fbpx
 • Israëlische soldaten sluiten een hek bij een van de controleposten rond Hebron. Twee jaar lang waren deze controleposten gesloten, maar na de terreuraanslagen in de omgeving, besloten Israëlische veiligheidsfunctionarissen om strengere controles in te stellen in het gebied. - Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ophitsing en terreur

  Yochanan Visser - 4 juli 2016

  Een barbaarse terroristische aanslag op een 13-jarig Joods meisje schokte Israël vorige week donderdag. Hallel Yaffa Ariel lag te slapen in haar bed in de Joodse gemeenschap Kiryat Arba nabij Hebron toen een 17-jarige Palestijnse terrorist haar kamer binnendrong en haar minstens 20 keer in haar borst stak met een mes. Hallel Yaffa raakte levensgevaarlijk gewond en ademde al niet meer toen een ambulance arriveerde om haar mee te nemen naar het ziekenhuis waar de artsen dood vaststelden.

  Matt Lee de politieke verslaggever van AP in Washington meldde later dat het Israëlische meisje ook een Amerikaans staatsburger was.

  De terrorist, Mohammed Nasser Tra’ayrah van Bani Naim, een dorp in de buurt van Hebron, was het zwaar bewaakte dorp binnengedrongen nadat hij een gat in het elektronische hek had gemaakt. De wijk Char Sina waar Hallel Yaffa met haar oudersa woonde, is gebouwd op het land waar Abraham ooit woonde. Twee bewakers reageerden op het infiltratie-alarm dat afging op het moment dat de terrorist het gat in het hek maakte. Een van de bewakers schoot de terrorist dood, maar trof ook zijn collega die ernstig gewond raakte.

  Het Israëlische leger publiceerde later een gruwelijke foto die de slaapkamer van het jonge meisje toonde. Het meubilair en het bed van het meisje waren vol bloedvlekken.

  Daags voor de aanslag postte de jonge terrorist p een bericht op zijn Facebookpagina waarin hij verklaarde dat de dood een privilege en een recht was en dat hij dit recht opeiste.

  Reactie
  De IDF reageerde op de brute moord door Bani Naim af te sluiten van de buitenwereld en door het opzetten van controleposten in Judea (het zuidelijke deel van de zogenaamde Westoever). De Israëlische regering heeft besloten om het lichaam van de terrorist niet terug te geven aan zijn familie en om de werkvergunningen van de Bani Naim clan in te trekken. Minister van Defensie Avigdor Lieberman ging verder akkoord met een slooporder voor het huis van de terrorist.

  Premier Benjamin Netanyahu gaf na de aanslag een verklaring af waarin hij zei dat “de hele wereld de moord op het meisje moet veroordelen net zoals men de moordpartijen in Orlando en Brussel veroordeelde. Ik verwacht dat de Palestijnse leiders deze brute moord ondubbelzinnig veroordelen en actie ondernemen om de ophitsing die leidt tot het vermoorden van kinderen in hun bed te stoppen,” zei Netanyahu.

  Zijn opmerking over de ophitsing was waarschijnlijk een verwijzing naar een verklaring van een medewerker van PA-president Mahmoud Abbas, die eerder vorige week opriep tot gruwelijk geweld tegen Israëlische burgers. Sultan Abu Al-Einein, een adviseur van Abbas en een lid van het Fatah Centraal Comité, vertelde de Palestijnse nieuwssite Donia al-Watan dat iedere Palestijn “die een Israëli vindt zijn of haar keel moet doorsnijden”.

  “Als je me mijn positie vraagt (op dit onderwerp), zou ik zeggen – op iedere plek waar men een Israëli vindt, snijdt zijn keel door. Ook ik ben tegen gesprekken, onderhandelingen, vergaderingen en normalisering in al zijn vormen met de Israëlische bezetting “, zei Al-Einein tijdens het interview met Donia al-Watan.

  Bloedsprookje
  Zijn commentaar kwam een paar dagen nadat Mahmoud Abbas Israël demoniseerde tijdens een toespraak voor Europese politici in het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel, België. De PA-voorzitter gebruikte een klassiek bloedsprookje dat de dood van duizenden Europese Joden veroorzaakte tijdens de zogenaamde Zwarte Pest in de Middeleeuwen. Abbas loog tegen de EU-parlementsleden en beweerde dat een niet-bestaande Israëlische rabbijn van een niet-bestaande rabbinale raad in Judea de moord op Palestijnse Arabieren had verordend door op te roepen tot het vergiftigen van hun waterputten.

  Dezelfde laster werd gebruikt door Arafats weduwe Suha tijdens een bezoek aan Gaza van de huidige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton een decennium geleden. Onmiddellijk nadat Suha Arafat beweerde dat Israël het water van de Palestijnse Arabieren in Gaza had vergiftigd, omhelsde Clinton haar en beweerde later haar koptelefoon niet goed werkte.

  Ophitsing en aanslagen
  De ophitsing van de Palestijnse leiders heeft geleid tot een stijging in terroristische aanslagen tegen Israëlische burgers deze week.

  Over de afgelopen week werden verschillende molotovcocktailaanvallen gemeld op Israëlische auto’s die op de weg 443 van Modi’in naar Jeruzalem reden. Twee jeugdige toeristen raakten gewond bij een van deze aanvallen, en de IDF schoot per ongeluk op een 15-jarige Palestijnse jongen die later overleed aan zijn verwondingen. De soldaten openden het vuur op de Palestijnse auto waarin de jongen zat omdat ze ervan overtuigd warendat de daders van de aanslag in de wagen zaten.

  Een groep van negen Israëlische vredesactivisten werd verder aangevallen tijdens een bezoek aan Ramallah waar de PA zijn hoofdkwartier heeft. De Israëli’s wilden met Palestijnse activisten de Iftarmaaltijd nuttigen die elke dag van de maand Ramadan het vasten breekt. De groep werd aangevallen met stenen, en één van hun auto’s werd in brand gestoken. De Israëlische radiozender Reshet Beth meldde dat de activisten met veel geluk heelhuids Ramallah uit wisten te komen, maar de activisten weigerden hun aanvallers te beschuldigen. In plaats daarvan vielen zij het rechtse Israëlische politici aan de huidige status quo tussen Israël en de Palestijnen willen handhaven.

  Op donderdagavond werd een nieuwe aanslag met messen gemeld in de kustplaats Netanya ten noorden van Tel Aviv. Een Palestijns-Arabische terrorist die afkomstig was uit de stad Tulkarem, 15 kilometer ten oosten van Netanya, viel twee Israëlische mannen aan met een mes op de lokale markt. Een gewapende Israëlische burger, die ter plaatse was, schoot de 40-jarige terrorist dood.
  De slachtoffers werden gewond naar het ziekenhuis afgevoerd waar ze werden opgenomen voor verdere behandeling.

  Op vrijdag dreigde de situatie in de buurt van de stad Hebron volledig uit de hand te lopen. Nadat de Joodse bewoners op donderdagavond vreedzame betogingen hielden in verschillende steden en dorpen in Judea voerden Palestijnse terroristen nieuwe terreuraanslagen uit.

  Een vrouwelijk familielid van de terrorist uit Bani Naim probeerde op vrijdagochtend Israëlische politieagenten nabij de graftombes van de aartsvaders Abraham, Jakob en Isaak neer te steken met een mes. De vrouw werd neergeschoten en overleed later aan haar verwondingen. Even later werd op dezelfde plek een 15-jarig Arabisch meisje gearresteerd voordat ze met het mes in haar handtas een aanslag kon uitvoeren.

  Bij de Qalandiya controlepost ten noorden van Jeruzalem vielen hordes Palestijnse Arabieren de aanwezige Israëlische veiligheidsdiensten aan nadat ze terugkeerden van de Ramadangebedsdienst in de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg. De soldaten en grenspolitieagenten reageerden met traangas. Een Arabier kwam daarbij om het leven nadat hij teveel gas had ingeademd.

  Later op de middag voerden Palestijnse terroristen een zogenaamde drive-by schietaanslag uit op een Israëlische auto die op route 60 reed nabij Har Hebron ten zuiden van de stad Hebron. Een rabbi uit Otniel werd gedood bij deze aanslag nadat hij werd getroffen door kogels en de macht over het stuur verloor. Twee kinderen van de rabbijn (14 en 15 jaar oud) raakten gewond bij de aanslag terwijl de moeder ongedeerd bleef.

  Over de auteur