• Een demonstratie van een BDS-beweging in Duitsland in 2012. Op het achterste bord komt de werkelijke doelstelling naar voren: "down, down Israel!" - Foto: Kate Ausburn
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het CDA keert zich definitief tegen Israël

  15 juni 2016

  Column | Wie het CDA de afgelopen paar jaar een beetje in de gaten heeft gehouden weet dat de partij in de oppositierol de weg een beetje kwijt is. Het ontbreken van ideologische richting en houvast, in het bijzonder ten aanzien van de buitenlandse politiek, heeft de weg vrijgemaakt voor een fundamentele koerswijziging ten aanzien van Israël en de Palestijnen. Het is een voor het CDA historische draai, aangezien het niet langer buitenlandse politiek voert op basis van het Nederlands belang en solidariteit met die bondgenoten die voor dezelfde veiligheidsuitdagingen staan als Nederland zelf.

  Wilt u het volledige artikel van Esther Voet op Jalta.nl lezen? Klik hier

  Thema

  bds

  11 Reacties

  • appie -  25 augustus 2018 ik vind dat nederland niet meer over het christendom moet hebben er zijn geen christenen in nederland wel heel veel huichelaars die zich voor doen als christenen maar niet besneden zijn en niet vasten en ook niet bidden zoals jezus christus vrede zij met hem
  • appie -  25 augustus 2018 nederland heeft totaal geen macht als het om buitenlandse politiek gaat het praat engeland en frankrijk na, en nederland kennende zullen ze altijd de machtige steunen in plaats van slachtoffers zie geschiendis in de verzettijden tegen de duitsers. in nederland was niet eens 1 procent van de Nederlanders die zich verzetten tegen de duitsers
  • Jan -  11 juli 2016 Het CDA, de valse christenen, zo blijkt nu. Ik stem nooit meer op deze onbetrouwbare politici.Je moet wel een dubbele moraal hebben als je willens en wetens alleen Israël de maat neemt.
  • Jahman -  18 juni 2016 Beste Willem...CDA moet zich niet gaan mengen in een situatie waar ze totaal geen ene macht bezit om daar een oplossing kan bewerkstelligen. Alles ligt in de Handen van de Almachtige. CDA kan zich beter bezig houden met wat er nu allemaal gaande is in NL. De houding van CDA in de jaren 70 bij de Molukse gijzeling bij de Punt is niet goed te praten. Van Aght de held ( MOORDENAAR ) van 6 Molukse gijzelnemers en twee gegijzelden oordeelde over de Gaza oorlog als zou Israel buitenproportionele geweld hebben toegepast tov de onschuldige Palestijnse vrijheid strijders. En bij zijn laatste briefing bij de Punt in 1977 gaf van Aght de opdracht aan de mariniers met de bewoording ' Er moet een daad gesteld worden en we gaan niet voor gevangenen.' Met andere woorden ' MAAK ZE MAAR Af.'... Is van Aght een christen...???...Israel gebrijkt buitenproportionele geweld, volgens van Aght en bij de Punt werd F16 Tanks- Mitrailleurs ingezet tegenover een oude Engelse stengun en handvuurwapens zonder munities ... Is dat geen buitenproportionele geweld dat werd toegepast bij de Punt tov Molukse vrijheidsstrijders ...???... CDA oordeel niet over Israel en los de problemen in je eigen land maar op...!!!....Shalom...
  • Willem -  17 juni 2016 Beste Armand en Jahman, dat bedoel ik nu met dwaalspoor. De Balfour declaration en San Remo akkoorden zijn in 1947 opgevolgd door het delingsbesluit van de VN, dat de wettelijke basis vormde voor de staat Israël. Jordanië was al lang daarvoor afgescheiden van het mandaatgebied Palestina en zelfstandig geworden. In dat delingsbesluit ging 55% van het gebied naar Israël, 42% naar Palestina en 3% (oude stad Jeruzalem) bleef internationaal. Dus als we nu praten over de bestandslijnen tot 1967 is dat een enorme concessie aan Israël, immers de verdeling is dan niet 55%-42% maar bijna 80%-20%. Het CDA is niet tegen Israël, maar voor verandering van het Israelische beleid, zodat er vrede komt tussen Israël en Palestina. Een rechtvaardige vrede volgens internationaal recht betekent gelijk ook het einde van de BDS beweging, waar elders op deze site zo tegen gefulmineerd wordt.
  • Jahman -  17 juni 2016 Beste Armand Ben voor 1000% met je eens. Balfour verklaring en SAN Remo accoorden zijn belangrijke documenten die het rechtsmatigheid van Israel bestaansrecht incl de zogenaamde bezette ( betwiste ) gebieden bevestigde...Shalom...
  • Jahman -  17 juni 2016 Beste Armando Ben voor 1000% met je eens. Balfour verklaring en SAN Remo accoorden zijn belangrijke documenten die het rechtsmatigheid van Israel bestaansrecht incl de zogenaamde bezette ( betwiste ) gebieden bevestigde...Shalom...
  • Armand -  17 juni 2016 Beste Willem, Graag wil ik reageren op je reactie. Je schrijft: "bestandslijn tot 1967 het uitgangspunt is" Waarom de bestandslijn van 1967? in 1948 is transjordanie opgesplitst in een arabisch deel (het hudige Jordanie) en een Joods deel (Het huidige israël inclusief de westelijke jordaanoever) Dit besluit is oa. vastgelegd in een document (balfour verklaring) dat is opgesteld door het toenmalig regerend vorstenhuis, te weten Engeland (het was Brits mandaat-/grondgebied) (en daarvoor was het van de ottomanen, Romeinen, terug gaand tot aan datgene wat er over in de bijbel geschreven staat ) In 1947 is Israel direct na het uitroepen van de eigen staat aangevallen door de Arabische buren deze hebben een deel bezet gehad van 1947 tot 1967 waarna Israel haar eigen grondgebied heeft terugveroverd op haar Arabische buren. Dus waarom teruggaan naar een bestandslijn van net na 1947 zoals u vermoedelijk bedoeld? Het is geen bezet gebied. De Joden hebben dat deel van transjordanie gekregen wat ten westen van de jordaan rivier ligt en de arabieren dat deel van transjordanie wat er ten oosten van ligt (het huidige Jordanië)
  • Simon -  16 juni 2016 Het cda en het gros van onze kerken zijn het spoor bijster m.n. de kerken denken nog steeds dat zij nu Israel zijn en hebben de euvele moed om Gods land te verdelen Maar ze beseffen niet dat, dat de druppel is die Gods toorn doet ontbranden
  • Willem -  16 juni 2016 Esther, het CDA is de weg niet kwijt, maar Israel is de weg kwijt en neemt op zijn dwaaltocht jou en anderen (zoals Christenen voor Israel) mee. Het CDA heeft zich al in 2003 expliciet uitgesproken voor vrede tussen Israel en Palestina op basis van een twee-staten oplossing, waarbij de bestandslijn tot 1967 het uitgangspunt is. Hetzelfde uitgangspunt dat ook gehanteerd wordt door het Kwartet en in het Arabische vredesinitiatief. In het verkiezingsprogramma van 2012 is dat ook nog eens bevestigd: "Een alomvattend vredesakkoord voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen zal echte vrede brengen in het Midden-Oosten. Een levensvatbare tweestatenoplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967, is daarbij het doel. Bilateraal en via de EU zet Nederland zich daar voor in. De internationale gemeenschap zal de voorwaarden voor een duurzame vrede moeten scheppen, op basis van het internationaal recht. Om de kans op vrede te behouden zijn drukmiddelen nodig, die de partijen bewegen beleid te staken dat een rechtvaardige oplossing in de weg staat." Wat Raymond Knops nu namens het CDA uitdraagt is niets anders dan een invulling van het beleid dat het CDA al sinds 2003 voert.
  • Roos Barneveld -  16 juni 2016 CDA waarom doet u dit ? Zijn wij niet verkeerd bezig ? Daarbij komt nog, als ik goed ben ingeinformeerd, dat deze boycot ook negatief uitwerkt voor de Palestijnse werknemers ! CDA haal uw C maar weg !

  Plaats een reactie