fbpx
 • IDF stafchef, generaal Gadi Eizenkot. - Foto: IDF/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  IDF stafchef wijt terreurgolf aan invloed ISIS

  9 februari 2016

  De stafchef van het Israëlische leger, generaal Gadi Eisenkot, gaf zo juist zijn commentaar op de huidige golf van terreur, en hij zei dat het afnemen van werkvergunningen van duizenden Palestijnen niet het antwoord is op het geweld.

  “Het is duidelijk in Israëls belang om de economie op de Westoever te ontwikkelen.” Over het profiel van de terroristen zei hij: “95% van hen zijn jonge alleenstaande mannen en vrouwen, waarvan velen beïnvloed zijn door ophitsing en door ISIS.”

  IDF-generaal Gadi Eisenkot sprak vandaag over de huidige golf van terreur en de aanhoudende ‘tunneldreiging’ vanuit Gaza. Eisenkot gaf uitdrukking aan zijn vertrouwen in de bekwaamheid van het militaire verdedigingsapparaat om de golf van terreur te stoppen, maar hij benadrukte dat er geen noodzaak bestaat om het levensonderhoud van duizenden Palestijnen te beknotten. “Slechts in één geval had een terrorist een werkvergunning, één enkel geval. Onder de 120.000 inwoners op de Westoever die in Israël werken, slechts één terrorist.”

  Tijdens zijn toespraak sprak Eisenkot over het profiel van de terroristen: “We probeerden te achterhalen wie nu eigenlijk deze terroristen zijn – 95% van hen zijn jonge alleenstaande mannen en vrouwen.”

  Eisenkot verklaarde dat het militaire verdedigingsapparaat geen schade wil berokkenen aan de economische relaties met de Palestijnen. “Het is duidelijk in Israëls belang om juist de economie op de Westoever te ontwikkelen; het is niet moeilijk zich voor te stellen hoe de realiteit er uit zou komen te zien als deze 120.000 mensen niet meer in Israël zouden kunnen werken.”

  Eisenkot probeerde de terreurgolf van messentrekkerij te karakteriseren, en verbond het met het krachtiger worden van ISIS. “Er is een belangrijk motief dat steeds terugkeert wanneer we de terroristen ondervragen: ‘Ik zag het op tv,’ ‘ik las het op het internet.’ Of ‘ik zag het op instagram, en dit maakte dat ik een mes nam en begon te steken.’ Het is een succes op het internet, en het is hetzelfde als wat jonge mensen ertoe brengt zich bij ISIS aan te sluiten.”

  “Het verschijnsel dat we nu al een paar maanden aan het doormaken zijn sinds de moord op het echtpaar Henkin – wat in onze ogen het begin aangeeft van de terreurgolf – is dat honderden jongeren messen pakken, in auto’s springen en terreurdaden plegen,” zei hij.

  Eisenkot gaf aan dat ISIS “vijand nummer 1 is geworden, als het gaat om terrorisme.” Volgens Eisenkot is ISIS “meer een verschijnsel dan een organisatie. Het maakt dat je je afvraagt hoe het komt dat duizenden jongeren die overal in Europa een goede opleiding genoten, zich bij ISIS aanmelden om te vechten en hun levens voor een idee willen opofferen.”

  Over de auteur