fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De waarheid over Amona

  23 december 2016

  In Israël liepen de gemoederen de afgelopen weken hoog op rond de kwestie Amona, een zogenaamde ‘buitenpost’, een opnieuw gevestigd Joods dorpje in Samaria. Het dorpje wordt gezien als illegaal, maar zoals zo vaak gebeurt bij dergelijke discussies nemen vooronderstellingen en politieke voorkeuren de overhand. Freelance journaliste Geja Lahpor verdiepte zich in het onderwerp.

  De ontruiming van de buitenpost Amona gaat niet om land of om een juridische kwestie, maar om een ethisch dilemma, want er zijn voor dat stukje grond van zo’n 50 hectare nooit Palestijnse eisers geweest. Er hebben ook nooit Arabieren of Palestijnen gewoond. Amona, één van de oudste ‘nederzettingen’, is symbolisch geworden en dient als jurisprudentie voor alle andere Joodse dorpen in betwist gebied. Daarnaast is een ‘nederzetting’ (vestiging) geen bezetting. Bezetting is een internationale rechtsterm die verwijst naar buitenlandse aanwezigheid op het grondgebied van een andere staat. En aangezien er in het betwiste gebied feitelijk geen Palestijnse staat bestaat, mogen de Joden op het door de volkenbond toegewezen land, op hun eigen land, bouwen.

  Benjamin
  Amona, een vredig klein dorpje met witte huisjes, waar veertig gezinnen wonen, ligt in het stamgebied Benjamin in Samaria (‘Westbank’) en is een buitenpost van Ofra. De naam van het dorpje Kfar Ha Ammonai, Amona dus, is afkomstig van een Ammonitisch dorp, genoemd door Jozua als het erfdeel van de Benjaminieten, samen met Ofra, Jericho, Bethel, Shilo en andere plaatsen in Judea en Samaria, vermeld in Jozua 18:24.

  Maar hoe zit het nu precies met Amona? In 1995 vestigden zich een groepje Joden op de kale heuvel van Amona waar niemand woonde, aangemoedigd door de regering Sharon, en bebouwde het gebied, wat tot grote bloei kwam door wijngaarden, vijgenbomen, landbouw en veeteelt. De regering zorgde voor de infrastructuur. Als je gelooft wat er in de Bijbel staat, zie je dat zo’n 3000 jaar geleden de profeet Ezechiël reeds profeteerde: “Gij bergen van Israël, zult uw takken voortbrengen en uw vruchten dragen voor Mijn volk Israël, want zijn komst is nabij” (de (terug)komst van het Joodse volk).

  Privébezit van Palestijnen?
  Toen Jordanië de gebieden Judea en Samaria in 1950 annexeerde, heeft koning Hoessein dit verkaveld omdat geen enkel land deze gebieden erkende, behalve Groot-Brittannië. Hij gaf dit aan lokale leiders (mukhtars), die de percelen moesten registreren op de naam van families, maar deze personen wisten niet eens dat dit op hun naam stond, het stond uitsluitend op papier, en er gebeurde dus ook niets met de grond. Tot nu toe heeft dan ook niemand aanspraak gemaakt op dit grondbezit. Van de 50 hectare zou het gaan om een half hectare volgens het Jerusalem District Court, waarvoor compensatie is aangeboden aan de vermeende grondbezitters, maar dit werd door hen afgewezen.

  De NGO’s Yesh Din, het Soros netwerk en andere links georiënteerde, buitenlandse organisaties, hebben samen met Peace Now een rechtszaak voorbereid, gefinancierd en voor het Hoog Gerechtshof gebracht, zodat vermeende Palestijnse eigenaren alleen maar naar het gerechtsgebouw hoeven te komen om te verklaren dat dit hun eigendom is. In 2006 werden om deze reden al 9 huizen afgebroken.

  Deze organisaties hebben een politieke agenda, maar de politieke correctheid en de angst voor de internationale druk en verontwaardiging heeft het Hoge Gerechtshof doen besluiten om dit te laten gebeuren. De Bijbelse correctheid zou een duurzamer en betere oplossing brengen.

  Reactie inwoners Amona
  De inwoners van Amona richten zich in wanhoop tot God. Eli Greenberg: “God heeft ons dit land beloofd, en de regering heeft ons aangemoedigd deze kale heuvel tot bloei te brengen, en met Gods hulp is dit gelukt”. Een vijfjarig meisje reageert: “Als God Jozua hielp, zal Hij ons ook helpen”.

  Staat dít dorpje de vrede in de weg, of zijn het eerder de honderden steekpartijen, zelfmoordaanslagen en raketten?

  Over de auteur