fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerika verandert van toon

  Yochanan Visser - 22 januari 2016

  Nu de omstreden nucleaire overeenkomst met Iran is uitgevoerd, lijkt de regering-Obama op zoek naar een nieuwe uitdaging in haar buitenlands beleid en maakt de indruk te hebben besloten om Israël aan te pakken.

  Eerder deze week lanceerde Dan Shapiro, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, een aanval op het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen. Shapiro vertelde een lokale conferentie over veiligheidskwesties dat de regering-Obama “bezorgd en verbijsterd is door de strategie van Israël ten aanzien van de nederzettingen.”

  Shapiro beweerde dat het Israëlische nederzettingenbeleid het proces dat moet leiden tot de vorming van een Palestijnse staat frustreert en zei dat Israël te veel aanvallen op Palestijnen ononderzocht laat of er niet krachtig genoeg tegen op treedt.

  “De kritiek van Amerikaanse functionarissen over deze kwesties en de inmenging in binnenlandse politieke aangelegenheden van Israël zijn vergelijkbaar met wat de Europese Unie doet met Israël.”

  Shapiro maakte deze opmerkingen op de dag dat Palestijnse Arabieren een Joodse moeder van zes kinderen vermoordde in Otniel ten zuiden van Hebron en probeerden een synagoge vol gelovigen in Jeruzalem aan te vallen. Deze timing was een van de redenen dat zijn verklaring de woede van Israëlische politici op wekte.

  Shapiro’s aanval op de Israëlische regering tijdens een van de belangrijkste conferenties in de Joodse staat was niet de eerste indicatie dat de regering-Obama bezig is de Amerikaanse politiek ten opzichte van Israël verder te veranderen.

  Ngo wetsvoorstel
  Vorige week bekritiseerden buitenlandwoordvoerder James Kirby en de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv Israël over een wetsvoorstel dat gericht is op de binnenlandse ngo’s (non-gouvernementele organisaties) die zich bezighouden met het Palestijns-Israëlische conflict te dwingen meer openheid te geven over buitenlandse financiering hun (vaak anti-Israëlische) activiteiten.

  Er zijn meer dan 170 ngo’s in Israël die zich bezighouden met de cognitieve en politieke oorlog die onderdeel is van het Palestijns-Israëlische conflict. Bijna al deze ngo’s ontvangen westerse financiering en zij zijn overwegend pro-Palestijns.

  Kirby uitte kritiek op de voorgestelde wet en verwierp de Israëlische opvatting dat het wetsvoorstel minder streng is dan een soortgelijke wet in de VS (Foreign Agents Registration Act), maar gaf niet aan waarom hij dat vond.

  De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv ging zelfs verder en gaf twee zeldzame verklaringen uit waarin ongenoegen met het wetsvoorstel werd geuit en die Israëls claim dat de voorgestelde wetgeving is minder streng is dan die van de Foreign Agents Registration Act in de Verenigde Staten probeerden onderuit te halen.

  De kritiek van Amerikaanse functionarissen over deze kwesties en de inmenging in binnenlandse politieke aangelegenheden van Israël zijn vergelijkbaar met wat de Europese Unie doet met Israël.

  De EU heeft bijvoorbeeld 30.000 euro aan de Israëlische ngo B’Tselem gegeven om de voorgestelde wetgeving te bestrijden.

  Bijval voor Europa
  Afgelopen woensdag bleek dat de regering Obama Israël de duimschroeven verder aan het aandraaien is over de verslechterende situatie in het conflict met de Palestijnse Arabieren. Het lijkt zelfs in toenemende mate duidelijk dat de Amerikanen nu aan de kant staat van het anti-Israëlkamp in Europa. Het ging om de reactie van de Amerikaanse regering op een Europese maatregel tegen producten die uit de zogenaamde Westoever afkomstig zijn.

  Wat de EU heeft gedaan is om producten die in de Joodse gemeenschappen in Judea, Samaria en de Golanhoogte worden vervaardigd van haar markten te weren door hen te labelen als niet-Israëlische producten. Dit weekend heeft de EU een nieuwe motie over de kwestie aangenomen die ondubbelzinnig en expliciet verklaarde dat zakelijke overeenkomsten tussen Israël en Europese bedrijven niet van toepassing zijn op de Joodse gemeenschappen in deze gebieden.

  De regering-Obama heeft altijd gezegd dat de maatregel gelijk stond aan een boycot van Israël en dat de VS tegen uitvoering van de maatregel was. In november 2015 zei State Department Mark Toner dat de etikettering van producten afkomstig van de zogenaamde ‘nederzettingen’ kan worden gezien als een stap op weg naar een boycot van Israël.

  Maar afgelopen dinsdag zei State Department woordvoerder John Kirby plotseling tegen een verslaggever van AP het volgende over het Europees etikeringsbeleid:

  “Ze (EU) hebben duidelijk gemaakt dat dit op geen enkele manier een boycot is en dat de EU duidelijk gemaakt heeft dat zij zich verzet tegen boycots van Israël. We zien het etiketteren van de oorsprong van de producten als zijnde van de nederzettingen niet als een boycot van Israël.”

  Kirby zei dit nadat hij Obama’s opvatting herhaalde dat “Israëlische nederzettingen onwettig en contraproductief zijn voor de zaak van de vrede” en dat de Amerikaanse regering “diep bezorgd blijft over het huidige beleid van Israël over de nederzettingen, waaronder de constructie, planning, en legalisaties”

  Nauwelijks reactie
  De dramatische verandering in het beleid van de regering-Obama was groot nieuws in Israël. Maar in tegenstelling tot wat er gebeurde toen de EU besloot om de etikeringsmaatregel in te voeren, kwam er nauwelijks een reactie, laat staan een veroordeling, van Israëlische politici.

  Oppositieleider Isaac Herzog had het Europese beleid een bijdrage aan de campagne van de boycot desinvestering en sancties (bds)-beweging genoemd, maar zweeg toen het nieuws over de verandering in het beleid van de regering-Obama over de kwestie bekend werd.

  Noah Pollak, de directeur van het Amerikaanse Nood (Emergency) Comité voor Israël in de VS, zweeg niet en tweette dat Obama nu de bds-beweging ondersteunt.

  Over de auteur