fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kraambezoek of bruiloft?!

  Joanne Nihom - 22 juli 2016

  Vrienden van ons in het Arabische dorp zijn grootouders geworden. Hun dochter is een paar dagen geleden bevallen van een meisje. Dus wij op kraambezoek. Van tevoren hadden we netjes gebeld.

  Door de jaren heen is met deze familie een warme, hechte vriendschap ontstaan, we worden als familie beschouwd. Toen we aankwamen was het erf versierd … voor een bruiloft. Het erfgedeelte heeft uitleg nodig. Het is gebruikelijk in de Arabische dorpen dat de zonen bij hun ouders blijven wonen. Bruiden verlaten hun dorp en ouderlijk huis en trekken bij hun bruidegom in. Veel families hebben een soort van groot erf, met allerlei huizen met meerdere etages, waar de zonen met hun gezinnen wonen. Zo ook bij onze vrienden. Ze wonen er met vijf broers. Terug naar de versiering. Het bleek dat een dochter van een van de broers van onze vriend die avond haar huwelijksfeest vierde. Het feest buiten was nog niet begonnen, er waren ook nog geen gasten. En toen wij aankwamen lopen, in onze vrijetijdskleding, inclusief strandslippers, dacht de vader van de bruidegom dat we voor het feest kwamen. We moesten en zouden blijven, want: ‘jullie zijn toch onze familie’. Dat er een bruiloft aan zat te komen, wisten we maar niet wanneer. Het is ook al een aantal keren gebeurd dat we ’s middags werden gebeld met de mededeling dat we ’s avonds op een bruiloft werden verwacht. Het gaat hier nu eenmaal wat anders dan in Nederland.

  Kraambezoek
  Eerst toch het kraambezoek, want daar waren we voor gekomen. Een mooie baby met veel haar. En toen de bruiloft. Ik voelde me niet prettig in mijn casual kleding, maar we hadden geen keuze, ze wilden ons er bij hebben. Al snel vergat ik mijn ongemakkelijkheid, het was een prachtig festijn. Het was de avond van de bruid, dat wil zeggen alleen voor familie van de bruid. De bruidegom vermaakte zich bij zijn ouders thuis. De vrouwen waren prachtig gekleed, er was muziek, lekker eten en een gezellige sfeer. Wat een voorrecht om dit mee te mogen maken. Alleen de volgende keer op andere schoenen!

  Over de auteur