fbpx
 • Premier Netanyahu ontmoet de Russische president Poetin in Moskou. - Foto: Haim Zach / GPO
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Obama lonkt naar Palestijnen, Israël naar Rusland

  Yochanan Visser - 4 november 2016

  President Barack Obama van de Verenigde Staten maakt zich op voor zijn laatste overval op Israël als we de Israëlische media en overheidsfunctionarissen mogen geloven.

  De regering van de VS heeft het Palestijnse leiderschap verteld dat men moet wachten tot na de presidentsverkiezingen van 8 november met het voorleggen van een – voor Israël gevaarlijke – ontwerpresolutie aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die resolutie zal gaan over de zogenaamde illegaliteit van de Israëlische ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria en zal waarschijnlijk een tijdslimiet vastellen voor de Israëlische terugtrekking uit het gebied dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd op Jordanië.

  “Als die resolutie ter stemming wordt gebracht, zal de VS niet zijn veto-recht gebruiken”

  Als de Palestijnen het voorstel wel vóór 8 november zullen indienen dan zal de regering Obama haar veto gebruiken tegen de resolutie volgens de pro-Palestijnse Israëlische krant Ha’aretz. Na de verkiezingen, het is blijkbaar een heel andere zaak. De Palestijnse Autoriteit heeft naar verluidt voldaan aan de eis die ook werd gesteund door Egypte, dat probeert om een alternatieve vredestop in Moskou te organiseren in plaats van het Franse initiatief dat eveneens een dwingende regeling van het conflict voorstelt.

  Israël heeft het Franse initiatief afgewezen en zal niet deelnemen aan een eventueel te organiseren conferentie over het voorstel. Een niet nader genoemde Palestijnse functionaris vertelde Ha’aretz dat de PA nog overleg pleegt over de VN-motie en dat hij niets kon zeggen over eventuele Amerikaanse steun voor de motie.

  ‘Jacht geopend’
  “De jacht op Israël in de Veiligheidsraad zal op 9 november worden geopend,” schreef Jerusalem Postcolumnist Caroline Glick in haar column afgelopen vrijdag. Ze vergeleek Obama’s boodschap aan de Palestijnen met wat mafiabaas Michael Corleone zei in de film Godfather 2 over het lot van zijn broer, nadat die hem verraden had: “Ik wil niet dat er iets met hem gebeurt terwijl mijn moeder nog leeft,” zei Corleone in de film.

  De Israëlische regering is zeer bezorgd over de mogelijkheid dat Obama zal weigeren om haar veto te gebruiken tegen de Palestijnse resolutie na de nieuwste crisis in de relatie tussen de VS en Israël over een nieuw bouwplan in Shilo in Samaria. Dat plan moet een oplossing bieden voor de bewoners van de ongeautoriseerde buitenpost Amona die, als er niets gebeurt, zal worden gesloopt in december.

  Hoewel Israël’s topdiplomaat Dore Gold, die vorige week aftrad, heeft gezegd dat eventuele Amerikaanse steun voor een nieuwe Veiligheidsraadresolutie – die Israël zal dwingen terug te keren naar de onverdedigbare bestandslijnen van 1949 – in strijd zal zijn met toezeggingen aan Jeruzalem door Washington sinds 1973, zal Obama er geen probleem mee hebben om deze toezeggingen te negeren.

  Glick schreef in haar column dat het waarschijnlijk is dat kort na de Amerikaanse verkiezingen op 8 november, de Maleisiërs of de Egyptenaren de resolutie die de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria als illegaal definieert zullen indienen. “Als die resolutie ter stemming wordt gebracht, zal de VS niet zijn veto-recht gebruiken”, voorspelde ze.

  Glick adviseerde de Israëlische regering om een ‘bevriend land’ in de Veiligheidsraad ervan te overtuigen om een evenwichtige resolutie in te dienen die tegenwicht moet bieden aan de ‘Palestijnse’ resolutie. Op die manier zou Israël Obama schaakmat kunnen zetten en het gevaarlijke Palestijnse initiatief kunnen torpederen.

  Deal met Rusland
  De JPostcolumnist stelde voor om de Russische president Vladimir Poetin om te praten over een deal die een Russisch veto garandeert in ruil voor een Israëlische lobby bij het Congres over de annulering van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Die sancties werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim.

  “Israël heeft niets te maken met dat conflict en de sancties zijn niet effectief. Poetin zou akkoord kunnen gaan met zo’n deal aldus Glick omdat hij opnieuw een vacuüm (in het Midden-Oosten) zal opvullen en door Israël te verdedigen Obama zal vernederen, schreef Glick.

  Afgelopen maandag werd duidelijk dat Israël haar advies lijkt te hebben opgevolgd. Ha’aretz meldde dat hoge functionarissen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week hun ernstige bezorgdheid over de resolutie uitspraken tegenover de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov die een bezoek bracht aan Jeruzalem.

  Gatilov zei na de vergadering dat de “acties van de Veiligheidsraad voorzichtig genoeg moeten zijn om de mogelijkheid van een herstart van bilaterale gesprekken niet te ondermijnen. Er is een idee over een (VN) resolutie betreffende de nederzettingen. Er is een initiatief van de Arabische Liga over deze kwestie,” zei Gatilov.

  “In feite zullen niet alle Arabische staten unaniem een dergelijke resolutie ondersteunen; velen onder hen begrijpen de gevoeligheid van de materie. Persoonlijk denk ik dat een resolutie in een gedwongen manier niet zal worden goedgekeurd, ” vertelde Gatilov terwijl hij zinspeelde op een Russisch veto.

  De deal die Israëlische functionarissen waarschijnlijk met de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken bespraken is dat Israël zal deelnemen aan de vredestop in Moskou. Zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als PA leider Mahmoud Abbas hebben hun bereidheid om deel te nemen aan deze top uitgesproken, zei Gatilov in Jeruzalem vorige week.

  Russische comeback
  Voor Poetin zal het organiseren van zo’n top over het langst slepende conflict in het Midden-Oosten een bevestiging zijn van Ruslands comeback als supermacht in de wereld. De top zal verder de positie van de Russen, die grotendeels de plaats in namen van de Verenigde Staten in de turbulente regio, versterken.

  Premier Netanyahu geeft al geruime tijd blijk van zijn inzicht in deze dramatische verandering in de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten en heeft om die reden al vier keer een bezoek gebracht aan Moskou het afgelopen jaar.

  De Israëlische premier spreekt de Russische president gemiddeld eens per twee maanden telefonisch en is er tot nu toe in geslaagd om manoevreerruimte voor de Israëlische luchtmacht te behouden nadat de Russen geavanceerde luchtverdediging systemen in Syrië installeerden. Deze systemen – de S-300 en de S-400 – bestrijken ook een groot deel van Israël en zouden de acties van de IAF ernstig kunnen frustreren.

  Over de auteur