fbpx
 • Yudith Guttman
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Keep Olim

  Joanne Nihom - 8 januari 2016

  Drie jaar geleden verwezenlijkte de toen 27-jarige Yudith Guttman haar droom. Ze ging op alija en verhuisde dus naar Israël. Ze vroeg me haar verhaal te posten, een oproep.

  “Vol positieve energie begon ik aan mijn grote avontuur. Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Brabant met een Nederlands Joodse moeder, een Israëlische vader en een twee jaar oudere broer, voelde ik me als kind met een Joodse naam in een niet-Joodse omgeving al snel anders.

  Dit gevoel bleef, tot ik in Amsterdam ging studeren en lid werd van de Joodse studentenvereniging. Hier ontmoette ik Joodse en Israëlische vrienden en dit wakkerde het gevoel van saamhorigheid aan. Ik voelde me niet meer ‘anders’. Elk jaar dat ik de zomervakantie met vriendinnen in Israël doorbracht, voelde als thuiskomen. De warme mentaliteit, de energie in Tel Aviv, het mediterrane buitenleven en de focus op hard werken en vooral genieten. Daarom besloot ik om na mijn afstuderen officieel naar Israël te emigreren.

  “Vele, vooral westerse nieuwe immigranten, zien hun zionistische droom in het water vallen en redden het niet.”

  Na een cursus Ivriet ging ik op zoek naar werk. Een grote uitdaging. Het duurt even voordat je echt de taal machtig bent en ik moest ook een nieuw netwerk opzetten. Ik kreeg de ene slecht betaalde baan na de andere. Het was niet makkelijk, maar ik was niet alleen. Ook andere immigranten die ik ontmoette hadden het moeilijk.

  Zonder familie, support, lage inkomsten, hoge kosten voor levensonderhoud en depressies, is Israël een stuk minder rooskleurig dan het in eerste instantie lijkt. Vele, vooral westerse nieuwe immigranten, zien hun zionistische droom in het water vallen en redden het niet. Het is lastig om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen met alle gemakken die het leven in het land van herkomst wel te bieden heeft.

  Door alle moeilijkheden die ik sinds mijn immigratie ben tegengekomen, mijn optimisme en de hoop dat dit slechts tijdelijk is naast de passie om veranderingen in de Israëlische samenleving aan te brengen, ben ik actief lid geworden van de recent opgerichte officieel erkende non-profit organisatie Keep Olim in Israël (‘Hou nieuwe immigranten in Israël’).

  De organisatie, opgericht door de nieuwe immigrant Liami Lawrence, is ontstaan nadat Liami, net als vele andere nieuwe immigranten op het punt stond om Israël te verlaten door alle moeilijkheden die immigratie met zich meebrengt. Hij werd door een vriend overgehaald om te blijven en richtte een Facebook-groep op: Keep Olim in Israel.

  Binnen enkele dagen kreeg de Facebook-groep duizenden volgers en nu, zeven maanden later, heeft de groep meer dan twintigduizend leden. Het is een spreekbuis voor voornamelijk Westerse immigranten en laat de moeilijkheden zien waar deze groep dagelijks tegenaan loopt bij het begin van hun immigratie en de jaren daarna.

  Er is weinig steun van de overheid wat vooral komt door allerlei problemen waar zij zich mee moeten bezighouden, zoals de beveiliging van het land. Voor vele Westerse immigranten zijn de problemen een reden om hun droom op te geven en Israël te verlaten. Keep Olim in Israel wil hier verandering in brengen en olim-programma’s aanbieden die de innesteling in Israël makkelijker maakt en ervoor zorgen dat olim goed worden opgevangen.

  Programma’s zoals het buddy-project, betaalbare psychologische hulp in verschillende talen, een 24/7 hulplijn voor psychologische begeleiding voor olim in nood, adoptiefamilies voor de Sjabbat en feestdagen om olim een thuisgevoel te geven, sociale activiteiten voor de vele olim die in eenzaamheid verkeren, netwerk-events, hulp bij het zoeken naar een baan. De nood om de vele olim in moeilijkheden te helpen is hoog!

  Keep Olim in Israel startte een fundraising om honderdduizend dollar op te halen om alle projecten te verwezenlijken. Nu werkt het team van Keep Olim in Israel al een jaar lang op vrijwillige basis om dit project op poten te zetten. Mijn oproep: Bekijk onderstaande campagne-film en deel deze met zoveel mogelijk mensen! Wilt u ons steunen, namens Keep Olim in Israel alvast bedankt!”

  keep olim

  Thema

  integratie

  Over de auteur