fbpx
 • Een lachende vrouw met haar kleinkind na het ontvangen van een voedselpakket.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Extreme weersomstandigheden in onrustig Oekraine

  Koen Carlier - 10 februari 2017

  Op maandag 6 februari hebben we met zestien vrijwilligers duizend noodvoedselpakketten ingepakt bij de groothandel. Aan het eind van de middag kwam een vrachtwagen de pakketten ophalen. Alles verliep volgens plan en de vrachtwagenchauffeur kwam op tijd. De duizend zojuist ingepakte noodvoedselpakketten werden netjes ingeladen. Ik maakte een praatje met de chauffeur. Hij wilde nog absoluut die avond vertrekken voor een rit van minimaal twaalf uur. Ik raadde hem toch aan om de volgende morgen vroeg te vertrekken, in plaats van de hele nacht door te rijden. Maar hij bleef bij zijn plan.

  Vanaf maandagnacht tot woensdagavond heeft het in Oekraine aan één stuk door gesneeuwd, waardoor veel wegen werden afgesloten voor vrachtverkeer. Wanneer de vrachtwagen dinsdagmorgen zou zijn vertrokken, had hij zelfs niet kunnen rijden vanwege het verbod. Die nachtrit is gelukkig goed verlopen zonder pech. Komende maandag mogen de meest behoeftige en kwetsbare mensen hun noodvoedselpakket komen ophalen.

  Extra verzoeken om voedselhulp
  We krijgen steeds meer verzoeken voor extra noodvoedselpakketten, speciaal uit het oosten waar het geweld oplaait. Volgende week gaat opnieuw een grote vracht naar het oosten, voor de steden Slavjansk en Kramatorsk. Enkele van onze medewerkers gaan daar de voedselpakketten uitdelen. Ook willen we de Joodse vluchtelingen uit Donetsk die nu in Mariupol verblijven een bezoek brengen. En weer een andere vracht gaat richting de Roemeense grens. Kortom, er is veel aan de hand.

  We hadden gehoopt dat vijfduizend noodvoedselpakketten voldoende zouden zijn, maar helaas zullen we het dubbele nodig hebben, vooral vanwege het oplaaiende geweld in het oosten, de uitzichtloze situatie en de strenge winter. Vanochtend om half acht was het hier -21 graden. Wat een voedselpakket betekent voor een familie, kunt u hier lezen in deze ontroerende bedankbrief. Bij elk voedselpakket wordt er ook een brochure over Christenen voor Israël gevoegd, waarin we onze hulp aanbieden bij specifieke vragen of noden.

  Beste medewerkers van Christenen voor Israël

  Igor Akselrod en kleindochter

  Mijn naam is Igor Akselrod. Ik wil mijn oprechte dankbaarheid uiten aan Christenen voor Israël, voor de hulp van de voedselpakketten. Ruim een jaar geleden ben ik met mijn vrouw gevlucht vanuit Donetsk naar Mariupol. Ik hoef u niet uit te leggen hoe moeilijk de situatie in Donetsk is. We hebben lang gewikt en gewogen, of we wel alles wilden achterlaten. Tot voor kort hoopten we dat de situatie zou verbeteren en dat we ons huis niet zouden hoeven verlaten. Maar de situatie liep uit de hand en we waren gedwongen te vluchten, we konden alleen een paar belangrijke spullen meenemen. Het is erg lastig voor ons (een ouder echtpaar) om in een nieuwe omgeving te moeten wonen. We moeten onze dierbaren missen en kunnen nauwelijks rondkomen. Ook de stad Mariupol is onrustig, en de inwoners hebben het moeilijk. Ik wil benadrukken dat uw werk heel belangrijk is. Velen van ons weten niet goed hoe we om hulp moeten vragen. Onze Joodse identiteit leert ons niet ontmoedigd te raken, en altijd de Almachtige te vertrouwen. En ik ben blij dat Zijn hulp via jullie kwam! Ik ben blij dat mijn gebeden verhoord werden en dat G’d jullie handen gebruikte om Joden te steunen. Bedankt voor jullie vriendschap en voor jullie vrijgevige harten.
  Met veel respect en dank,
  Igor Akselrod

  Foto: Jaco Klamer

  logo breng de joden thuisSteun de voedselpakkettenactie.

  Over de auteur