fbpx
 • Zonsondergang boven een besneeuwd Oekraïne - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Moeilijk gaat ook

  Koen Carlier - 26 februari 2016

  In de maanden januari en februari waren we met een aantal alijaveldwerkers driemaal in het Oosten van Oekraïne voor allerlei gebeurtenissen en besprekingen. Dit had mooie resultaten tot gevolg!

  Zoals altijd in de winter was het wel moeilijk om die duizenden kilometers over de besneeuwde ijswegen te rijden. Dit is altijd een groot risico! Er werd zelfs via radio en tv aangekondigd dat als je niet de weg op moest, je beter thuis kon blijven …

  Kharkov
  Eind januari hadden we eerst een dag georganiseerd in Kharkov waar zowel de hoofdconsul uit Kiev alsook de consul uit Dnjepropetrovsk de ongeveer 150 potentiële olim tekst en uitleg zou geven met daaropvolgend een alijaseminar georganiseerd door het Joods Agentschap.

  Het was die dag heel koud met temperaturen tot -26ºC! De Joden waren erg dankbaar dat wij dit alles hadden georganiseerd met als gevolg dat nu velen een afspraak zullen maken om de consul te ontmoeten voor een interview! Daarna hadden we nog een bespreking met een Joodse hulporganisatie die een lijst heeft met 400 Joodse families die zijn gevlucht uit het Oosten en die we in maart mogen toespreken over de terugkeer naar Israël en om te luisteren wat hen tegenhoud om alija te maken!

  “Ga door, ga door, de poorten door, bereid de weg voor het volk, verhoog, verhoog de gebaande weg, zuiver hem van stenen, steek een banier omhoog boven de volken.” Jesaja 62:10

  Dnjepropetrovsk en Zaphorozhe
  Onze volgende bestemming was Dnjepropetrovsk en Zaporozhe. De snelweg daarnaartoe leek meer op een schaatsbaan! Voordeel is wel dat er bijna geen verkeer was en dat we de hele breedte van de weg konden gebruiken.

  In het opvangcentrum hebben we met veel olim gesproken en mochten we hen bemoedigen die binnenkort voorgoed zouden vertrekken waaronder de familie Saienko. Zij vluchtten maanden geleden al uit het dorpje Zaichenko. Ze hadden letterlijk niks dus hebben we hen bijna een jaar lang gevolgd, geholpen met hun reispapieren, voedselpakketten, tweedehands winterkledij en schoenen. Op 28 januari vertrokken ze dan uiteindelijk!

  De familie Saienko kon na bijna een jaar eindelijk naar Israël vertrekken.

  De familie Saienko kon na bijna een jaar eindelijk naar Israël vertrekken.


  Zij en eigenlijk wij ook konden nauwelijks geloven dat de tijd nu was aangebroken voor hun vertrek! Inmiddels woont deze familie al meer dan een maand in Israël in Kiryat Motskin. Oksana de moeder werkt al, haar dochter Yuliia heeft ook al een parttime baan en haar jongste dochter heeft het naar haar zin op school. Haar man ondergaat nu tal van onderzoeken vanwege zijn werk in een oude vervuilde staalfabriek in het Oosten!

  Praktische zaken
  De tweede reis naar het Oosten was meer in verband met besprekingen om het contract te verlengen voor twee opvangplaatsen voor Joodse vluchtelingen tot het einde van dit jaar. We vermoeden sterk dat de oorlog in het Oosten elk moment weer kan losbarsten. Dan moeten we ook voorbereid zijn om Joden op de vlucht goed te kunnen opvangen!

  Ook spraken we met onze chauffeur in het Oosten. We willen daar graag nóg een extra busje met chauffeur hebben in de Provincie Luganck. Die kan dan Joden via Donetsk naar het opvangcentrum in Dnjepropetrovsk rijden.

  De consuldag in Melitopol.

  De consuldag in Melitopol.


  Melitopol
  De derde reis was voor weer een consuldag in het zuidoosten, in de stad Melitopol. Ook hier waren twee consuls aanwezig die tekst en uitleg gaven voor 200 potentiële olim die met busjes waren gebracht uit Mariupol, Berdjanck, Tokmak, Zaporozhe alsook de laatste Joodse families uit Volnovacha waar in februari vorig jaar een passagiersbus werd getroffen door een raket. Hierbij vielen veel doden en raakten velen zwaar verbrand.

  De Joden vonden het bijzonder dat de twee consuls speciaal waren gekomen om tekst en uitleg te geven. We gaan nu ook bussen inzetten om begin maart vervoer te regelen naar het consulaat in Dnjepropetrovsk voor een interview!

  Kortom er is veel gaande maar met een groot aantal gemotiveerde medewerkers kan veel werk verricht worden! We zien het verder als onze voornaamste taak om de Joden in te lichten over de terugkeer en daarbij ook praktisch te helpen zoals voorzegd in de Bijbel zoals bijvoorbeeld in Jesaja 62:10.

  Midden februari toen leek dat de winter voorbij was hebben we weer een nieuwe lading verse sneeuw gekregen! Ook in onze schuilplaats in Kiev komen meer en meer aanvragen van Joodse vluchtelingen om daar te mogen verblijven om hun terugkeer voor te bereiden! Het blijft allemaal onzeker wat ons nog te wachten staat maar we gaan door onder Zijn zegen!

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de nodige instanties om de vereiste papieren om alija te maken.

  Over de auteur