• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Verbonden in verdriet

  Joanne Nihom - 24 december 2015

  Door de jarenlange agressie, door aanslagen en oorlogsgeweld, vallen er, zowel aan Joodse als Arabische kant, nog steeds veel slachtoffers. Veel gezinnen zijn getekend door het verlies van een dierbare. Hoe waanzinnig het ook klinkt, zelfs op dit niveau is er een samenwerkingsverband tussen de beide bevolkingsgroepen in Israël.

  Nir Gesod was elf toen hij zijn moeder verloor bij een terreuraanslag. Nir: ”Misschien is het vreemd, maar ik heb nooit het verlangen gehad om wraak te nemen. Toen ik volwassen werd besloot ik dat ik uit het verdriet iets positiefs moest halen. Iets moois dat haar dood als het ware zou rechtvaardigen.

  “Haat en revanche maken niet gelukkig. Wat ons bindt, ons gezamenlijk verdriet, is groter en sterker.”

  Dat is de reden dat ik actief ben geworden in “The Parents Circle”, een organisatie die Joodse en Arabische families die familieleden hebben verloren bij oorlogen of aanslagen, samenbrengt. Behalve dat er regelmatig bijeenkomsten zijn, geven de leden lezingen op scholen en vertellen de leerlingen over hun verdriet en vooral over de moed die nodig is om dit verdriet samen te kunnen delen.

  Nir: “Ons doel is iedereen bewust te maken van de enorme tragedie die ons beiden overkomt. Wellicht dat dit op een dag helpt tot anders denken en, laten we nog positiever denken, tot een oplossing. Ik zal degene die mijn moeder heeft vermoord nooit kunnen vergeven, maar aan de andere kant weet ik dat we af moeten van de wederzijdse haat.

  Het besef van wat we elkaar aandoen, kan ons helpen verder bloedvergieten te voorkomen. Haat en revanche maken niet gelukkig. Wat ons bindt, ons gezamenlijk verdriet, is groter en sterker.”

  Over de auteur

  1 Reacties

  • Willy Heirweg -  30 december 2015 Zeer goede video-dat een Palestijn en een Jood door de vele drama's die oorlog met zich meebrengen zich inzetten voor vrede,zalig de vredebrengers zei Jezus,prachtig!Maar ik mis één element in deze getuigenissen het gaat van de mens uit en God staat er buiten! En de mens is in feite uit zichzelf niet in staat de echte vrede te brengen en deze begint bij het hart en dan naar de naaste.Maar al bij al het is een grote stap voorwaarts in één van de moeilijkste conflikten in de wereld.

  Plaats een reactie