fbpx
 • Joodse kinderen arriveren uit Jemen in Israël. - Foto: Joods Agentschap
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jom Ha’alija

  Marijke Terlouw - 22 juni 2016

  Ja, u leest het goed: Jom Ha’alija – dag van de alija – is sinds vandaag (!) bij wet een nieuwe officiële feestdag in Israël. Het is nog wel even wachten voordat de dag voor de eerste keer gevierd wordt: dat is namelijk op 10 Niesan. In 2017 is dat op 6 april.

  De staat Israël heeft de feestdag ingesteld om alija te vieren als een van de kernwaarden van Israël en alle olim (immigranten) te eren voor hun bijdrage aan de Israëlische maatschappij. De datum 10 Niesan is gekozen omdat het in de Thora een belangrijke datum is: het is de dag waarop de eerste grote alija plaatsvond in de geschiedenis. Jozua en het volk trokken op die dag het land Israël in door de Jordaan over te steken.

  Thema

  alija

  Over de auteur