fbpx
 • - Foto: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  In de gangen van het Galilees Medisch Centrum

  Joanne Nihom - 24 februari 2017

  Tussen de patiënten en bezoekers is hij een opvallende verschijning. De uit Frankrijk afkomstige dr. Alain Koginsky, een grote, indrukwekkende man met een rode nep-neus en in clownskleding. Ooit was hij dierenarts. Sinds een aantal jaren is hij een van de professionele clowns in het ziekenhuis.

  “Dat word je niet zomaar. Het is een serieuze opleiding waar je leert over het menselijk lichaam, psychologie, wat er gebeurt op de intensive care, hoe je ouders van zieke kinderen ondersteunt, de juiste toon bij kinderen etc. Ik zie mezelf als de psycholoog met een rode neus. Al vanaf mijn twaalfde droomde ik ervan om clown te worden. Maar het leven liep anders, ik werd dierenarts. Een paar jaar geleden gooide ik mijn leven om en werd clown. Voor jong en oud. Ik breng troost en blijdschap op de plek waar de meeste pijn is; het ziekenhuis.”

  “We hebben te weinig artsen, maar het is mooi en dankbaar werk”

  Dr. Eyal Sela, geboren in Haifa, was even naar buiten voor een frisse neus en loopt nu weer terug naar de operatiekamer waar een patiënt op hem wacht. Sela is hoofd van de otolaryngology afdeling, een medisch specialisme dat zich richt op de oren, neus en keel. “Mijn opleiding tot specialist deed ik in Israël en Amerika. Ik run een grote, interessante afdeling. In ziekenhuizen in het midden van het land kan ik veel meer verdienen, maar ik verkies het noorden. Hier is zoveel te doen, de verschillende culturen en religies maken het werk boeiend en tot een continue uitdaging. Met een aantal doktoren doen we ook vrijwilligerswerk in de Arabische dorpen. Om moeders te leren wat goed en niet goed is voor de kinderen, waar je op moet letten. Het is hard werken, we hebben te weinig artsen, maar het is mooi en dankbaar werk.”

  In 2016 behandelden de verschillende afdelingen van het ziekenhuis 1500 Syrische patiënten en ook dit jaar zijn er al tientallen gewonde Syriërs geopereerd en verpleegd. Sela: “Gisteren wilde ik aan een niet-spoedoperatie beginnen, toen we de melding kregen dat een zwaar gewonde Syrische soldaat binnen was gebracht. Hij had een schotwond, veroorzaakt door een kogel die via zijn gezicht naar zijn nek was doorgeschoten. Een levensbedreigende situatie. De niet-spoedoperatie werd even uitgesteld en we zijn de soldaat direct gaan opereren. De kogel hebben we niet weg kunnen halen, dat was te risicovol, maar we hebben de jongen gered. Als alles goed gaat, is hij over tien dagen weer de oude.”

  “De soldaat ligt op een speciale afdeling in het ziekenhuis waar alleen Syriërs liggen. Ze hebben dag en nacht bewaking en een Arabisch sprekende staf verzorgt ze. De Syriërs kunnen alleen in hun land nooit vertellen waar ze zijn geweest, dat is te gevaarlijk.”

  Over de auteur