fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoezo zielige Joden?

  Ruben Ridderhof - 25 november 2016

  Wat is voor ons, als christenen met liefde voor Israël, de rechtvaardiging voor het steunen van het Joodse volk? Waarom steunen we de alija, de terugkeer van het Joodse volk naar Israël? Waarom helpen we in Oekraïne? Waarom bidden we voor Israël? Waarom verzetten we ons tegen het antisemitisme?

  Het juiste antwoord daarop is natuurlijk dat we ons vanuit Gods Woord verbonden voelen met Israël en geloven in de vervulling van Gods beloften en daar deel van willen uitmaken. Dat benadrukken we ook vaak.
  Daarnaast is er de ongemakkelijke waarheid dat de ellende van het Joodse volk door de eeuwen heen te danken is aan de vijandigheid van de volken, waar ook wij, als christenen, tóch vaak een belangrijk deel van hebben uitgemaakt en nog steeds uitmaken. Een deel van het antwoord op bovengenoemde waaromvragen, ligt zo in wat sommigen beschrijven als het ‘inlossen van een ereschuld’. Wij staan schuldig tegenover Israël en hopen iets goed te maken.

  Dat laatste stukje blijft pijnlijk. De mens is geneigd niet al te negatief over zichzelf te zijn. In plaats daarvan zien we onszelf liever in een positief licht. En in dat licht komt het ook regelmatig voor dat we de bovengenoemde waaromvragen gaan beantwoorden met argumenten over de ‘nood’. Over hoe zielig de Joden zijn en dat wij daar iets in mogen betekenen. Zo’n argument komt veel beter binnen. Het appelleert aan ons liefdadigheidsgevoel en geeft ons een gevoel van ‘nodig zijn’. Dat klinkt veel prettiger dan ‘schuldig zijn’ …

  Alleen zit er daar een addertje onder het gras. Als wij in onze houding richting Israël uit die laatste argumentatie gaan spreken, geven we onszelf het idee dat Israël ons nodig heeft. Wij worden daarmee belangrijk voor Israël. Terwijl onze boodschap, gebaseerd op de Bijbel juist andersom zou moeten zijn. Niet Israël heeft ons nodig, maar wij Israël! God heeft Israël gesteld als licht voor de volkeren. Niet andersom. Als we dat uit het oog verliezen, dient onze boodschap alleen maar om onszelf te strelen en wordt deze krachteloos.

  Thema

  steun israel

  Over de auteur