fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Koosjere slacht opnieuw onder vuur

  Ruben Ridderhof - 1 maart 2016

  De rituele slacht kwam op 17 februari negatief in het nieuws. Dat was nadat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een brief stuurde aan de Tweede Kamer over het onbedwelmd slachten volgens religieuze riten.

  Aanleiding voor de brief van Van Dam is de evaluatie van het convenant dat werd gesloten met diverse betrokken partijen over de rituele slachtpraktijk. Dit convenant uit 2012 heeft tot doel het dierenwelzijn in de religieuze slachtpraktijk te verbeteren. Volgens in het convenant vastgelegde afspraken werd de uitvoering van het convenant geëvalueerd. Nu blijkt dat de praktijk niet zo rooskleurig is als voorgesteld. De richtlijn dat onbedwelmd geslachte dieren binnen veertig seconden het bewustzijn moeten verliezen, wordt bij koeien niet gerealiseerd.

  De brief van de staatssecretaris was aanleiding voor de Partij voor de Dieren om het convenant te betitelen als ‘mislukt’. Marianne Thieme kondigde aan een nieuw initiatiefwetsvoorstel te zullen indienen om de onbedwelmde slacht te laten verbieden.

  Zover gaat de staatssecretaris niet. Hij kondigde wel ‘strenge maatregelen’ aan, zoals een verbod op export en verkoop via de reguliere keten. Ook zullen slachthuizen nauwer worden gecontroleerd op de naleving van het convenant, hoewel dit van oorsprong al in het convenant was overeengekomen.

  De Joodse gemeenschap in Nederland wordt met de oplaaiende discussie over het ritueel slachten opnieuw door het slijk gehaald als dierenbeulen. Terwijl in het algemeen bij de koosjere slacht het dierenwelzijn véél hoger in het vaandel staat dan bij de reguliere slacht.

  Over de auteur