fbpx
 • Een typtisch gebouw in de bauhaus-stijl in Tel Aviv. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bauhaus

  Joanne Nihom - 14 oktober 2016

  Een dagje slenteren door Tel Aviv. Genieten van de bruisende, lawaaierige, romantische, te gekke stad. Zee, winkels, restaurants, galeries, markten, mensen en heel veel honden (aangelijnd).

  En, alsof je in een openluchtmuseum loopt, de prachtige gebouwen. Nergens in de wereld zijn zoveel Bauhaus-gebouwen te vinden als in Tel Aviv. De Bauhaus-stijl en gelijknamige school, stammen uit het begin van de negentiende eeuw, toen er afscheid werd genomen van grote logge gebouwen uit vorige eeuwen.

  De argeronde balkons zijn iconisch voor de bauhausstijl.

  De argeronde balkons zijn iconisch voor de bauhausstijl.

  Even een beetje geschiedenis. Tel Aviv werd in 1910 gesticht tijdens de hoogtijdagen van de Bauhaus-architectuur. Veel immigranten uit Europa kwamen in die tijd naar het toenmalige Palestina. Onder hen waren diverse architecten met moderne ideeën. De Bauhaus-stijl is eenvoudig en tijdloos. Typerend zijn de balkons en terrassen. De stijl kenmerkt zich door sobere en rationele vormen, rechte lijnen en weinig opsmuk.

  Deze bouwstijl bezorgde de stad in 2003 een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor de panden beschermd zijn en niet mogen worden afgebroken. Meer weten over Bauhaus, ga dan langs bij het Bauhauscentrum op Dizengoff 99. Daar is van alles te vinden over deze periode, zoals boeken, foto’s, curiosa en bijzondere ontwerpen van Israëlische ontwerpers. Ook zijn er tentoonstellingen over de architectuur in de stad en de Bauhaus-stijl in het algemeen. Het centrum geeft rondleidingen en verstrekt routekaarten om zelf op onderzoek uit te gaan. Op de website zijn veel foto’s te zien van het Werelderfgoed in Tel Aviv, vroeger en nu.

  www.bauhaus-center.com

  Over de auteur