fbpx
 • PA-onderhandelaar Saeb Erekat ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bewijs voor Amerika’s steun aan resolutie 2334

  Yochanan Visser - 2 januari 2017

  Nadat de regering Obama besloot om geen veto uit te spreken over een nieuwe anti-Israël resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ontstond er grote woede in Israël vorige week.

  Die woede werd nog verergerd door een regelrecht schandaal over de leugens die de huidige Amerikaanse regering verspreidde over haar betrokkenheid bij het tot stand komen van resolutie 2334 die Israël veroordeelde voor de bouw van ‘illegale nederzettingen’ en in feite opriep tot het herstellen van de wapenstilstandslijnen van 1949 inclusief deling van Jeruzalem.

  ‘Wat Kerry wegliet in zijn toespraak was dat hij helemaal naar Wellington reisde om de anti-Israëlresolutie met Murray McCully, de minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland te bespreken.’

  Ontkenning
  Obama-officials ontkenden glashard dat Amerikaanse diplomaten betrokken waren geweest bij het opstellen van de resolutie en de lobby die tot aanvaarding ervan leidde. Afgelopen woensdag ontkenden zowel het Witte Huis als het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een bijeenkomst tussen een Palestijnse delegatie en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, in het bijzijn van Obama’s nationale veiligheidsadviseur Susan Rice, had plaatsgevonden.

  “Dit is een totaal verzinsel. Deze bijeenkomst heeft nooit plaatsgevonden, schreef Ned Rice de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in de V.S. State Departmentwoordvoerder John Kirby ontkende ook dat de ontmoeting had plaatsgevonden: “Beweringen in uw artikel zijn verkeerd. Een dergelijke bijeenkomst heeft niet plaatsgevonden”, schreef Kirby in een Twitter bericht naar The Times of Israël (TOI).

  TOI had eerder gerapporteerd over de Egyptische media die de notulen van de vergadering tussen Kerry, Rice en de Palestijnse delegatie onder leiding van PA-hoofdonderhandelaar Saeb Erekat hadden gepubliceerd op dinsdag.

  De Egyptische nieuwssite Al-Youm Al-Sabea, die wordt beschouwd als de spreekbuis van president Abdel Fatah Al-Sisi had waarschijnlijk een kopie van de notulen gekregen van de regering van President Al-Sisi die eerder de indiening van de bewuste anti-nederzetting resolutie voor onbepaalde tijd had uitgesteld na druk van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump.

  De boosheid van de Egyptische president heeft te maken met de manier waarop de regering-Obama opereerde nadat Egypte de motie eerder vorige week introk en met de voortdurende steun van Obama voor de Moslim Broederschap.

  De ontkenningen over de betrokkenheid van de regering Obama bij de overval op Israël in de Veiligheidsraad van de VN zijn echter gemakkelijk te ontmaskeren als leugens.

  Bezoek Palestijnse delegatie
  Zowel de Palestijnse– als de Israëlische media meldden medio december dat een Palestijnse delegatie tussen 12 en 15 december twee keer het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington had bezocht. Het doel van de delegatie was om Obama over te halen om de de resolutie anti-Israël resolutie niet te torpederen met een veto bij de stemming in de Veiligheidsraad.

  De pro-Palestijns Israëlische krant Ha’aretz, meldde bijvoorbeeld op 12 december dat de Palestijnse delegatie in Washington was aangekomen: “De Palestijnse Autoriteit is geïnteresseerd om tot een akkoord te komen met de aftredende regering van de Amerikaanse president Barack Obama om een Amerikaans veto over een aankomende resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vermijden”, schreef Ha’aretz.

  De Israëlische krant citeerde Palestijnse functionarissen en westerse diplomaten die hadden gezegd “dat de de resolutie kritiek zou bevatten op de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.”

  Verder was er The Times of Israël, die meldde 14 december dat “Saeb Erekat en Majed Faraj, de directeur van de Algemene Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit, een bijeenkomst hielden die dinsdag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarin het vredesproces en de groeiende dreiging van regionale instabiliteit veroorzaakt door de terreurorganisatie islamitische Staat werden besproken”.

  De Israëlische nieuwssite meldde ook dat er ten minste twee bijeenkomsten hadden plaatsgevonden, een met Kerry en de ander met Rice en Stuart Jones, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten Zaken.

  TOI schreef ook dat het onderwerp van de vergadering de zogenaamde tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict was geweest. Het State Department had zelfs een verklaring afgegeven na de vergadering waarin stond dat de tweestatenoplossing de “enige manier is om een duurzame vrede die voldoet aan de Israëlische en Palestijnse veiligheidsbehoeften en het Palestijnse streven naar een eigen staat te bereiken”. Die duurzame vrede zou een einde maken aan “de bezetting die begon in 1967”, en alle permanente statusproblemen oplossen, aldus de verklaring.

  Meer bewijs
  Er is nog meer. Omri Ceren, directeur van het Israël Project, tweete begin vorige week dat het Al-Youm Al-Sabeatranscript duidelijk aantoonde dat er twee bijeenkomsten waren geweest tussen de Amerikanen en de Palestijnse delegatie. “De eerste was tussen Kerry en twee Palestijnse functionarissen 12 december, en aan de latere vergadering nam ook Rice deel. Dit was de bijeenkomst die werd gebruikt om te werken aan de tekst van de resolutie tegen Israël”, aldus Ceren.

  Een ander bewijs over de collaboratie van de regering Obama met de PA tegen Israël kwam van de Amerikaanse ambassade in Brussel die een samenvatting van het besprokene op de bijeenkomst van Kerry met de Palestijnse functionarissen door woordvoerder John Kirby van het State Deparment publiceerde op Twitter.

  Verder was er de erkenning door Kerry zelf, dat de Verenigde Staten de drijvende kracht achter resolutie 2334 was geweest. Afgelopen woensdag, tijdens zijn 70-minuten durende speech over Israël’s vermeende tegenwerking van het vredesproces en de tweestatenoplossing, wees Kerry eerst de notie dat de regering-Obama op de een of andere manier de drijvende kracht achter deze resolutie waren geweest, sterk af.

  Echter, onmiddellijk daarna sprak hij zichzelf tegen en leverde het bewijs dat de regering-Obama wel degelijk betrokken was geweest bij het creëren van de hinderlaag op Israël in de Veiligheidsraad.

  “We hebben duidelijk gemaakt aan anderen, waaronder leden van de Veiligheidsraad, dat het mogelijk was dat wanneer de resolutie evenwichtig zou worden en verwijzingen naar opruiing en terrorisme zou gaan bevatten, dat het mogelijk was de Verenigde Staten die dan niet zou blokkeren. Dat is de gangbare praktijk met resoluties van de Veiligheidsraad,” zei Kerry.

  Een van ‘die anderen’, was Nieuw-Zeeland, dat een van de landen in de Veiligheidsraad was die de resolutie sponsorde nadat Egypte hem introk. Wat Kerry wegliet in zijn toespraak was dat hij helemaal naar Wellington reisde om de anti-Israëlresolutie met Murray McCully, de minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland te bespreken.

  “Een van de onderwerpen tijdens gesloten deurgesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de regering van Nieuw Zeeland vandaag was een mogelijke resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict,” schreef The New Zealand Herald op 13 november vorig jaar.

  De krant voegde eraan toe dat Kerry en McCully de mogelijkheid dat Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten de resolutie zouden gaan sponsoren hadden besproken.

  De regering Obama blijft er echter bij haar bewering dat al deze feiten verzinsels zijn.

  Thema

  obamaVN

  Over de auteur