fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Chanoeka in Den Haag: licht overwint duister èn kou

  29 december 2016

  Meer dan 1000 mensen kwamen gisteravond in Den Haag bij elkaar om samen de vijfde avond van het Joodse Chanoeka-feest te beleven.

  Centraal stond de grootste menora ter wereld, die was opgesteld voor het Vredespaleis. Pas halverwege de middag werd het Vredespaleis, waar onder meer het Internationaal Gerechtshof is gevestigd, zichtbaar toen de mist optrok. Tijdens het Chanoeka-evenement leverde dat mooie plaatjes op.

  De bijeenkomst werd geopend door rabbijn Katzman, namens de Joodse gemeenschap van Den Haag: “Met chanoeka ontsteken we thuis de lichtjes van de menora, maar dan wel zo dat ze ook op straat te zien zijn. Vandaag ontsteken we het licht op straat, en ook nog eens op een symbolische plek”, refereerde hij naar de locatie voor het Vredespaleis. “Ik wil niet negatief spreken over de VN”, voegde Katzman daaraan toe, “maar als we de duisternis willen verdrijven zullen we dat moeten doen met het verspreiden van licht. Dat is wat we hier vandaag doen.”

  De zes kaarsen van de menora werden aangestoken door voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Verbeet: “Ik hecht waarde aan herdenken, maar roep tegelijkertijd op om waakzaam te blijven voor intolerantie. Een samenleving vormen is complex en kan alleen als we verschillen respecteren.” Nadat Verbeet de middelste kaars voor haar rekening had genomen was het aan rabbijn Jacobs om de vijf overige kaarsen te ontsteken. De heer Lustig sprak als vertegenwoordiger van de staat Israël de bijbehorende zegenspreuk uit.

  Ook hofstad-burgemeester Jozias van Aartsen sprak een warm woord: “Den Haag koestert zijn Joodse bevolking.” Dat die waardering wederzijds is werd onderstreept met het cadeau dat Van Aartsen aan het einde van de avond kreeg aangeboden door de Joodse gemeenschap van Den Haag.

  De andere sprekers tijdens het evenement waren CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers, SGP-Europarlementariër Bas Belder, CvI-voorzitter Dick Schutte en Jack van der Tang van Pillar of Fire. Zij spraken allen in geloof en vertrouwen uit dat het licht het zal winnen van het duister en recht van onrecht.

  Bekijk ook deze video’s: