fbpx
 • Israëli's steken kaarsjes aan voor het café in Tel Aviv waar de aanslag op nieuwjaarsdag plaatsvond. - Foto: Ben Kelmer/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwjaarsdag in Tel Aviv …

  Joanne Nihom - 4 januari 2016

  Honderden keren lees ik er over. Honderden keren hoor ik er over. Nieuwjaarsdag in Tel Aviv. Een licht zonnetje. Lekker weer. Jonge mensen die de stad in gaan om het nieuwe jaar te vieren …

  In een café op de Dizengoff, hartje centrum in Tel Aviv is het gezellig druk. Een van de gasten viert zijn verjaardag, de ballonnen wapperen vrolijk. Naast het café is een groentewinkel. Een man met een rugzak loopt naar binnen. Hij zoekt groenten uit, loopt naar de kassa en rekent af. Vervolgens begeeft hij zich naar de uitgang van de winkel. Alles in een rustig tempo.

  Dan zet hij zijn rugzak neer, opent die, haalt er een geweer uit, loopt naar buiten en begint om zich heen te schieten. Een paar minuten. Twee doden, zeven zwaargewond. Mensen in shock. Opluchting en complete verwarring bij degenen die niet geraakt zijn. De man ontsnapt. Er wordt nog steeds naar hem gezocht.

  Op beveiligingsfilmpjes die gisteren al vrij snel op internet circuleerden, is precies te zien wat er gebeurde. Te eng om naar te kijken. Maar ik blijf er naar kijken. Alsof ik iets zoek. Alsof er iets is dat ik mis. Ik waan me in het café of op straat of in de trein of waar dan ook. De waanzin van het moment. En het kan overal gebeuren. Rillingen over mijn rug.

  Over de auteur