• Bds-activisten schuwen geen bloederige aantijgingen aan het Israëls adres. - Foto: Fotomovimiento/CC 2.0 Flickr.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  BDS – Israël wurgen is ‘in’

  15 juni 2016

  Wat begon als een oproep om Israël waar mogelijk te boycotten, is inmiddels uitgegroeid tot een zeer effectieve internationale campagne die de Joodse staat veel schade toebrengt. Deze BDS-beweging is een netwerk van plaatselijke organisaties, waaronder inmiddels ook veel kerken, die allemaal ten doel hebben Israël buiten te sluiten – in het zakenleven, op de universiteit, bij de plaatselijke supermarkt. Ook Christenen voor Israël kan niet voorbijgaan aan de beweging van Boycot, Desinvestering en Sancties …

  Heemskerk, Noord-Holland. Het is zaterdag 24 oktober. In de plaatselijke Jumbo doen mensen hun weekendboodschappen. Dan arriveert een kleine groep mensen, gehuld in witte windjacks waarop ‘docP’ te lezen staat. Het is een ‘inspectieteam’. Een deel van de groep deelt bij de ingang folders uit, anderen gaan naar binnen met lijsten onder de arm. Ze gaan de schappen langs om te speuren naar ‘foute’ artikelen – artikelen uit Israël. De bedrijfsleider belt de politie.

  Als de politie arriveert, levert dat een verrassing voor hem op. Er blijkt sprake te zijn van ‘vrijheid van meningsuiting’. De folders mogen voor de deur worden uitgedeeld. De inspectie in de winkel wordt afgebroken. In de week erna laat een woordvoerder van Jumbo weten dat de bedrijfsleider niet juist heeft gehandeld: ‘docP’ mag alsnog komen inspecteren. Jumbo is ‘transparant’ over wat en hoe de supermarkt haar waren aan de man brengt.

  “Hun boodschap wordt zorgvuldig verpakt in jargon dat sterk aan de dagen van de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika doet denken. Israël is de nieuwe ‘apartheidsstaat’.”

  BDS-beweging
  Dit voorval is er één in een lange lijst van acties van de BDS-beweging – de beweging die boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël stimuleert. ‘BDS’ is in de internationale politiek een bekend begrip geworden. Op alle continenten zijn mensen een afdeling van de BDS-beweging begonnen.

  Bds werd opgericht op 9 juli 2005 en was het initiatief van maar liefst 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties, zoals vakbonden, de vrouwenbeweging, jeugdorganisaties en culturele instellingen. Officieel is het doel om de Israëlische ‘bezetting van de Palestijnse gebieden’ te beëindigen, de veiligheidsbarrière te ontmantelen en de Palestijnse vluchtelingen het recht te geven naar ‘hun land’ terug te keren. Ook moeten vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen aan de kaak worden gesteld.

  Hun boodschap wordt zorgvuldig verpakt in jargon dat sterk aan de dagen van de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika doet denken. Israël is de nieuwe ‘apartheidsstaat’, de veiligheidsmuur is de ‘apartheidsmuur’, het Israëlische leger is een ander woord voor de ‘racistische apartheidstroepen’. Dé grote uiting van dat ‘racisme’ is de ‘discriminerende bezetting van Palestijns land’, volgens een BDS-website. Dat stond ook in de flyers van het ‘inspectieteam’ van docP in Heemskerk.

  Vijandig
  Hoewel de beweging dus niet nieuw is, zijn de effecten van de BDS-acties pas recent voelbaar en zichtbaar geworden. Belangrijkst wapenfeit is het besluit van de EU om Israëlische producten uit ‘bezet gebied’ van een speciaal label te gaan voorzien. Het gaat dan om producten uit de Joodse plaatsen in Judea en Samaria, maar ook uit ‘Oost-Jeruzalem’ en de Golanhoogvlakte.

  Israël reageerde woedend op het besluit en Duitsland heeft al officieel aangegeven er niets in te zien. Opvallend was de verklaring van de EU-ambassadeur in Israël, Lars Faaborg-Andersen. Hij liet weten dat deze maatregel zeker geen boycot is, maar louter bedoeld is om consumenten goed voor te lichten. Een technische maatregel om te voldoen aan eigen regelgeving die duidelijkheid aan consumenten vereist.

  Dat klinkt aardig, maar een hoge Duitse overheidsfunctionaris wees erop, dat Israël hiermee een stigma dreigt te krijgen en dat hier “op de achtergrond een beweging die Israël vijandig gezind is” een actieve rol speelt.

  Hoe vijandig die beweging is, bleek afgelopen zomer toen de enige Joodse artiest op een reggae-festival in Valencia niet mocht optreden. Alleen hij bleek een verklaring te moeten ondertekenen waarin hij zich uitsprak vóór een Palestijnse staat en tégen de misdaden van Israël. Hij weigerde en zijn uitnodiging werd ingetrokken.

  De overheid in Madrid sommeerde daarop de festivaldirectie reggaezanger Matisyahu alsnog te laten optreden. De festivalorganisatie bleek concrete bedreigingen te hebben ontvangen van de BDS-afdeling in Valencia. BDS bleek zich niet alleen tegen Israël, maar tegen Joden in het algemeen te richten – en dat is antisemitisme. BDS is anno 2015 de salonfähige manier om waar ook ter wereld vrijelijk je afkeer van Joden en de Joodse staat te spuien.

  Bds-promotiemateriaal in een bak grapefruits uit Israël in een Nederlandse supermarkt.

  Bds-promotiemateriaal in een bak grapefruits uit Israël in een Nederlandse supermarkt.

  Wie?
  De BDS-beweging is opgericht op 9 juli 2005 en het is een initiatief van 170 Palestijnse civiele organisaties. Als oprichters worden de namen van twee activisten genoemd: Adnan Ramadan en Omar Barghouti. Met name Barghouti is een bekende in Israël – en dat niet in positieve zin. Hij verzet zich fel tegen het idee van een Joodse staat en tegen het recht wat Joden hebben op het beloofde land. De beweging heeft een nationaal comité, een soort secretariaat, in Ramallah.

  Wat?
  Bedrijven, overheidsinstellingen, organisaties en ook kerken worden actief benaderd om ‘te voldoen aan de regels van het internationaal recht’. Daarmee bedoelt BDS de ‘bezetting’ van gebied wat ooit de Palestijnse staat moet worden.

  Waar?
  Eigenlijk overal ter wereld. De BDS-beweging is het meest actief in Noord-Amerika, West-Europa, Zuid-Afrika en diverse landen in Zuid-Amerika, maar ook in Israël zelf. Bij allerlei acties is de beweging zeer zichtbaar aanwezig: bij winkels, op campussen van universiteiten, bij demonstraties tegen Israël in diverse Europese hoofdsteden.

  Waarom?
  De BDS-beweging heeft als officieel doel het beëindigen van de Israëlische ‘bezetting’ van de Gazastrook, de Westoever en Oost-Jeruzalem. Die gebieden worden gezien als toekomstige staat voor de Palestijnen. In interviews blijkt echter dat het de organisatoren om meer gaat: ze wijzen stelselmatig het bestaansrecht van Israël als Joodse staat af.

  Hoe?
  Met een breed scala aan activiteiten wil de BDS-beweging haar doelen bereiken. De boycot richt zich op samenwerking met bedrijven of universiteiten uit Israël. Het aanmoedigen van desinvesteringen richt zich vooral op bedrijven en beleggers. En met het sanctiebeleid wil de beweging overheden zo ver krijgen geen contact meer te hebben met Israël.

  Thema

  bdsboycot

  Over de auteur

  5 Reacties

  • Mike Schoen -  26 juni 2016 Wat mij verdrietig maakt en mij ontzettend benauwd, is het feit dat er zoveel christenen en ook niet christenen zijn die zo slordig met waarheid omgaan! Ik heb echt de indruk dat aangaande Israel en de Joden deze mensen met blindheid geslagen zijn! De schrik slaat mij echt om het hart als ik een uitlating hoor als “ Weet u überhaupt wel hoe mens onwaardig de mensen in gaza moeten leven? Als u zoiets wenst voor uw medemens dan bent u geen christen.” Weten deze mensen eigenlijk zelf wel ,in deze tijd van “verlichting en internet en informatie”wat er in deze wereld gaande is? Lezen deze mensen zelf weleens artikelen of praten ze anderen alleen maar na ? Denk eens voor jezelf ,denk eens logisch na ,laat je geest niet vertroebelen door propaganda door een stel antisemitische oproerkraaiers! Ik ben regelmatig letterlijk sprakeloos als het gaat hoe selectief er wordt omgegaan met informatie, hoe de agressie vanuit de hele Arabische ten aanzien van Israel en Joden totaal genegeerd of doodgezwegen of zelfs goedgekeurd wordt! Op scholen in de Gaza en de Westbank krijgen kinderen ingetrechterd dat Joden geen mensen zijn en dat de Joden en de staat Israel vernietigd moeten worden. De mensen in deze gebieden worden geknecht en onderdrukt door hun eigen leiders ,worden gebruikt als menselijk schild!Dat diezelfde mensen die kritiek hebben op Israel, hier geen woord over vuilmaken is voor mij steeds weer verbazingwekkend!!! Maar wel actie voeren om het laatste restje werkgelegenheid weg te halen bij deze arme mensen! Heeft de bijbel toch weer gelijk Deut 28.28 , De Heere zal u slaan met onzinnigheid, en met blindheid, en met verbaasdheid des harten
  • Ik ben -  23 juni 2016 Het is ook erg christen van u om een compleet volk hun land af te willen pakken, alsof u dat smalle strookje land nodig heeft... Ik geloof niet dat er in de bijbel staat dat je je zo hoort te gedragen naar je medemensen. Weet u überhaupt wel hoe mens onwaardig de mensen in gaza moeten leven? Als u zoiets wenst voor uw medemens dan bent u geen christen.
  • Liesbeth -  19 juni 2016 Israël heeft recht op de zogenaamde bezette gebieden. Het zijn omstreden gebieden die na de 6 daagse oorlog heroverd zijn op Jordanië. De gebieden die geboycot worden zijn 100 % van Israël. Bovendien schaden ze niet alleen de Joden maar ook de Palestijnen. Het is puur antisemitisme en dom!
  • Willem -  16 juni 2016 Er is een simpele en effectieve manier om de BDS acties te stoppen: zorgen dat ze zoveel effect hebben dat Israel gaat nadenken en bereid is tot een rechtvaardige vrede met Palestina. Zodra er een vrij Palestina is eindigt de BDS beweging.
  • Jan Smit -  15 juni 2016 Typisch voorbeeld van hoe wij ons als christenen elke keer weer laten ondersneeuwen en blijkbaar niet vindingrijk genoeg zijn om met elkaar tegen-maatregelen te bedenken en acties te ontwikkelen om juist Israelische producten te promoten in die winkels (dat moet dan ook mogen volgens Jumbo). Of om tegenacties te ontwikkelen, waarbij diverse echte probleemlanden die producten leveren in die winkels aan de kaak te stellen.

  Plaats een reactie