• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerika verandert van toon

  Yochanan Visser - 22 januari 2016

  Nu de omstreden nucleaire overeenkomst met Iran is uitgevoerd, lijkt de regering-Obama op zoek naar een nieuwe uitdaging in haar buitenlands beleid en maakt de indruk te hebben besloten om Israël aan te pakken.

  Eerder deze week lanceerde Dan Shapiro, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, een aanval op het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen. Shapiro vertelde een lokale conferentie over veiligheidskwesties dat de regering-Obama “bezorgd en verbijsterd is door de strategie van Israël ten aanzien van de nederzettingen.”

  Shapiro beweerde dat het Israëlische nederzettingenbeleid het proces dat moet leiden tot de vorming van een Palestijnse staat frustreert en zei dat Israël te veel aanvallen op Palestijnen ononderzocht laat of er niet krachtig genoeg tegen op treedt.

  “De kritiek van Amerikaanse functionarissen over deze kwesties en de inmenging in binnenlandse politieke aangelegenheden van Israël zijn vergelijkbaar met wat de Europese Unie doet met Israël.”

  Shapiro maakte deze opmerkingen op de dag dat Palestijnse Arabieren een Joodse moeder van zes kinderen vermoordde in Otniel ten zuiden van Hebron en probeerden een synagoge vol gelovigen in Jeruzalem aan te vallen. Deze timing was een van de redenen dat zijn verklaring de woede van Israëlische politici op wekte.

  Shapiro’s aanval op de Israëlische regering tijdens een van de belangrijkste conferenties in de Joodse staat was niet de eerste indicatie dat de regering-Obama bezig is de Amerikaanse politiek ten opzichte van Israël verder te veranderen.

  Ngo wetsvoorstel
  Vorige week bekritiseerden buitenlandwoordvoerder James Kirby en de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv Israël over een wetsvoorstel dat gericht is op de binnenlandse ngo’s (non-gouvernementele organisaties) die zich bezighouden met het Palestijns-Israëlische conflict te dwingen meer openheid te geven over buitenlandse financiering hun (vaak anti-Israëlische) activiteiten.

  Er zijn meer dan 170 ngo’s in Israël die zich bezighouden met de cognitieve en politieke oorlog die onderdeel is van het Palestijns-Israëlische conflict. Bijna al deze ngo’s ontvangen westerse financiering en zij zijn overwegend pro-Palestijns.

  Kirby uitte kritiek op de voorgestelde wet en verwierp de Israëlische opvatting dat het wetsvoorstel minder streng is dan een soortgelijke wet in de VS (Foreign Agents Registration Act), maar gaf niet aan waarom hij dat vond.

  De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv ging zelfs verder en gaf twee zeldzame verklaringen uit waarin ongenoegen met het wetsvoorstel werd geuit en die Israëls claim dat de voorgestelde wetgeving is minder streng is dan die van de Foreign Agents Registration Act in de Verenigde Staten probeerden onderuit te halen.

  De kritiek van Amerikaanse functionarissen over deze kwesties en de inmenging in binnenlandse politieke aangelegenheden van Israël zijn vergelijkbaar met wat de Europese Unie doet met Israël.

  De EU heeft bijvoorbeeld 30.000 euro aan de Israëlische ngo B’Tselem gegeven om de voorgestelde wetgeving te bestrijden.

  Bijval voor Europa
  Afgelopen woensdag bleek dat de regering Obama Israël de duimschroeven verder aan het aandraaien is over de verslechterende situatie in het conflict met de Palestijnse Arabieren. Het lijkt zelfs in toenemende mate duidelijk dat de Amerikanen nu aan de kant staat van het anti-Israëlkamp in Europa. Het ging om de reactie van de Amerikaanse regering op een Europese maatregel tegen producten die uit de zogenaamde Westoever afkomstig zijn.

  Wat de EU heeft gedaan is om producten die in de Joodse gemeenschappen in Judea, Samaria en de Golanhoogte worden vervaardigd van haar markten te weren door hen te labelen als niet-Israëlische producten. Dit weekend heeft de EU een nieuwe motie over de kwestie aangenomen die ondubbelzinnig en expliciet verklaarde dat zakelijke overeenkomsten tussen Israël en Europese bedrijven niet van toepassing zijn op de Joodse gemeenschappen in deze gebieden.

  De regering-Obama heeft altijd gezegd dat de maatregel gelijk stond aan een boycot van Israël en dat de VS tegen uitvoering van de maatregel was. In november 2015 zei State Department Mark Toner dat de etikettering van producten afkomstig van de zogenaamde ‘nederzettingen’ kan worden gezien als een stap op weg naar een boycot van Israël.

  Maar afgelopen dinsdag zei State Department woordvoerder John Kirby plotseling tegen een verslaggever van AP het volgende over het Europees etikeringsbeleid:

  “Ze (EU) hebben duidelijk gemaakt dat dit op geen enkele manier een boycot is en dat de EU duidelijk gemaakt heeft dat zij zich verzet tegen boycots van Israël. We zien het etiketteren van de oorsprong van de producten als zijnde van de nederzettingen niet als een boycot van Israël.”

  Kirby zei dit nadat hij Obama’s opvatting herhaalde dat “Israëlische nederzettingen onwettig en contraproductief zijn voor de zaak van de vrede” en dat de Amerikaanse regering “diep bezorgd blijft over het huidige beleid van Israël over de nederzettingen, waaronder de constructie, planning, en legalisaties”

  Nauwelijks reactie
  De dramatische verandering in het beleid van de regering-Obama was groot nieuws in Israël. Maar in tegenstelling tot wat er gebeurde toen de EU besloot om de etikeringsmaatregel in te voeren, kwam er nauwelijks een reactie, laat staan een veroordeling, van Israëlische politici.

  Oppositieleider Isaac Herzog had het Europese beleid een bijdrage aan de campagne van de boycot desinvestering en sancties (bds)-beweging genoemd, maar zweeg toen het nieuws over de verandering in het beleid van de regering-Obama over de kwestie bekend werd.

  Noah Pollak, de directeur van het Amerikaanse Nood (Emergency) Comité voor Israël in de VS, zweeg niet en tweette dat Obama nu de bds-beweging ondersteunt.

  Over de auteur

  13 Reacties

  • ErikT -  26 januari 2016 Gerard en Israhel, volgens informatie van de Iraanse overheid wonen er ongeveer 20.000 joden in Iran. Dat is 2x zoveel als in het artikel van Gerard wordt gemeld, maar geen twee miljoen.
  • Gerard Kuipers -  25 januari 2016 2 miljoen Joden in Iran? Check eerst de feiten voordat je wat roept: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_vluchtelingen_uit_de_Arabische_wereld
  • ISRAHEL -  25 januari 2016 er leven meer dan 2 milioen joden in iran met vrede, maar de israelische politiek is uit op een oorlog met iran.
  • blanco -  25 januari 2016 israel is het enigste land dat onder het mom van zelferdediging een volk uit roeit, maar zolang die dubbele agenda bestaat van usa saudie arabie eu zal dit door blijven gaan jammer genoeg
  • ErikT -  25 januari 2016 Willy. je stelt dat de Obama regering anti-Israel is. Maar het is wel dezelfde regering die jaarlijks 3 miljard dollar afschuift voor Israels veiligheid. En daarmee ook indirect de bezetting mede financiert. Het is ook de regering die in de VN regelmatig zijn vetorecht gebruikt om Israel in bescherming te nemen. Maar als Israel doorgaat met de nederzettingenpolitiek en zo de twee-staten oplossing onmogelijk dreigt te maken, dan kan de dag komen dat de VS het vetorecht niet meer gebruikt. Wie valt er dan wat te verwijten?
  • ErikT -  25 januari 2016 Jaron, als je de Israelische kranten leest, dan zie je direct de bevestiging van mijn waarschuwingen voor de richting die de Israelische samenleving dreigt op te gaan. Ik geef een aantal voorbeelden: Er worden pogingen ondernomen om Breaking the Silence te verbieden. Er wordt een boek van de boekenlijst van de middelbare scholen gehaald, omdat het gaat over een verhouding tussen een Joodse vrouw en een Palestijn. Er zijn de afgelopen dagen diverse mensenrechtenactivisten gevangen genomen, detais ontbreken, omdat er niet over gepubliceerd mag worden. Maar de namen en feiten zijn inmiddels wel bekend (dank zij NGO's die zich niet tot zwijgen laten brengen).
  • Isabel Schnabel -  24 januari 2016 Het is treurig maar waar: Israel heeft vanaf 1947 getracht de arabische bevolking uit het land 'Israel' te ktijgem Geen middel was en is hun te zwaar. De arabische Israliers hebben absoluut niet de zelfde rechten als de joodse bevolking. Misschien de bovenlaag!
  • Jaron -  23 januari 2016 Erik, heb je bewijs van al deze aantijgingen? Daarbij is er geen bezetting, omdat in de specifieke gebieden de PA en de Hamas het voor het zeggen hebben. De "nederzettingen" bevinden zich in de C zone die door Israel bestuurt wordt volgens de Oslo overeenkomsten. Een verwijzing naar de jaren 30 in Duitsland is op zijn zachts gezegd nonsense. Israelische Arabieren hebben precies dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Gaan naar de zelfde ziekenhuizen (op dezelfde zaal), naar colleges en universiteiten etc. Hebben nagenoeg hetzelfde curriculum voor lagere en middelbare scholen. en ga zo maar door. Dus ik zou goed nadenken voordat men een vergelijk maakt met het Duitsland waarop mensen werd gejaagd en uitgestoten van alle maatschappelijke voorzieningen.
  • Willy Heirweg -  23 januari 2016 We weten dat Obama niets moet hebben van Israel! In zijn geloof is hij meer een moslim. Zowel Europa met hun islamisering als de VS zijn in hun beleid anti-Israel.Ook in hun berichtgeving zijn ze anti-Israel alleen een blinde ziet dat niet!De Europese boycot van producten uit Israel treft niet alleen het land maar ook de Palestijnen die er werken.Men wil op alle mogelijke manieren Israel straffen en weet je waarom? Om de olie waarom pakt men de schurkenstaat Saoedi-Arabie niet aan? Om de olie! De oorlogen in het Midden-Oosten draait steeds om olie.
  • ErikT -  22 januari 2016 De commentaren vanuit de VS en de EU zijn niet gericht tegen Israel, maar tegen de bezetting en het nederzettingenbeleid. Dat Yochanan dat verschil niet ziet is een grote omissie. Het zou goed zijn als Yochanan eens een analyse maakt van de ontwikkelingen binnen Israel en dan met name binnen de invloedssferen van de regering. Het stigmatiseren en zo mogelijk uitschakelen van critische groepen, repressie van onwelgevallige kunstuitingen, censuur, gewelddadige aanvallen op mensen met een andere mening, zonder vorm van proces opsluiten van mensenrechtenactivisten. Ik vind het angstaanjagend. Het doet me denken aan de ontwikkelingen in Duitsland in de jaren '30.
  • Simon -  22 januari 2016 Het is reeds lang voorzegd;Ze smeden een listige aanslag tegen Mijn volk en Mijn land En wie lopen er voorop weer de kerken Maar wie weet hoe spoedig de kerken uitgenodigd worden om in Het dal der beslissing zich te verantwoorden Als De Heer zelf hen gaat vragen;wat hebben jullie met Mijn broeders gedaan eenvoudig kerkganger
  • Jan.J -  22 januari 2016 George, Als je voor jezelf een mening wilt vormen kun je op NGO monitor Israel kijken. Je zou ook op de site van israeltoday.nl kunnen kijken. Op woensdag 13 januari hadden zij een interessant artikel over de EU en B'Tselem.
  • George Stavorinus -  22 januari 2016 Welke NGO's zijn dan anti Israel?

  Plaats een reactie