fbpx
 • De spelonk van Machpela in Hebron. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Historische gastvrijheid in Hebron

  27 september 2016

  “Abraham haastte zich naar de tent, naar Sara, en zei: Haast je! Kneed drie maten meelbloem en maak er koeken van. Abraham liep snel naar de runderen en nam een kalf dat er mals en goed uitzag. Hij gaf het aan de knecht, die zich haastte om het te bereiden. Toen nam hij boter en melk, en het kalf dat hij bereid had, en zette het hun (de ‘drie mannen’) voor en terwijl hij bij hen onder de boom stond, aten zij.” Genesis 18:6-8

  Hebron is na Jeruzalem de meest heilige stad ter wereld. In de media wordt Hebron vaak voorgesteld als een plek waar terreuraanslagen plaatsvinden. Een veel minder bekend feit is misschien dat de Bijbel Hebron associeert met de bijzondere gastvrijheid van de Bijbelse aartsvader Abraham en -moeder Sara.

  De organisatie Build Up Israel geeft mensen de kans om ‘een steen te kopen’ in een of meer van Israëls bouwprojecten. Deze organisatie werkt nauw samen met de Chabadbeweging van Hebron. Chabad staat bekend om zijn uitstekende ‘outreach’ werk. Ze hebben het plan om in het hart van Hebron een welkomcentrum te bouwen. Dit gebouw zal het beginpunt zijn voor duizenden individuen en groepen mensen die in de traditie van onze Bijbelse voorouders een vriendelijk welkom te wachten staat.

  “Hebron is de beroemdste plek ter wereld als het gaat om Joodse gastvrijheid,” legde Gabi Sackett aan Breaking Israel News uit. Hij is projectmanager van Build up Israel. “De Bijbel prijst de gastvrijheid van Abraham en Sara , van wie de tent beschreven wordt als ‘open naar alle zijden’. Om te verzekeren dat reizigers uit alle richtingen gezien zouden worden en begroet konden worden in hun woonverblijf.”

  In de geest van deze aloude verdienste werkt Build Up Israel eraan genoeg fondsen te werven om een thuis te scheppen ver weg van huis voor de bijna 500.000 jaarlijkse bezoekers van de heilige stad Hebron en de duizenden soldaten van de IDF die hier gestationeerd zijn. “Statistieken laten zien dat 80% van de Israëli’s nog nooit Hebron bezocht hebben, het thuis van onze Bijbelse moeders en vaders,” merkte Sackett op naar Breaking Israel News. “We bidden dat dit welkomcentrum meer mensen zal aanmoedigen naar de stad te komen en op zoek te gaan naar hun eigen wortels.”

  Historisch belang
  De Bijbel schrijft aan Hebron ook ‘het eerste beschreven gekochte bezit in de geschiedenis’ toe. Meer dan 3700 jaar geleden kocht Abraham de ‘grafspelonk van de aartsvaders’ (Ma’arat Ha’Machpela) zoals geschreven staat in Genesis 23:19 en 20.

  “Daarna begroef Abraham zijn vrouw Sara in de grot op de akker van Machpela, tegenover Mamre – het tegenwoordige Hebron – in het land Kanaän. Zo ging de akker met de grot die daarop gelegen is, als een eigen graf over van de Hethieten op Abraham.” (Genesis 23:19, 20)

  Volgend op deze regeling werden verschillende generaties Bijbelse aartsmoeders en aartsvaders daar begraven: Abraham, Izak, Rebekka, Jakob en Lea. (Traditioneel wordt ook aangenomen dat Adam en Eva hier begraven liggen.)

  (…) Hebron is eveneens de plek waar koning David zijn koninkrijk vestigde, en waar zijn vader Isaï en zijn oma Ruth, begraven zijn.

  Ondanks alle historische belangrijkheid van Hebron, hebben politieke spanningen en terrorisme de stad gestigmatiseerd als de microkosmos van het Arabische Israëlische conflict. Om die reden is de poging tot het opzetten van een welkomcentrum des te meer betekenisvol.

  Terugkeer
  Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 hebben de Israëlische autoriteiten Joodse uitbreiding of bouwprojecten in Hebron aan banden gelegd of verboden. Hierdoor is de stad vervallen tot algemene verwaarlozing. Build Up Israel hoopt dat door middel van het welkomcentrum Hebron terugkeert tot haar Bijbelse glorie als een geestelijk en gastvrij middelpunt.

  “De gelegenheid om het welkomcentrum op te zetten, zal ons in staat stellen het landschap van Hebron te veranderen door het enige onroerend goed in de stad dat in privéhanden was, uit te breiden en te renoveren,” verklaarde Sackett aan Breaking Israel News. “Het gebouw van 1115 vierkante meter staat op de originele plek van het ‘veld van Machpela’ dat door Abraham gekocht is. Het krijgt niet méér betekenis dan dat!’ riep hij uit.

  Sinds 2002 heeft Chabad in Hebron een huis gerund dat elke dag 24 uur open is. Bezoekers en IDF-soldaten die door de stad patrouilleren en haar verdedigen, weten dat ze daarheen kunnen gaan om te eten, te rusten, voor warmte en ontspanning. Chabad wil in Hebron eveneens ten dienste staan van de geestelijke en emotionele noden van de Joodse gemeenschap. Ze doen ook rondleidingen door de stad en onderhouden en verbeteren oude Joodse plekken. Door hun activiteiten vergroten ze het besef van het belang van Hebron voor de Joodse aanwezigheid in het land Israël.

  Welkomcentrum
  Het welkomcentrum zal dienen als een multifunctionele campus voor al deze inspanningen en meer. Het zal Chabad in Hebron tienvoudig doen groeien in de mogelijkheden de inwoners, toeristen, studenten en soldaten ten dienste te staan.

  Plannen van het centrum omvatten: een conversatiezaal voor soldaten, een ritueel bad (mikwe), een winkel met Judaica, een koosjer restaurant, een grote feestzaal, een multimedia gehoorzaal, ‘Abrahams Tent’- gastenverblijven en accommodaties, een afgezonderde plek voor Joodse studies, Bijbelklaslokalen voor kinderen, een outreachcentrum en meer.

  Build Up Israel hoopt door het “Welkom Centrum’ Hebron opnieuw te laten fungeren als het centrum voor gastvrijheid en als een bloeiende heilige stad in Israël.

  “Hebron verenigt mensen van alle achtergronden,” vervolgde Sackett. “Wij zijn zonen en dochters van Abraham en Sara. Dit welkomcentrum is bedoeld voor alle bezoekers van Hebron – of ze er eerder geweest zijn of als ze er voor het eerst komen. Iedereen zou zich thuis moeten voelen in de stad van onze Moeders en Vaders.”

  Over de auteur