fbpx
 • Studenten luisteren toe tijdens een bijeenkomst van Breaking the Silence.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  BDS: kan het dubieuzer?

  29 april 2016

  Kunnen we leren van Dries van Agt, Cees Flinterman en hun ideologische collega’s? Anders gezegd: wat zijn de gevolgen van de BDS-beweging en wat kunnen we daar tegenover zetten? Vooral omdat dit bij Joden begrijpelijke woede, verdriet en schade veroorzaakt.

  BDS
  BDS staat voor boycot, desinvestering en sancties. BDS bestaat sinds 2005. Het is een initiatief van tientallen Palestijnse organisaties. De BDS-beweging houdt kantoor in Ramallah, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. De beweging wil opkomen voor de rechten van het Palestijnse volk en de belangen van vluchtelingen: Palestijnen die leven onder ‘militaire bezetting’ op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en ook de Palestijnen woonachtig in Israël. De agenda van de beweging onthult het werkelijke doel: de eliminatie van Israël als een Joodse staat en de dood van alle Joden. Israël is strategisch gezien uiterst kwetsbaar en heeft dus weinig politieke speelruimte.

  Agenda
  Na de Arabische boycot volgt de westerse. Denk aan alle Europese en Nederlandse subsidies aan Palestijnen, gericht tegen Israël. Prof. dr. Gerald M. Steinberg is de oprichter van NGO Monitor. Ngo’s zijn niet-gouvernementele organisaties. Het doel van NGO Monitor is om ngo’s met een antisemitisch gemotiveerde anti-Israëlagenda een halt toe te roepen.

  “Angst overvalt je zonder reden, maar haat is altijd gehecht aan iets of iemand.”

  Steinberg zegt dat de beslissende ambtenaren in Europese landen niet weten aan wie hun belastinggelden werkelijk worden overgemaakt. Vooraanstaande politici toonden zich in gesprekken verrast door de beschikbare bewijzen. Europese giften worden bijvoorbeeld misbruikt voor Hamas-propagandafilms. Of voor politieke doeleinden zoals in het geval van de organisatie Breaking the Silence. Die gebruikt ze hoofdzakelijk voor haar vliegreizen naar het buitenland en propaganda tegen Israël. Bijvoorbeeld vanwege zogenaamde oorlogsmisdaden.

  De BDS-beweging lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen. Dat is uit frustratie over het gebrek aan vooruitgang in de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Door eigen schuld. Ze wil alleen een gesprek over één strategie: Israël van de kaart en Joden uit Palestina. Vandaar dat er steeds meer economische druk op Israël is om tot vrede te dwingen. Het tegendeel is waar – waar staat Palestina in de Bosatlas?

  In de maand ramadan begon de Palestijnse Autoriteit de haat onder het volk aan te wakkeren. Met duizenden uren aan propagandafilms: 24 uur per dag, zeven dagen per week. Met programma’s die speciaal waren gemaakt om mensen op te hitsen tot terreurdaden tegen onschuldige Israëli’s. Godsdienstige ophitsing en herschrijving van de geschiedenis vanuit de islam. Alleen het sluiten van deze foute Palestijnse nieuwskanalen én positief onderwijs en sociale media kunnen soelaas bieden.

  Want ook vanuit theologisch perspectief zijn de zogenoemde bezette gebieden ‘bezette gebieden’, maar dan … bezet door de Palestijnen. Bij Israëlische bedrijven in deze gebieden zijn zo’n 160.000 Arabieren in dienst. De samenwerking is prima, tot de buitenwereld zich ermee bemoeit. Door deze bedrijven te verbannen – zoals de BDS-beweging en Europese Unie willen – zullen tienduizenden Arabische gezinnen plotseling hun inkomen verliezen.

  Klappen
  De BDS-beweging kreeg in maart jl. serieuze klappen te incasseren. Politici veroordeelden de beweging omwille van haar felle antisemitische campagnes onder het mom van Israëlkritiek. Daarom ondervond de BDS op de Amerikaanse universiteiten ook opvallend veel tegenstand. Natan Sharansky (voorzitter van het Joods Agentschap) kenschetst BDS als modern antisemitisme: demonisering, dubbele standaarden en delegitimering van de enige democratische rechtstaat in de wijde omtrek.

  In januari jl. is de BDS-boycot van de Israëlische universiteit van Ariel (Westelijke Jordaanoever) door de Spaanse rechter veroordeeld. Schadevergoeding 100.000 euro. In 2009 namen vijftien Israëlische studenten deel aan een internationale architectuurwedstrijd in Madrid. De Israëlische studenten kwamen in de finale. Toen eiste BDS dat de Spaanse regering de Israëlische studenten zou uitsluiten: “Ze studeren in de veroverde gebieden die behoren aan de Palestijnen.” Spanje zag zich als EU-lidstaat gedwongen de Joodse studenten naar Ariel terug te sturen.

  Volgens de EU-richtlijnen mogen Israëlische instellingen in de zogenaamde ‘bezette Palestijnse gebieden’ niet deelnemen aan officiële wedstrijden in Europa. De Universiteit van Ariel besloot hierop de BDS-beweging en de Spaanse regering aan te klagen wegens discriminatie. Om zo een gevaarlijk precedent in Europa te voorkomen. Na een gerechtelijke procedure van vijf jaar kreeg de beweging in Spanje – die daar geldt als een sterke tak van de internationale organisatie – een terechte, zware klap.

  Haat en persoonlijkheidsstoornis
  Angst overvalt je zonder reden, maar haat is altijd gehecht aan iets of iemand. Jodenhaat is een vorm van pathologische haat. De pathologische hater heeft een ernstig persoonlijkheidsprobleem of -stoornis. Het slachtoffer heeft niet minder een probleem: ontwijken, weerstaan, uitdagen? Hoe ga ik om met de schade? Sociale maatregelen moeten die voorkomen.

  Joden zijn – ondanks bewonderenswaardige kalmte en zelfbeheersing – boos en verdrietig. Want zij horen in de BDS de kwade tong – in het Hebreeuwse lashon hara – spreken. Het Jodendom en de Catechismus van Heidelberg rekenen dit tot de zwaarste zonden. Het eigen werk van satan, dé tegenstander van de Koning van de Joden (vgl. Matteüs 4:1-11; Marcus 1:12).

  Het ziekelijke en zondige verschijnsel is destructief. Door de pathologische haat verliest de persoonlijkheid zijn kritisch en empathisch vermogen en zijn integriteit. Dat leren we van de rechtsgeleerden Van Agt en Flinterman en hun ideologische collega’s.
  Hun meelopers denken nauwelijks na over de geldigheid van hun dubieuze motieven. Ze praten mee, haten mee en willen niet uit de toon vallen. Hier kunnen redelijke argumenten mogelijk nog enige eer behalen.

  Thema

  bdsboycot

  Over de auteur