fbpx
 • Israëlische tanks patrouilleren langs de Syrische grens op de Golanhoogvlakte. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ISIS-aanval op Golanhoogvlakte

  Yochanan Visser - 30 november 2016

  Israël was nog steeds druk bezig om bosbranden te blussen, toen de IDF op zondag werd aangevallen door het Syrische Islamitische Staat-filiaal Jaysh Khaled Ibn al-Walid (voorheen bekend als de Yarmouk Martelaren Brigade).

  De aanval op het Israëlische leger op de Golanhoogvlakte was de eerste in zijn soort die ISIS uitvoerde. Zondagmorgen half negen werd een patrouille van de Golani Brigade in de buurt van Avnei Eitan op de zuidelijke Golanhoogte bestookt door vier ISIS terroristen.

  De IDF-soldaten waren aan de andere kant van het grenshek aan het patrouilleren, terwijl zij op op Israëlisch grondgebied bleven, toen ze plotseling werden beschoten door ISIS terroristen aan de Syrische kant van de grens. De soldaten schoten terug, maar kwamen toen onder vuur van mortiergranaten.

  Op dat moment greep de Israëlische luchtmacht in en een onbemand vliegtuig vuurde een raket in de richting van de vier terroristen die probeerden te vluchten in een truck die was uitgerust met een zwaar machinegeweer.

  IDF woordvoerder kolonel Peter Lerner zei dat het ” een korte uitwisseling” was geweest en noemde de IAF-reactie “productief”. Hij doelde op het feit dat de vier ISIS terroristen werden gedood.

  Aanvullende reactie
  Op maandagochtend kwam de Israëlische luchtmacht opnieuw in actie tegen de Jaish Khaled Ibn al-Walid Brigade die werd vernoemd naar Khaled Ibn al-Walid, een topgeneraal in Mohammed’s leger, die in de zevende eeuw leefde en stierf tijdens een oorlog in Syrië.

  Deze keer werd een verlaten UNDOF-basis die ISIS gebruikte als operationeel centrum gebombardeerd met niet minder dan tien 1000-kilo bommen.
  “Dit is een aanvullende reactie op de aanval van gisteren, en hij was gericht op het voorkomen van meer terroristische activiteit vanuit de ISIS-basis, die zoals we zagen, een aanzienlijke bedreiging vormt,” zei de IDF in een verklaring.
  Het ging om de basis van waaruit de vier terroristen voorafgaand aan hun aanval op de Golani-patrouille waren vertrokken.

  ‘Operationele fouten’
  Analisten en experts in Israël kwamen al snel tot de conclusie dat de aanval van het ISIS-filiaal niet het begin van een oorlog tussen Israël en de islamitische staat was.
  De reden voor de aanval was wellicht een interne ruzie, frustratie over het afbrokkelende ISIS-kalifaat of wellicht een reactie op een Israëlische provocatie zeiden de analisten, terwijl anderen spraken over operationele fouten aan de kant van de IDF.

  Ha’aretz-analist Amos Harel ging zelfs zo ver om te suggereren dat het Syrische grensgebied rustig was geweest en beweerde dat “milities de grens rustig houden en ervoor zorgen dat de extremistische opstandelingen ver van de grens blijven, vooral de aan Al-Qaeda gelieerde groep voorheen bekend als het Al-Nusra front”, aldus Harel. De realiteit is echter enigszins anders.

  Khader
  Het Syrische leger werkt samen met de door Iran gesteunde sjiitische milities aan het heroveren van de provincie Kuneitra die grenst aan Israël. Twee weken geleden lanceerde Jabhat Fatah al-Sham – voorheen bekend als Jabhat al-Nusra –, een islamitische rebellengroep, een massale aanval op het druzendorp Khader aan de overkant van de Israëlische grens bij Magdal Shams op de noordelijke Golanhoogvlakte.

  Hassan Fagredin, een druzische politieke activist uit Magdal Shams, vertelde deze verslaggever dat negen druzische strijders en vijftig islamitische rebellen werden gedood in de strijd. Zijn getuigenis bevestigde een NOW Libanon-verslag van 14 November waarin werd gemeld dat er een grote veldslag had plaatsgevonden tussen het Syrische leger en zijn bondgenoten en een Jabhat Fatah al-Sham geleide islamistische coalitie die probeerde om Khader te veroveren.

  Khader is één van de drie bolwerken die Assad steunen in de buurt van de Israëlische grens. Fagredin, die zei dat hij loyaal aan Assad is gebleven, omdat de Syrische dictator de enige is die de veiligheid van de druzische minderheid in Syrië garandeert. Hij zei dat het Syrische leger de overhand heeft in de langdurige strijd tegen de islamitische rebellengroeperingen in het grensgebied.

  De druzische activist suggereerde dat de ISIS-aanval op Israël te maken zou kunnen hebben met de woede in Syrië over de activiteiten van Israël op de Golanhoogvlakte. De Israëlische regering is van plan om de bestaande Joodse dorpen op een grote schaal uit te breiden en ​​wil ook nieuwe dorpen bouwen op de in 1967 veroverde hoogvlakte .

  Assad vs. rebellengroepen
  Fagredin zei dat er recentelijk meer gevechten zijn geweest tussen het leger van Assad en de rebellen in het grensgebied met Israël. Dit werd ook bevestigd door buitenlandse journalisten nabij de Kuneitra-observatiepost tien kilometer van Magdal Shams.

  Ze vertelden mij dat ze hadden gezien hoe de Assad-alliantie onlangs rebellen posities in de buurt van de verlaten UNDOF basis bij Kuneitra had aangevallen. Met behulp van een verrekijker kun je de gebombardeerde gebouwen in de buurt van de verlaten VN-basis aan de Syrische kant van de grens zien, zeiden ze.

  De pro-Assad coalitie belegert naar verluidt ook de door rebellen gecontroleerde steden in de Kuneitraprovincie, terwijl de islamistische opstandelingen vaak raketten en mortiergranaten afvuren op de door Assad gecontroleerde plaatsen in de regio.

  In september deed de islamistische coalitie een nieuwe poging om de opmars van de pro-Assad coalitie te stoppen, maar het offensief eindigde in een volslagen mislukking volgens Al Masdar News.

  Falend offensief
  De laatste overslag van de Syrische burgeroorlog naar Israël komt een jaar nadat de pro-Assad coalitie een groot offensief startte dat al zou hebben moeten resulteren in een overwinning op de islamistische rebellen in Kuneitra. Echter, de situatie in het gebied bewijst dat Assad het soort grootscheepse offensief dat op dit moment plaatsvindt in Aleppo nodig heeft om zijn doel op de Golanhoogte te realiseren.

  De opmars van de pro-Assad coalitie in Kuneitra wordt ook belemmerd door het feit dat de islamistische groeperingen in het gebied steeds meer samenwerken. Een aantal van hen hebben recentelijk ook trouw gezworen aan ISIS.

  De strijd om de controle van Khader liet zien dat de Islamistische coalitie verre van verslagen is en dat Jabhat Fatah al-Sham en ISIS op lange termijn een gevaar voor Israël kunnen opleveren. De IDF is daarom bezig om zich voor te bereiden op meer incidenten zoals die van zondag.

  Een aantal kilometers van de uitkijkpost bij Kuneitra waren op maandag een groot aantal pantservoertuigen en tanks bezig om een oefening te houden en de Israëlische luchtmacht heeft voortdurend onbemande vliegtuigen in de lucht die de grens monitoren.

  UPDATE:
  Israël’s grens met Syrië is al een tijd lang niet meer de meest rustige, zoals dat 45 jaar wel het geval was. De burgeroorlog in Syrië slaat van tijd tot tijd over naar Israël zoals hierboven beschreven in het verslag over de ISIS aanval op de IDF afgelopen zondag.

  Daarnaast is de Israëlische luchtmacht regelmatig gedwongen om in actie te komen tegen Hezbollah in Syrië. Premier Netanyahu gaf in april toe dat het om tientallen acties gaat.

  De Sjiitische terreurorganisatie is tegenwoordig hoofdzakelijk actief in het door burgeroorlog verscheurde land en helpt het regime van Bashar al-Assad in de bloedige oorlog tegen Soenitische Islamistische rebellen. Verder assisteert Hezbollah bij de Iraanse pogingen om Syrië te veranderen in een vazalstaat en om een corridor te creëren die Iran verbindt met de Golanhoogvlakte.

  De samenwerking tussen Hezbollah en Iran in Syrië is een bron van zorg voor Israël dat niet zal toestaan dat Iran haar plannen in het land realiseert, heeft Premier Benjamin Netanyahu eerder deze maand laten weten. Om die reden komt de Israëlische luchtmacht van tijd tot tijd in actie in Syrië.

  Dit was ook het geval in de nacht van dinsdag op woensdag toen een Israëlisch gevechtsvliegtuig vier raketten afvuurde op een wapentransport bestemd voor Hezbollah in de buurt van Damascus. Volgens Iraanse media vuurde de Israëlische straaljager de raketten op twee doelen vanuit Libanon.

  Dit is eerder gebeurd en het feit dat de Israëlische luchtmacht het Libanese luchtruim gebruikt voor aanvallen op Hezbollah in Syrië heeft te maken met de aanwezigheid van de Russische luchtverdedigingssystemen S300 en S400 in Syrië. Deze systemen registreren iedere beweging van vliegtuigen in het Syrische luchtruim en zelfs daarbuiten en de Russen kunnen daardoor ieder vliegtuig dat het luchtruim van Syrië binnendringt uit de lucht halen met raketten.

  Israël heeft met de Russen een soort overeenkomst gesloten die moet voorkomen dat Israëlische acties tegen Hezbollah en Iran in Syrië tot een confrontatie met het Russische leger zullen leiden. Desondanks lijkt Israël nu te hebben besloten om geen risico’s te nemen en niet meer diep in Syrië te penetreren tijdens acties tegen Iran en Hezbollah.

  Dat is een zorgwekkende ontwikkeling omdat Iran gestaag verder werkt aan haar plan om na Libanon ook Syrië, Irak en Jemen om te vormen tot vazalstaten. De Iraanse activiteiten in Syrië hebben verder tot doel om een nieuw front te creëren op de Golanhoogvlakte vanwaar uiteindelijk een aanval moet beginnen die tot de ondergang van Israël zou moeten leiden.

  Dit is altijd al het plan geweest, zoals de naam van de brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor acties in het buitenland duidelijk maakt.

  Die brigade draagt de naam Al-Quds (Jeruzalem) en wordt geleid door generaal Qasem al-Soleimani die nu in Mosul de acties tegen ISIS overziet. Soleimani is ook regelmatig in Syrië en heeft daar een sjiitische strijdmacht van tenminste 25,000 man opgezet die nu Assad helpen bij het heroveren van het oostelijke deel van Aleppo.

  Over de auteur