fbpx
 • - Tomer Neuberg/FLASH90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Donna (deel 2)

  Joanne Nihom - 29 augustus 2016

  Het blijft verdrietig dat mijn hond Donna er niet meer is. Ter ere van haar een blog over Israël en honden.

  Israël is best wel een ‘lief voor de hond’ land. De manier waarop zich dat uit, verschilt van waar je woont.

  Bij wet is het verboden om honden los te laten lopen, behalve daar waar het ‘mag’. Vooral in de dorpen houdt vrijwel niemand zich daar aan. De meeste honden lopen en slapen buiten en komen vrijwel nooit bij hun baasjes binnen.

  Ook in het dorp waar ik woon. Ik was een van de weinigen die haar hond aangelijnd uitliet. Het overgrote deel van de honden in ons dorp loopt de hele dag te zwerven. Daardoor weten ze vaak niet bij wie ze horen en worden onvoorspelbaar en soms zelfs agressief. Donna sliep binnen en liep niet vrij rond. In de velden en op het voetbalveld mocht ze hollen, maar in de bewoonde wereld was ze aan de lijn.

  Tel Aviv is een ander verhaal. Daar is het hip, hot en nogal trendy om een hond te hebben. Overal zie je ‘ze’. Volgens de gemeente wonen er 25.000 honden in de stad, dat is ongeveer één (hond) op zeventien (mensen). De afgelopen jaren heeft Tel Aviv veel gedaan om de stad hondvriendelijk te maken. Zo’n zeventig hondenparken werden aangelegd en er zijn overal plekken waar de honden kunnen drinken. Ook is er een hondenstrand waar de viervoeters vrij kunnen rennen. Veel restaurants, cafés en kantoren in de stad zijn hondvriendelijk en honden mogen er naar binnen. In het Dizengoff Center is zelfs een automatiek waar je lekkere snoepjes voor je hond kan trekken. In Tel Aviv zijn meer hondenoppassers dan babysitters. En er is zelfs – mijn eigen Donna keek er ook naar –  een speciale hondenzender op televisie met onder andere rustige muziek om aan te zetten als je weggaat en de viervoeter thuis blijft.

  Last but not least:  afgelopen maand mochten de honden in Tel Aviv mee naar de bioscoop en dat was zelfs nieuws in Nederland.

  Thema

  Tel Aviv

  Over de auteur