fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een reizend heiligdom

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 10 maart 2016

  Veel reizen, weinig thuis. Ik moest even denken aan de Thoralezingen van de laatste weken, waarin tot in de kleinste details uitvoerig wordt gesproken over de bouw van het tabernakel, het met de Joden meetrekkende Heiligdom.

  De mens wordt geacht om ook van zichzelf een heiligdom te maken. En gelijk de tabernakel voortdurend onderweg was, zo ook was en ben ik wel erg veel onderweg de laatste en komende periode.

  Berlijn was een geweldige ervaring. 130 Europese Rabbijnen die bijeenkwamen voor een conferentie, een soort bijscholing. Ik mocht namens de rabbijnen de President van de Bundestage toespreken.

  Maar nu: op naar de Oekraïne! Wat ga ik daar doen, vraag ik mezelf een beetje af. Christenen voor Israël willen mij laten zien, wat ik al jaren hoor. Het geweldige werk dat daar wordt verricht moet ik met eigen ogen gaan zien en beleven.

  “Ik dien een tabernakel, een heiligdom, te blijven. In een heiligdom is G’d voortdurend aanwezig.

  En ondertussen zal ik die week Oekraïne ook jonge rabbijnen ontmoeten die ik vanuit het Rabbinical Center of Europe, een soort rabbinale wegenwacht, kom helpen met eventuele ingewikkelde problemen waar ze zelf niet uitkomen. Een aantal lokale Oekraïense rabbijnen heeft me al e-mails gestuurd.

  Maar terwijl ik nu gewoon thuis ben, probeer ik mijn reguliere werkzaamheden te verrichten, nog even snel voor ik vertrek: Een huwelijksinzegening voorbereiden, een paar rabbinale verklaringen, lezingen, toespraken en cursussen. En natuurlijk, welkom in Nederland, de nodige ruzies (oplossen).

  Ik krijg complimenten vanwege mijn sterke toespraken. Maar daarin schuilt ook een stukje gevaar! Ik dien een tabernakel, een heiligdom, te blijven. In een heiligdom is G’d voortdurend aanwezig. Ik dien permanent doordrongen te zijn van mijn opdracht. Hoogmoed is een vorm van afgodendienst. De IK is in die leefwijze de afgod. Weg met die IK.

  Heiligheid is synoniem met bescheidenheid, jezelf weten weg te cijferen. Deze weken wordt tot in de kleinste details de bouw van de Tabernakel beschreven in de Thora. Vaak geloven mensen alleen in de grote lijnen. Maar de Thora leert ons deze weken hoe essentieel juist de zogenaamde kleine details zijn, wanneer als het gaat om opvoeding van je kinderen en van de jeugd in het algemeen, zijn de grote lijnen ondergeschikt aan de kleine details.

  Maar ook voor mijn eigen werkzaamheden geldt de essentie van de details. Snel ben je geneigd als rabbijn, om je te concentreren op de grote essentiële lijnen, daarmee haal je eer binnen. Maar die felicitatiebrief aan die eenzame mevrouw die 78 jaar wordt, alleen is, niemand heeft … juist die felicitatie, waarvoor geen applaus en zelfs geen foto in de krant, is van belang en maakt van die reizende tent een hoogstaand heiligdom.

  De details en niet de grote lijnen, dien ik steeds voor ogen te houden. Op naar Oekraïne!

  Over de auteur