fbpx
 • Bertholt Leeftink spreekt een aantal jonge ondernemers toe in een starthub in Tel Aviv. - Foto: Raoul Bino
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Leren van de ‘startup nation’

  Joanne Nihom - 10 juni 2016

  Een groep Nederlandse wetenschappers en ondernemers heeft onder leiding van Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken afgelopen week een bezoek aan Israël gebracht.

  “Doel was om beter te begrijpen hoe het zo succesvolle startup-klimaat in Israël werkt”, aldus Raoul Bino, een van de deelnemers. Bino is algemeen directeur van Agrotechnology & Food Sciences Group, een instituut in Wageningen dat onderzoek doet naar voeding, levensmiddelen en gezondheid.

  Terwijl in Nederland een ‘entrepreneurial spirit’ echt nog moet worden aangemoedigd, bruist Israël van de jonge ondernemers. Dit levert Israël veel extra mogelijkheden op, het land werkt als een magneet voor bedrijven als Apple, Google, IBM, die hun onderzoeksafdelingen bij voorkeur rond plaatsen als Tel Aviv en Haifa vestigen. Ook Nederlandse bedrijven investeren in Israël. Zo heeft Philips samen met het Israëlische farmaceutische bedrijf Teva onder de naam Sanara Venture een speciaal fonds opgezet voor jonge starters in de medische sector.

  “Nu nog de Israëlische spirit overbrengen naar Nederland.”

  “We bezochten een groot aantal jonge startende bedrijven en hebben ook met veel mensen van de Israëlische overheid gesproken. Israël bezit een heel ecosysteem rond startups: er zijn accelerators met zogenaamd zaaigeld om nieuwe ideeën verder te brengen, er zijn speciale fondsen (ventures) speciaal om jonge starters door de eerste moeilijke periode te helpen, en er zijn incubators waar kleine bedrijven samen faciliteiten kunnen delen.”

  “Ook zijn er speciale trainingen in het begeleiden van het management van jonge starters. Dit soort faciliteiten wordt vaak in samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven opgezet”, aldus Bino. “Tijdens onze reis werd duidelijk dat het start-up ecosysteem een spel van cijfers is. Van de honderd uitgewerkte ideeën (business concepten) wordt vaak maar één start-up gefinancierd en van de honderd starters wordt maar één een succes en van de honderd successen wordt maar één een echte kaskraker.”

  “Naast al deze faciliteiten is misschien wel de levendige cultuur van Israël het meest belangrijk: mensen durven risico te nemen, en als er wat misgaat en de start-up moet stoppen, dan is dat geen ramp, er is veel geleerd en dat wordt juist als heel positief ervaren en de volgende start-up is al bijna geboren. Deze missie heeft mij en de andere deelnemers veel inzichten gegeven, nu nog de Israëlische spirit overbrengen naar Nederland.”

  Over de auteur