fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Beschaamd

  Marijke Terlouw - 2 maart 2016

  Aan het einde van de middag rijd ik naar Haarlem. Daar is zometeen de vergadering van de commissie Ruimte Wonen en Water van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Na twee presentaties vooraf aan de vergadering is eerst het woord aan een inspreker: Meir Schrover.

  Hij stelt zich voor als geestelijk verzorger voor de Joodse organisatie Zikna. Ik had al eerder met hem gesproken een aantal maanden geleden. Hij maakt zich zorgen over de opvang van vluchtelingen in zijn gemeente Amstelveen, waar ook een groot deel van de Joodse gemeenschap woont. Zorgen om antisemitisme als de groep vluchtelingen in Amstelveen vooral uit islamitische mannen uit Syrië zou bestaan (het regime van de Syrische leider Assad is gebaseerd op de ideologie van het nationaal-socialisme). Dat mensen in nood geholpen moeten worden, staat voor hem als een paal boven water. En uiteraard moet dat ook in Amstelveen kunnen.

  Daar, in de vergadering van de commissie op het provinciehuis in Haarlem, uit Schrover zijn zorg over de christenen in het Midden-Oosten en met name Syrië. Mensen die vanwege hun geloof hun leven niet zeker zijn. Het is stil in de zaal als Schrover vertelt. Hij noemt het drama van het schip op de Middellandse Zee waarvan de opvarenden de christenen over boord zetten, hun verdrinkingsdood tegemoet. Hij vertelt over de nood, de vervolgingen die de christenen uit Syrië in het bijzonder treft. Hij roept dringend op dat we juist aandacht moeten hebben voor déze mensen in nood.

  Ik zit en luister aandachtig. Hoe langer hij spreekt, hoe ongemakkelijker ik me voel. Daar zit een Joodse man, en hij neemt het op voor christenen. En ik zit daar stil op mijn stoel, zonder een woord te zeggen. Hoe kan het dat hij, als Jood, het opneemt voor de christenen? Had ik daar niet moeten zitten, als christen? Ik voel me beschaamd, beschaamd omdat hij mij een spiegel voorhoudt.

  Over de auteur