fbpx
 • Ondernemers luisteren naar Shirley Katzir die uitleg geeft over project Eden - Foto: Ruud van Ginkel
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Ondernemers

  Ondernemersreis platformen CvI en SGP

  14 januari 2017

  Enkele ondernemers van ondernemersplatform Bouwen met Israël van Christenen voor Israël reisden van 9 – 14 januari samen met ondernemers van het ondernemersplatform van de SGP naar Israël.

  In totaal namen twintig bedrijven deel aan de reis. Het totaal aantal deelnemers bedroeg 28 personen. Onder hen waren onder anderen prof. Elbert Dijkgraaf en Henri Krooneman namens de SGP en Ruud van Ginkel namens Christenen voor Israël. Het doel van de reis was om de samenwerking tussen Nederland en Israël te bevorderen en om ondernemers kennis te laten maken met dit schitterende land met onbegrensde mogelijkheden. Het was voor verschillende ondernemers de eerste keer dat zij hun voeten zetten in het beloofde land en het heeft op hen allen een diepe indruk gemaakt.

  Bezoek aan de ambassade
  Na een vlucht van 4,5 uur kwamen wij aan in Israël en vertrokken wij gelijk naar de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Herzliya. De ontvangst was heel hartelijk en ambassadeur Gilles Beschoor-Plug, zijn vrouw en de staf verwelkomden ons en de ambassadeur en de heer Arjen Kool, hoofd van de Innovatie en Investment Unit, hielden toespraken waaruit naar voren kwam dat Israël een bloeiende economie heeft en dat er veel kansen zijn voor Nederlandse ondernemers om zaken met Israël te doen. Nederland wordt als toegangspoort naar Europa gezien. Duidelijk was dat de door de Nederlandse regering aangenomen SGP-motie enorm geholpen heeft om de neuzen in Nederland de positieve kant op te krijgen. Harold van Ouwerkerk vertelde over de manier waarop zij als gezin in Israël terecht waren gekomen en hoe zij daar zaken doen.
  Na gebruik te hebben gemaakt van het heerlijke buffet vertrokken wij naar ons hotel in Tel Aviv, waar wij met een aantal ondernemers nog fijne gesprekken hebben gevoerd en waarin bleek dat men zeer gemotiveerd was om aan deze reis deel te nemen.

  Startup nation
  Dinsdagmorgen werden wij na een uitgebreid ontbijt opgehaald door de bus die ons naar onze eerste meetings bracht in Tel Aviv. We bezochten startende ondernemingen en organisaties die startende ondernemers helpen bij het starten van een onderneming. Het aantal startups is in Israël zeer hoog. Het zijn er meer dan 7000. De aanpak van de startende ondernemers is over het algemeen zeer efficiënt. Men denkt in oplossingen en het is geen schande als met toch onverhoopt het gestelde doel niet kan bereiken. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om dit te voorkomen. De Israëlische ondernemers zijn gewend te moeten overleven onder vaak moeilijke omstandigheden. Zij krijgen steun van verschillende organisaties en zij gaan ervoor!
  ’s Middags vinden er individuele gespreken plaats met Israëlische ondernemers. Hieruit blijkt dat er echt zaken gedaan kunnen worden.

  Project Eden
  Woensdag staat de landbouwtour op het programma. We vertrokken vroeg uit het hotel en reisden vanuit Tel Aviv naar het zuiden. Via Ashkelon bezochten we eerst de kibboets Karmia. Voor het ondernemersplatform van Christenen voor Israël een bekende plaats. Hier is de stichting Eden gevestigd waar, onder leiding van Shirley Katzir 60 meisjes in de leeftijd van 12-18 jaar worden opgevangen en begeleid. Shirley hield een zeer inspirerende speech waarin zij het werk van de stichting nader toelichtte. Enkele jaren geleden is er door het ondernemersplatform van Christenen van Israël een verkoopwagen geschonken om de meisjes – die een zeer laag gevoel van eigen waarde hebben gekregen door wat hen is overkomen in hun jeugd – weer in contact te brengen met de maatschappij. Deze wagen wordt nu heel veel ingezet op plaatsen waar veel mensen komen en wij hebben daar ook koffie gedronken. Het project kan als geslaagd worden beschouwd en door deze mogelijkheid veranderen er levens van jonge mensen!
  De aanwezige ondernemers waren zeer onder de indruk en stelden voor om een inzameling te houden zodat er op termijn een tweede, eenvoudigere verkoopwagen geschonken kan worden.
  Hierna bezochten wij de kibboets Karmia en hoorden dat hier 450 koeien worden gehouden die een enorme melkproductie leveren.

  Landbouw
  We bezochten ook Kibboets Sa’ad. Deze ligt slechts drie kilometer van de grens met Gaza. Hier zijn vele rakketten vanuit Gaza ingeslagen, maar door God’s bescherming zijn er gelukkig geen slachtoffers gevallen. Er is hier ook een grote kwekerij van prachtige amaryllissen, waar met kennis uit Nederland gekweekt wordt.
  Na het bezoek aan de kibboetsiem vervolgden wij onze weg naar het Gilat Research Institute in Gilat. Dit instituut houdt zich bezig met agrarisch onderzoek voor droge gebieden. Het ontwikkelt managementtechnieken voor kosteneffectief en kwalitatief watergebruik, ziektebeperking, aanplanten, oogsten en grondsoorten. Wetenschappers van dit instituut zijn bijvoorbeeld in staat geweest om de productie van olijfolie te bevorderen.
  Na veel indrukken te hebben opgedaan vertrokken wij naar Jeruzalem waar we ‘s avonds de prachtige Sound and Lights Show in de Davidcitadel bezochten.

  Kansen en mogelijkheden
  Donderdag stond in het teken van een bezoek aan het Ministerie van Buitenlandse zaken. Hier kregen wij drie briefings die zeer verhelderend waren. De onderwerpen waren: Israël en Nederland, Israël in het Midden-Oosten en Economische betrekkingen Israël-Nederland. Deze lezingen waren zeer interessant en concluderend kun je zeggen dat het een heel trieste zaak is dat Israël continu moet balanceren en de bedreigingen vanuit de wereld moet analyseren en daarop moet reageren. Toch zijn er ook enorme kansen en mogelijkheden om met dit land en dit volk samen te werken.
  Een aantal ondernemers brachten hierna nog een bezoek aan Jeruslem Venture Partners (JVP). Hier werken 200 professionals samen aan technologische innovatie. Techneuten, kunstenaars en ondernemers komen samen om bedrijven op te bouwen. JVP bereikt duizenden mensen in Jeruzalem en omgeving waaronder meer dan 3000 kwetsbare kinderen en hun families.

  Jeruzalem
  Op vrijdag bezochten wij Jeruzalem onder leiding van een gids. We begonnen in Yad Vashem, daarna de Olijfberg, Gethsemané, de Westelijke muur en wandelden vandaar via de Joodse wijk naar de Jaffapoort. ’s Avonds werden wij uitgenodigd bij het Hinenicentrum waar wij met Benjamin Philip de Sjabbatsmaaltijd mochten meemaken.

  Zaterdagmorgen vertrekken wij weer naar Nederland en mogen wij terug zien op een geweldig mooie reis waarin wij God’s nabijheid hebben mogen ervaren in de bezoeken, afspraken, dagsluitingen en de onderlinge contacten.

  Thema

  ondernemers

  Over de auteur