• ZAKA-reddingswerkers aan het werk. - Foto: ZAKA
Nieuws

VN erkennen ZAKA als ngo

Joanne Nihom - 15 februari 2016

De vrijwilligersorganisatie ZAKA, vooral bekend door haar aanwezigheid bij terreuraanslagen, biedt hulp bij zoek- en reddingsacties, bij slachtoffers van moord, zelfmoord, auto-ongelukken, preventie van ongevallen en ook en vooral bij rampen over de gehele wereld, ongeacht van welke afkomst of religie de betrokkenen zijn.

Sinds 2005 is ZAKA door de Verenigde Naties erkend als internationale humanitaire vrijwilligersorganisatie. Deze status verleent de organisatie toegang tot ieder land in de wereld, ook als er geen diplomatieke band met Israël is.

Afgelopen week kwam er, na vier jaar intens lobbyen, nog een erkenning bij. De organisatie heeft bij de VN de officiële status van NGO – niet-gouvernementele organisatie – gekregen. En omdat de VN niet al te pro-Israël zijn, is dit meer dan goed nieuws en een belangrijke diplomatieke overwinning voor Israël.

Afgelopen dinsdagavond, in een vergadering van het VN-Comité voor niet door de overheid gecontroleerde instanties, verkreeg ZAKA als officiële instantie unaniem een adviestaak bij de VN. Het geeft de vrijwilligersorganisatie het recht om deel te nemen aan officiële VN-discussies en conferenties.

Ook zal ZAKA dienen als adviesorgaan voor de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC), net als de Veiligheidsraad een hoofdorgaan van de Verenigde Naties. Het doel van ECOSOC, die enkele malen per jaar bijeenkomt, is de bevordering van wereldwijde samenwerkingsverbanden op economisch, sociaal en humanitair gebied.

ZAKA oprichter en voorzitter Yehuda Meshi Zahav: “Deze benoeming is een grote eer voor de staat Israël, ZAKA en haar vrijwilligers. Internationaal wordt onze unieke missie nu ook erkend. Dit geeft ons de mogelijkheid onze internationale opsporing-, reddings- en herstelmissies nog meer uit te breiden.

Ook onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely prees de benoeming: “Ik feliciteer de leden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade van de Verenigde Naties, onder leiding van Danny Danon, voor dit diplomatieke succes. ZAKA is een belangrijke organisatie die indrukwekkend werk doet, elke dag weer, en het is goed dat zo’n organisatie nu deel uitmaakt van een internationale organisatie als de VN.”

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon: “Dit is een zeer belangrijke overwinning voor de Israëlische diplomatie. ZAKA weerspiegelt Israëls morele waarden.”

Recente missies van het ZAKA International Rescue Unit

  • 2008 Chabad House terreuraanslag in Mumbai, India
  • 2010 aardbeving in Haïti
  • 2011 tsunami en de aardbeving in Japan
  • 2013 Tyfoon Haiyan in de Filipijnen
  • 2015 Parijs terreuraanslagen
  • 2015 Nepal aardbeving

» website van ZAKA

Thema

VNzaka

Over de auteur

Plaats een reactie