politieke stellingname tegen Israël.”
  Cultuurminister Daniël Herman zei: “Dit is een poging om te discrimineren tegen de enige democratie in het Midden-Oosten. Wij moeten zulke daden verwerpen.”

  Ook de Hongaarse regering weigerde de de door de EU voorgeschreven etikettering in te voeren. Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, draagt het etiketteren niets bij aan de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict en verhoogt het werkeloosheid onder Palestijnen. “Het is een slecht en ondoordacht instrument”, zei hij.

  Duitsland en Griekenland voeren de etikettering wel in, hoewel deze landen goede relaties met Israël onderhouden, hoewel de band met Griekenland vandaag onder druk kwam te staan, nadat het Griekse parlement besloot om een Palestijnse staat te erkennen.

  Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini ondersteunde de volledige Raad van Europa het etiketteringsbesluit. Op de vraag of staten die het besluit niet navolgen sancties moeten verwachten, antwoordde ze echter dat het aan de landen zelf is om te beslissen hoe ze de “EU-richtlijnen” implementeren.